Besplatan web hosting

Kategorija: Web hosting i domeni Delicious Delicious Stumble It!

U tekstu kako pronaći dobar web hosting izložene su osnovne smernice na koje treba obratiti pažnju prilikom izbora web hosting kompanije. Međutim, kada je reč o besplatnom hostingu ne može se očekivati neki vrhunski kvalitet usluge. Besplatan web hosting bi mogao da bude zanimljiv početnicima koji se vežbaju u pravljenju web sajtova, ili onima koji nemaju novaca da zakupe dobar web hosting (kad smo već kod toga, pročitajte i odličan tekst na temu kako zaraditi novac na internetu).

Besplatan web hosting nikako nije dobra ideja ako ste ozbiljni u vezi sa radom vašeg sajta. Potencijalni problemi su očigledni: nepouzdanost, nesigurnost, oglasi na sajtu, nema garancije da će sajt biti stalno dostupan, niste vlasnik domena itd.

Postoje brojni sajtovi koji nude besplatne hosting usluge. Neki od njih imaju dobru reputaciju kao relativno pouzdani, pa ako biste ipak želeli da se igrate sa besplatnim hostingom, evo nekoliko predloga koji mi se čine zanimljivim. Napominjem da ni jedan od ovih hostinga nisam probao, ali sam pročitao dobre komentare o njima po internetu. Daleko bilo da preporučujem besplatan hosting, ali ako baš morate, probajte neki od ovih servisa.

Mister.net

Mister.net

Mister.net nudi 250 MB prostora na disku i 5 GB protoka, neograničen broj POP3 email naloga, podršku za PHP. Osim toga sajt im je veoma lepo dizajniran, što mene navodi na zaključak da su ozbiljni u svom poslu.

Zymic

Zymic.com

Zymic.com zvanično nudi 6 GB prostora na disku i 50 GB protoka. Osim toga, u okviru besplatnog hostinga još se nalazi i mogućnost korišćenja MySQL baze podataka, kao i podrška za PHP skripte.

DotEasy.com

DotEasy.com

DotEasy.com, po njihovim rečima, trenutno hostuje preko 160.000 domena. Nude 100 MB prostora na disku i 1 GB protok, što je manje od prethodno navedenih, ali pomenuta brojka sajtova koji se hostuju besplatno daje im veliki kredibilitet. Osim toga, DotEasy je jedna od prvih hosting kompanija koja je krenula sa uslugom besplatnog hostinga još 2000-te godine. Nema banera, ali nema ni podrške za PHP/MySQL u besplatnoj varijanti.

Potencijalno povezani tekstovi:

Web hosting provajderi - kako pronaći dobar web hosting?

Sigurnosni propust u Textpattern CMS-u na shared hostingu

Redirekcija pomoću .htaccess fajla i drugi trikovi

Koji web hosting najviše odgovara vašem sajtu?

Premeštanje web sajta na drugi domen i hosting

Da li je moguć web hosting sa neograničenim prostorom i protokom?

Komentari

 1. Predrag - 2009-06-25 14:07

  DotEasy.com po meni najbolji besplatan web hosting. Jeste da nema podrške za php-mysql u besplatnoj varijanti, ali ako nekom to ne treba, ovo je sigurno najbolja opcija.

 2. Boki - 2009-09-04 20:47

  Za pomenuti domen imam hosting na 000webhost.com. Imaju sve osim naravno ograničenja jedan file do 5 MB. Zanima me da li još neko od Vas ima iskustva s njima. Pozdrav!

 3. Hostinger - 2014-03-17 11:47

  Mozete slobodno provjeriti i Hostinger.hr – jedini besplatni web hosting sa podrskom na hrvatskom jeziku.

 4. Nikola - 2015-04-04 11:29

  Testirao sam dosta njih, moze se izdvojiti par bas dobrih. Sto se mene tice www.inna-hosting.com

 5. Domidona IT - 2016-07-08 15:05

  Mislim da je i Domidona Web Hosting jako dobar izbor

 6. Luka - 2017-08-31 11:16

  Svi su nekada koristili besplatan web hosting, i sigurno vam se bar jednom desilo da je sajt obrisan bez ikakvog razloga i bez ikakvog prethodnog upozorenja.
  Lično mislim da bi besplatne hostinge trebalo izbegavati u širokom luku. Besplatni hostinzi često koriste besplatna ili sopstvena rešenja, tu postoje ogromni sigurnosni rizici.
  Izuzetak su one hosting kompanije koje pored plaćenog nude i besplatan hosting sa cPanel-om korisnicima koji su obično non-ptrofit organizacije, developeri itd…

  Skoro sam pisao na našem blogu zašto je plaćeni hosting bolji od besplatnog:

  https://goo.gl/yTzqm2

  Takođe ukoliko ste student nekog od naših tehničkih fakulteta a treba vam besplatan hosting, kontaktirajte vaš fakultet jer često nude besplatan hosting za svoje studente.

Komentarisanje zatvoreno.