Najpopularniji sistemi za upravljanje sadržajem sajta (CMS)

04/02/11 Kategorija: Web dizajn

Bilo da je reč o jednostavnim web blogovima ili onlajn prodavnicama sa hiljadama proizvoda, ovakvi sajtovi moraju da rade na određenoj platformi, pomoću koje je moguće upravljati sadržajem na sajtu. Da bi se ovaj zadatak obavio potreban je specijalni sistem za upravljanje sadržajem, takozvani CMS – content management sistem. U osnovi to je softver, koji vodi evidenciju o celokupnom sadržaju na vašem web sajtu.

Pročitajte ceo članak 25 komentara

Flash sajtovi i optimizacija za pretraživače

09/07/10 Kategorija: SEO, Web dizajn

Koristeći efekte Flasha možete biti mnogo kreativniji u načinu prikaza sajta i pružiti posetiocima posebno korisničko iskustvo. Međutim, preterana ili neadekvatna upotreba Flash tehnologije na sajtu može imati kontraefekat. Treba imati u vidu nekoliko pravila ukoliko razmišljate o tome da se vaš sajt što bolje rangira na pretraživačima. Veoma često, veb sajtovi napravljeni u Flashu se sporo učitavaju. Danas je brzina kojom se učitava sajt važna iz više razloga.

Pročitajte ceo članak 13 komentara

Prednosti CMS sistema

29/06/10 Kategorija: Web dizajn

Po pravilu, svaki put kada se ulazi proces izrade novog veb sajta, postavlja se pitanje da li je potrebno napraviti i CMS sistem. Mnogi se tada po prvi put i susretnu sa tim terminom (više možete pročitatu u tekstu šta je CMS). CMS sistem je veoma korisan ako je potrebno često održavanje sajta, tj. objavljivanje novih tekstova ili izmena već objavljenih. Dok veb dizajner može da se koncentriše na dizajn, urednik ne mora da se opterećuje načinom funkcionisanja samog sajta. Ovo znatno olakšava rad na sajtu i to je ono što čini CMS dobrim izborom.

Pročitajte ceo članak 3 komentara

jQuery Tools - kolekcija šest najkorisnijih JavaScript dodataka u jednom fajlu

28/12/09 Kategorija: Web dizajn

Umesto šest pojedinačnih jQuery pluginova, bilo bi mnogo praktičnije imati šest u jednom. jQuery Tools je upravo to – kolekcija od šest najkorisnijih JavaScript dodatka koji se najčešće koriste na internet sajtovima danas. Tu spadaju: tabovi, tooltips, overlays, exposing, scroll efekti, ubacivanje flash-a na web sajt. Moguće je kombinovati više efekata u isto vreme, a svi se nalaze u samo jednom JavaScript fajlu veličine 5,72 kb.

Pročitajte ceo članak 2 komentara

Najkorisniji Firefox dodaci za web dizajnere

03/12/09 Kategorija: Web dizajn

Mozilla Firefox je web brauzer koji koristi većina web dizajnera. Ne samo što pravilno prikazuje sajtove onako kako bi trebalo, u skladu sa web standardima, već postoji i mogućnost proširenja, tj. instalacije raznih dodataka koji mnogo olakšavaju svakodnevne poslove na izradi sajtova. Ako koristite Firefox, a još niste probali ni jednu ekstenziju, sledeća lista sadrži nekoliko najpopularnijih i najkorisnijih koje koriste dizajneri i front end developeri.

Pročitajte ceo članak 4 komentara

Devet stvari koje treba proveriti pre puštanja novog sajta uživo

05/09/09 Kategorija: Web dizajn

Kada je izrada sajta gotova i internet prezentacija spremna za postavljanje uživo na internet, nije na odmet još jednom proveriti da nije slučajno nešto zaboravljeno, a što bi trebalo uraditi da bi sve bilo kako treba. Ko radi, taj i greši, previdi se dešavaju i greške su sasvim normalne. Zato je dobro imati listu sa stavkama koje treba proći i proveriti, pre nego držati sve u glavi. Sledi dakle lista stvari koje bi trebalo proveriti, pre nego što sajt krene sa radom uživo na internetu.

Pročitajte ceo članak 5 komentara

Šta je CMS? | Upotreba CMS sistema za održavanje sajtova

24/06/09 Kategorija: Web dizajn

Mnogi kojima je potrebna izrada internet prezentacije po prvi put se susretnu sa akronimom CMS kada počnu da traže web dizajnera ili web dizajn firmu kojoj će poveriti izradu svog sajta. Naravno, mnogima tada nije baš najjasnije šta je to CMS, čemu služi i zašto bi im tako nešto trebalo. Jednostavno rečeno, ako imate nameru ili potrebu da redovno dodajete ili menjate sadržaj na vašem web sajtu (a to bi bilo poželjno u svakom slučaju, ako ste ozbiljni u pogledu svog prisustva na internetu) onda vam CMS može biti od pomoći. U suprotnom, CMS vam verovatno neće trebati.

Pročitajte ceo članak 9 komentara

Kako da web sajt izgleda isto u različitim brauzerima?

07/02/09 Kategorija: Web dizajn

Browser ShotsRazličiti brauzeri drugačije čitaju isti HTML i CSS kod, pa je čest slučaj da isti sajt izgleda malo drugačije ili se čak i potpuno raspadne cela postavka kada se pregleda u drugom brauzeru (ovo se u stvari najviše odnosi na Internet Explorer). Napraviti ili podesiti sajt da se prikazuje isto u različitim web brauzerima često zna da bude značajan deo posla oko izrade sajtova. Ipak, ako se ispoštuje nekoliko osnovnih pravila, čitava stvar ne mora da bude toliko problematična. Pre svega, potrebno je proveriti da li je HTML/CSS kod validan, odnosno napisan u skladu sa web standardima.

Pročitajte ceo članak 2 komentara

FireScope - izuzetno koristan dodatak za Mozilla Firefox

30/01/09 Kategorija: Web dizajn

CodeBurnerAko ne znate šta je Firebug, onda verovatno niste u svetu web dizajna ili nešto radite pogrešno, budući da je reč o verovatno najkorisnijem alatu na raspolaganju front-end web developerima. Ovaj neverovatno koristan dodatak za Mozilla Firefox sada je dobio proširenje u vidu FireScopa, pa sada već iz samog Firebuga možete proveriti značenje nekog html elementa, atributa ili css svojstva, kao i proveriti podržanost elementa u različitim brauzerima.

Pročitajte ceo članak 0 komentara

jQuery tutorijal za početnike 2. deo

26/12/08 Kategorija: Web dizajn

jQuery tutorijaKao što vidite izbacio sam iz naslova za apsolutne početnike, jer budući da ste već pročitali 1. deo jQuery tutorijala, više niste apsolutni početnik :). U prvom delu govorili smo o tome šta je to jQuery, čemu služi i šta možemo da radimo s njim, zatim kako da pravilno ubacimo jQuery u html i kako da nam bude dostupan za dalji rad, upotrebljavali smo fundamentalnu $() funkciju da selektujemo html elemente i primenimo neke od unapred dostupnih jQuery efekata na njima, dodavali smo i oduzimali klase elementima.

Pročitajte ceo članak 16 komentara

Primer različitih web sajtova sa istom pozadinom

06/12/08 Kategorija: Web dizajn

Različiti sajtovi - ista pozadinaPre nekih 6 meseci tražio sam pozadinu za jedan web sajt koji sam tada pravio. Slučajno sam nabasao na sajt dizajnera Briana Webba i dopao mi se drveni patern u pozadini na njegovom sajtu. Poslao sam mu email i pitao ga gde je nasao taj patern ili kako ga je napravio. Brian mi je ljubazno odgovorio da je i on dugo trazio tako nesto i da ne moze da se seti gde je nasao bas ovu pozadinu, ali ako mi se sviđa mogu slobodno da je iskoristim u mom dizajnu.

Pročitajte ceo članak 0 komentara

jQuery tutorijal za apsolutne početnike

17/09/08 Kategorija: Web dizajn

Web dizajn danas bi se teško mogao zamisliti bez mnogobrojnih JavaScript biblioteka. Budući da se već neko vreme igram sa jQuery-jem, rekoh možda ne bi bila loša ideja da napišem jedan kraći uvod u jQuery za one koji su zainteresovani da nauče nešto o ovoj veoma popularnoj JavaScript biblioteci. Najprostije rečeno, jQuery je moćna JavaScript biblioteka koja vam omogućava da web sajtu dodate funkcionalnosti koje sa čistim html/css-om ne biste mogli da uradite.

Pročitajte ceo članak 12 komentara

CSS Dizajn – prva domaća CSS web dizajn galerija

25/07/08 Kategorija: Web dizajn

Beogradska dizajn firma Krojač napravila je sajt CSSDizajn.com – web dizajn galeriju dobrog ukusa. To je, po njihovih rečima, prva domaća galerija sajtova koji su napravljeni poštujući svetske web standarde u izradi internet stranica. Zadovoljstvo nam je da istaknemo da je web sajt koji smo mi napravili www.ditoandonov.com prihvаćen u galeriju.

Pročitajte ceo članak 0 komentara

Cena izrade web sajta

04/07/08 Kategorija: Web dizajn

Koliko košta da se napravi jedan web sajt? Često me ljudi to pitaju kada saznaju da se bavim web dizajnom. Moj odgovor je uvek isti: zavisi, ne mogu da kažem dok ne znam šta vam tačno treba, kakav web sajt i sa kojim funkcionalnostima. Nekima je ovaj odgovor jasan, ali neki pitaju ponovo: dobro, dobro, ali onako okvirno, u proseku. Nema proseka – moram pre svega da znam šta vama treba i kakav sajt hoćete.

Pročitajte ceo članak 0 komentara

Najčešće greške prilikom dizajniranja web sajta

26/06/08 Kategorija: Web dizajn

U web dizajnu postoje uobičajeni propusti koje prave dizajneri u procesu izrade sajta ostavljajući time loš utisak na posetioce, čime se, posmatrano sa marketinške strane, direktno nanosi šteta vlasniku sajtu, što ozbiljna firma ne bi smela sebi da dozvoli. Jedna od najvećih grešaka je da posetioci dolaskom na sajt ne mogu lako i jasno da razumeju šta se na sajtu nudi ili o čemu je na sajtu reč.

Pročitajte ceo članak 5 komentara

64 Web dizajn galerije

12/06/08 Kategorija: Web dizajn

Ako ste web dizajner u potrazi za inspiracijom za vaš sledeći projekat, ili samo želite da uživate u lepim web sajtovima, na internetu postoji mnogo web dizajn galerija gde se mogu videti jedinstveni i lepi web sajtovi. Ako znate za još neku web galeriju koja nije na spisku javite nam.

Pročitajte ceo članak 1 komentara

Mozilla Firefox dodaci za web developere i dizajnere

30/05/08 Kategorija: Web dizajn

Znam da ima milion članaka na internetu o Firefox ekstenzijama za web developere i dizajnere i svi se vrte uglavnom oko istih stvari. Ipak, jedan me je razgovor podstakao da napišem ovaj članak i predstavim moju listu Firefox ekstenzija koje koristim u svakodnevnom radu.

Pročitajte ceo članak 1 komentara

Ko dizajnira web sajt: klijent ili dizajner?

14/05/08 Kategorija: Web dizajn

Dešava se ponekad u procesu izrade web sajta da klijent insistira ne nekom rešenju koje je očigledno loše. U takvoj situaciji, dizajner nema mnogo izbora: moraju se ispoštovati zahtevi klijenta. Na kraju krajeva, sve ovo je ipak posao i svi mi radimo za pare. Ipak, nijedan dizajner na svetu ne voli ovakve situacije…

Pročitajte ceo članak 4 komentara

Izrada sajtova | Profesionalna izrada sajtova | Izrada logoa i web sajtova

08/05/08 Kategorija: Web dizajn

Čest je slučaj da klijent kome je potrebna izrada sajta ima pogrešne predstave o tome kako se pravi jedan web sajt. Iz toga proizilazi nesigurnost i bojazan kako će sve to ispasti, a ponekad i pitanja tipa „možete li prvo da nam uradite dizajn, da mi to vidimo, pa ako nam se dopadne, onda ćete nam vi praviti sajt”. Sam proces kreiranja internet prezentacije podrazumeva saradnju i komunikaciju između klijenta i dizajnera u svim fazama izrade web sajta.

Pročitajte ceo članak 1 komentara

Napravi mi web sajt za džabe...

24/01/08 Kategorija: Razno, Web dizajn

…zato što smo prijatelji (poznanici, poslovni saradnici…) izgledaće dobro u tvom portfoliju, ako mi ikada zatreba izrada sajta ili nešto – ti si moj čovek, možeš da staviš svoj link na dnu stranice, tako da svako može da te nađe, kad me neko bude pitao ko mi je napravio sajt, svima ću da kažem da si to ti, zamisli svu tu reklamu, to će da ti koristi, i naći ćeš gomilu poslova. Čoveče, obogatićeš se!

Pročitajte ceo članak 19 komentara