CSS pozicioniranje

Kategorija: CSS Delicious Delicious Stumble It!

Jedna od najzapetljanijih stvari u CSS-u jeste pozicioniranje. Početnik koji kreće sa učenjem CSS-a, nakon što savlada osnovne stvari, neizostavno će morati da utroši vreme da shvati suštinu pozicioniranja, jer od toga zavisi da li neko zaista zna da radi sa CSS-om ili ostaje na površnom nivou formatiranja teksta i dodavanja boje ili slike nekom elementu.

Dobra vest je da pozicioniranje nije toliko teško kao što se na prvi pogled može nekome učiniti, ali je potrebno uložiti vreme i trud da se shvati suština.

Loša vest je da je sva teorija o tome samo teorija, i dok se u praksi, kroz pravljenje web sajtova ne probaju i ne primene sve tehnike, dotle se i teško može naučiti CSS pozicioniranje tako da ono postane potpuno jasno i razumljivo.

Ipak, da bi se počelo sa praksom, prvo se mora proći teorija. U tome će Vam pomoći tri odlična teksta u vezi sa CSS pozicioniranjem koje je napisao mladi web dizajner Kilian Valkhof.

Understanding CSS Positioning part 1
Prvi deo počinje sa objašnjenjem dva načina da se prikaže neki element u CSS-u display:block; i display:inline; čije razumevanje je preduslov za dalji rad na pozicioniranju. Zatim se govori o četiri osnovne vrste pozicioniranja: static, relative, absolute i fixed, a završava se sa objašnjenjem Z-indeksa, takođe bitnim svojstvom koje se često koristi u pravljenju sajtova sa komplikovanim pozicioniranjem.

Understanding CSS positioning part 2
Drugi deo objašnjava šta je to float, i nastavlja sa objašnjenjem ostalih display svojstava kao što su display:inline-block; i drugi.

Understanding CSS Positioning part 3
U trećem delu govori se o novim mogućnostima koje donosti CSS 3 i naprednim načinima za pozicioniranje u CSS-u.

Potencijalno povezani tekstovi:

Preuzmite besplatno knjigu The Art and Science of CSS

CSS za početnike – top 5 web sajtova za učenje css-a

Sve što ste znali o CSS-u (ni)je pogrešno

Intervju sa CSS ekspertom Eric Meyerom i njegov savet kako naučiti CSS

Padajući meni u CSS-u

Ne koristite @import za ubacivanje CSS stilova u HTML dokument

Komentari

  1. Marija - 2008-05-26 09:07

    I ja sam u početku imala problema sa pozicioniranjem. Sve izgleda vrlo lako, ali je u praksi malo drugacija. Ko hoće da zaista nauči pozicioniranje ipak je potrebno da izdvoji malo više vremena i truda.
    Hvala na linkovima.

  2. Andrija - 2008-05-26 15:26

    Nema na cemu :), nadam se da su ti koristili. Evo jos jedan link, mozda jos jednostavnije objasnjeno, meni je svojevremeno koristilo: http://www.brainjar.com/css/positioning/ Pozdrav!

Komentarisanje zatvoreno.