Sve što ste znali o CSS-u (ni)je pogrešno

Kategorija: CSS Delicious Delicious Stumble It!

Nedavno se pojavila nova knjiga u izdanju SitePoint.com pod naslovom Everything you know about CSS is wrong. Autori hoće da kažu da mnogo od onoga što trenutno znate o CSS-u možete da zaboravite, jer sa dolaskom IE 8 konačno se otvaraju mogućnosti da se za CSS pozicioniranje elemenata koriste tabele, što je mnogo jednostavnije nego trenutni načini koji postoje. Time će se otvoriti mogućnost da postojeće kompleksne tehnike pozicioniranja odu u zaborav, i u isto vreme smanjiti vreme za koje početnici mogu da ovladaju upotrebom CSS-a.

CSS tabele su možda budućnost web developmenta, ali postoji više razloga zbog kojih sigurno nisu bliska budućnost, a pitanje je i kako će se stvari dalje i odvijati.

Pre svega, po statistici, u ovom trenutno 35% ljudi koristi trenutno najgori brauzer koji postoji Internet Explorer 6. Prošlo je tačno dve godine od kako se pojavio IE7 (oktobar 2006) a još uvek trećina korisnika interneta koristi IE6. Ova brojka ne može nikako da se zanemari, bez obzira što neki web developeri ne žele više da se petljaju sa IE6. IE8 je trenutno u beta fazi, i od momenta kad se pojavi pa dok veći broj korisnika interneta ne preuzme i instalira ga proći će sigurno godine.

Sledeća bitna stvar je da ni IE6 ni IE7 ne podržavaju CSS tabele za pozicioniranje. U praksi, to može da znači bukvalno dupli posao. Korišćenjem uslovnih komentara moguće je primeniti različite css fajove na različite brauzere. To se danas redovno radi, ali u cilju „krpljenja“ ili dodatnog podešavanja IE6 ili IE7. U slučaju da se za pozicioniranje u IE8 koriste tabele (a to znači i za Mozilla Firefox i ostale moderne brauzere koji podržavaju CSS tabele), ništa od toga neće vredeti za IE6 i IE7. A to znači ne dodatno podešavanje, već pisanje posebnih CSS fajlova za IE6 i IE7!

Još jedan od mogućih problema sa tabelama je što ne postoji mogućnost da se kontroliše poredak, redosled u kodu (source order). Korišćenjem sadašnjih tehnika pozicioniranja, moguće je recimo da glavni meni bude na kraju html dokumenta, a pomoću CSS-a da se pozicionira na vrh strane. Korišćenjem tabela to nije moguće. Sa stanovišta SEO-a bolje je da prvo ide sadržaj pa onda navigacija u html dokumentu.

Sudeći po komentarima na tekst Everything you know about css is wrong nisu baš svi oduševljeni ovim novinama.

Sve u svemu, ostaje nam da sačekamo i vidimo kako će se sve odvijati. Finalna verzija IE8 je predvidjena za kraj 2008 godine. Ako želite da se detaljnije upoznate sa sadržajem pomenute knjige, pročitajte Review: Everything You Know about CSS is Wrong

Potencijalno povezani tekstovi:

Intervju sa CSS ekspertom Eric Meyerom i njegov savet kako naučiti CSS

Padajući meni u CSS-u

CSS za početnike – top 5 web sajtova za učenje css-a

Preuzmite besplatno knjigu The Art and Science of CSS

CSS pozicioniranje

Ne koristite @import za ubacivanje CSS stilova u HTML dokument

Komentari

  1. Jovan - 2010-03-04 10:47

    Dobar clanak

Komentarisanje zatvoreno.