SEO za početnike - osnovna optimizacija sajta 2. deo: linkovi

Kategorija: SEO Delicious Delicious Stumble It!

U prvom tekstu SEO za početnike – osnovna optimizacija sajta za pretraživače, istaknut je značaj title taga, kao verovatno najvažnije stavke koja utiče na dobro rangiranje neke web stranice, a tiče se on page optimizacije. Naravno, to nije jedino na šta treba obratiti pažnju, ali je verovatno najvažnije.

Na primer, pomenuti tekst SEO za početnike – osnovna optimizacija sajta za pretraživače već prilikom prvog indeksiranja od strane Googla odmah se našao među prvih 15 rezultata za prilično konkurentan izraz optimizacija sajta, iako trenutno ne postoji ni jedan jedini spoljašnji link koji upućuje na tu stranicu. Do toga je došlo iz više razloga, ali je svakako dobra on page optimizacija te stranice veoma doprinela dobrom rezultatu. (Inače, indeksiranje znači da je Google pronašao stranicu i stavio je u svoj indeks veb stranica. Link sa stranice koja nije u indeksu ne vredi baš ništa gledano sa stanovišta SEO optimizacije.)

Slično tome, kada govorimo o off page optimizaciji, koja se uslovno govoreći svodi na gradnju linkova, tekst linka je bez sumnje najvažniji faktor koji određuje poziciju neke veb stranice u rezultatima pretraživanja. Drugim rečima, ako želite da se dobro rangirate na primer za izraz optimizacija sajta, želećete da linkovi koji upućuju ka vašem sajtu imaju baš taj tekst u sebi:

<a href="http://www.vassajt.com" 
title="optimizacija sajta">optimizacija sajta</a>

S druge strane, ako preterate sa ovim, i svi ili velika većina linkova ka vašem sajtu ima izraz optimizacija sajta u tekstu linka, doći će do suprotnog efekta, jer će Google to da protumači kao očigledan pokušaj manipulacije rezultatima pretraživanja.

Zbog čega svakom sajtu trebaju linkovi? Pretraživači gledaju na linkove kao na glasove. Generalno gledano, što više glasova to bolje. Međutim, u svetu interneta ne vlada baš potpuna demokratija, jer svi glasovi (linkovi) ne vrede isto ( kao da u stvarnom životu vrede :) ). Linkovi sa jakih sajtova, a to su oni koji imaju visoki PageRank vrede više od linkova koji dolaze sa slabih sajtova bez PR-a.

Šta je PageRank? PageRank je algoritam za analizu linkova koji koristi Google sa ciljem da se na neki način izračuna vrednost ili važnost jedne veb stranice na internetu. Bolje rečeno, pretpostavka je da će oni sajtovi i one veb stranice koje su kvalitetne, dobiti i imati linkove sa drugih sajtova, dok će manje kvalitetni sajtovi imati i manje linkova, ili ih uopšte neće imati.

Nisu svi linkovi isti, odnosno postoje razlike u kvalitetu linkova. Idealna situacija jeste kada dobijete link sa sajta koji je tematski blizak vašem sajtu. U principu, razlikuju se linkovi sa slabih i tematski nepovezanih stranica, od linkova sa jakih tematski povezanih stranica sa ključnom reči u tekstu linka. Više i detaljnije o ovome možete pročitati u odličnom tekstu PageRank i Keyword Authority – dva najbitnija faktora SEO.

Osim eksternih linkova koji dolaze sa drugih sajtova, veoma je važno i unutrašnje linkovanje u okviru samog sajta. Tu imate kontrolu nad tekstom linka, pa možete staviti ključne reči za koje želite da se rangirate bolje. Što je veći vaš web sajt, to će vam manje eksternih linkova trebati. Ali svakom sajtu treba bar malo eksternih linkova. Nedostatak eksternih linkova uticaće na to da i najbolje on page optimizovani sajtovi imaju problema sa rangiranjem.

Pre nego što navedem nekoliko osnovnih načina na koji možete doći do linkova ka vašem sajtu, treba još nešto reći o kvalitetu linka, odnosno koji linkovi su najbolji. Pogledajte ovaj video Rand Fishkina – Dude, Your Links Kinda Suck i biće vam sve jasno.

Najbolji linkovi su, dakle, oni koje dobijete, a niste ih tražili, pominjanje u blogu, vesti, ili tzv. editorial linkovi. Neko je jednostavno našao vaš sajt i dopao mu se toliko da je postavio link ka vama. Nažalost, mnogi “SEO stručnjaci” kod nas prodaju SEO usluge, a čitava strategija im se zasniva na besomučnom prijavljivanju sajtova u takozvane junk direktorijume, ostavljanje spam komentara na blogovima, potpise u forumima i slično.

Kako doći do linkova?

Gradnja linkova je najčešće težak posao, ali i umetnost ili veština. Načina za dolazak do linka ima mnogo, ovde će biti navedeno samo nekoliko očiglednih, koji će za većinu sajtova gde nije velika konkurencija možda biti i dovoljni.

Pre svega, razmislite o ljudima iz vašeg okruženja, prijateljima, rodbini, poznanicima, komšijama… Ako znate da neko od njih ima web sajt, kontaktirajte ga direktno, objasnite situaciju i zamolite za link ka vašem sajtu. Šanse su velike ako se poznajete lično, da ćete i dobiti link.

Drugo, malopre sam se negativno izrazio u odnosu na link direktorijume. Nema ništa loše u tome da prijavite vaš sajt u neki direktorijum, sve dok vam to ne postane opsesija i ne uhvatite sebe kako gubite dane jureći direktorijume po internetu. U tom trenutku povucite ručnu i razmislite o svojoj SEO strategiji.

Postoje besplatni i plaćeni direktorijumi. Neki od najboljih direktorijuma su:

Yahoo direktorijum – 299 $ godisnje, ali vredi (tako svi kažu, iskreno nisam nikad probao)

DMOZ direktorijum – besplatan, pokušajte svakako ovde da uđete

Evo još nekoliko za početak:

Globalno selo

Net Vodič

Direktorijum.net

Vizio direktorijum

WebSrbija direktorijum

Naravno, ovo je samo mali broj, ali već na ovim direktorijumima naći ćete linkove i ka ostalim. Prijava sajta u većinu direktorijuma podrazumeva i povratni link sa vašeg sajta. Napravite jednu stranicu na vašem sajtu specijalno za tu namenu.

Razmena linkova sa drugim sajtovima je još jedan način da dođete do linkova. Kontaktirajte vlasnika sajta sa kojim biste hteli da razmenite linkove. Budite spremni unapred na to da ćete biti odbijeni više puta, ali uz malo upornosti ubrzo ćete uspeti da razmenite linkove sa nekim. Naravno, sve ovo podrazumeva da imate iole dobar sajt, inače niko neće ni hteti da linkuje ka vama.

Da biste videli o koliko širokoj oblasti se radi i koliko još načina postoji da se dođe do linka, pogledajte tekst 102 načina kako doći do linka.

Postavlja se pitanje kada je dovoljno, odnosno kada se može prestati sa gradnjom linkova? Odgovor je veoma kratak i jasan: nikad! Konkurencija nikad ne spava, kaže stara izreka, naravno ako postoji konkurencija za ključnu reč ili frazu za koju želite da se dobro pozicionirate.

Za kraj i dalje čitanje, preporučujem odličnu besplatnu knjigu SEO in Practice – Free Step-by-Step Guide for Google Climbers. Na kraju svakog poglavlja možete polagati test i proveriti vaše znanje. Moj rezultat – maksimalan: 100 od 100. Dobio sam i diplomu:

Seo in practice

A ne zaboravite i SEO expert kviz, o kome sam već pisao. Ne samo što možete proveriti svoje znanje, već i naučiti ponešto novo.

PS. Ako ostvarite skor 100 od 100 na SEO in Practice kvizu, vaše ime naći će se na početnoj stranici sajta dovoljno dugo da bi Google indeksirao stranicu sa vašim profilom. A pogodite šta možete slobodno da stavite u vaš profil? 103. način da dođete do linka :) (Update: ovo više ne važi, u međuvremenu su preko robots.txt fajla blokirani korisnički profili, tako da Google više ne indexira te stranice).

Potencijalno povezani tekstovi:

Važnost izlaznih linkova na sajtu

Zbrka sa rezultatima Google pretrage ili koliko dobro poznajete Google

Robots.txt - upotreba robots.txt fajla i robots meta tagova

Flash sajtovi i optimizacija za pretraživače

Provera linkova - lako pronađite neispravne linkove na sajtu

SEO za početnike - osnovna optimizacija sajta za pretraživače

Google SEO vodič za početnike

SEO profesionalac – rezultat na SEO Expert kvizu

Komentari

  1. psorijaza - 2009-09-15 11:03

    Jako koristan post,hvala na ovome

  2. kogi - 2009-11-27 14:41

    Moje pitanje je jednim delom vezano za ovu temu.Naime, sajt mi nije radio nedelju dana zbog hostinga.Prebacio sam sajt na drugi hosting ali sad imam problem sa guglom.Nema me uopste vise u pretrazi ali kad ukucam site:domen – izbaci mi nekoliko hiljade rezultata.Kako najbrze da vratim posetu sa googla ili jednostavno moram da cekam da prodje vreme kako bi povratio poverenje gugla?

  3. Andrija - 2009-11-28 16:41

    Nezgodna situacija. Uopste mi se ne bi dopalo da mi sajt nedelju dana ne bude na internetu. Mislim da definitivno mora da prodje neko vreme, a neki dodatni link ka sajtu mislim da bi takodje pomogao da se povrati poverenje.
    Nisam do sada imao iskustva sa ovom situacijom, pa ne bih znao kako ce se tacno stvari odvijati i koliko ce trebati vremena.
    Bilo bi lepo da se javis za mesec, dva da nam kazes kako se resila situacija.
    Pozdrav

  4. Brace - 2010-09-27 19:35

    Puno hvala za ovaj tekst! (sve zajedno sa prvim delom o onpage optimizaciji)

    Puno korisnih saveta i jako lepo objasnjeno.

    Ja znam neku osnovnu optimizaciju, ali ovo mi stvarno daju odlicnu sliko o svim koracima u poslu, kad, sta, kako i gde.

  5. Andrija - 2010-09-27 19:37

    Hvala na komentaru, preporucujem za dalje citanje onu seo knjigu koju sam gore naveo. Pozdrav!

  6. Zorica - 2010-10-18 00:21

    Hvala na informacijama,veoma su korisne…Puno sam naucila,ali jos uvek smatram da to nije dovoljno za optimizaciju sajta-bloga…U svakom slucaju hvala…
    Pozzz

  7. marko - 2011-07-11 01:48

    ovo je moj blog , imam ga nekih 10 dana i dobivam po 20 poseta dnevno , moze li ga neko pogledati i odgovoriti na mail , u cemu je problem i sta treba konkretno raditi kako bi povecali saobracaj ka ovom sajtu-blogu?http://topgreenteabenefits.blogspot.com

  8. Foto Sasa - 2011-07-12 13:28

    Naravno da title tag nije jedini faktor koji je bitan za On-Page optimizaciju sajta, ali u danasnje vreme jedan od jako bitnih elemenata na stranicama. Tutorijali su ok i mnogima od nas poprilicno su pomogli u optimizaciji web stranica

  9. Miodrag - 2013-04-17 14:34

    Hvala puno na korisnim informacijama….

  10. Andrija - 2013-04-17 14:39

    Nema na cemu :)

  11. Input Novi Sad - 2015-01-10 18:47

    Vrlo dobar clanak! SEO zna da bude vrlo tezak posao, iz naseg iskustva znamo koliko je to tesko… Nazalost Goolge sa svakom novom verzijom algoritma rangiranja u SERPS sve vise otezava pozicioniranje sajtova malih lokalnih biznisa koji nemaju resurse da isprate ovo…

  12. Pavle - 2015-03-28 18:31

    Zdravo,

    Da li si zainteresovan za razmenu linkova mozda?

  13. Izrada sajta - 2015-09-17 04:44

    Da li mozete da okacite jos par linkova?

  14. nenad - 2016-03-10 05:21

    direktorijumi su izgubili na znacenje, veliki broj je i zatvoreno. POstoji josh po neki adresar firmi, forumi su isto tako izgubili od znacaja, tako da za gradjenje linkova prostor je sve manji.

  15. Rudikv - 2016-09-06 03:57

    Pozdrav
    Veoma koristan clanak, ako bih jos koji napisao ovakav bilo bi extra. Jedno pitanje odradio sam delimicnu optimizaciju i sajt je sa nekim rečima na prvoj strani googla. Sta jos da menjam, ubacujem izbacujem…. Posto iako je na prvoj strani slaba je poseta. Inace sajt je http://www.vienna-cab2airport.at
    Hvala unapred :)

  16. Kondilomi - 2017-05-19 02:29

    Super za početnike, hvala.

Komentarisanje zatvoreno.