Najčešće greške prilikom dizajniranja web sajta

Kategorija: Web dizajn Delicious Delicious Stumble It!

U web dizajn-u postoje uobičajeni propusti koje prave dizajneri u procesu izrade sajta ostavljajući time loš utisak na posetioce, čime se, posmatrano sa marketinške strane, direktno nanosi šteta vlasniku sajtu, što ozbiljna firma ne bi smela sebi da dozvoli. Jedna od najvećih grešaka je da posetioci dolaskom na sajt ne mogu lako i jasno da razumeju šta se na sajtu nudi ili o čemu je na sajtu reč.

Nejasna funkcija sajta

Da li ste nekada došli na neki web sajt i nije vam bilo jasno o čemu se tu u stvari radi? Verovatno jeste. To je jedna od najvećih grešaka, ako ne i najveća, koju dizajner može da napravi: da posetioci dolaskom na sajt ne mogu odmah da shvate šta sajt nudi i koja je njegova funkcija. Početna stranica sajta mora jasno i nedvosmisleno da objasni posetiocima o čemu je reč na sajtu, ako se nešto prodaje – šta se prodaje, ako je sajt informativnog karaktera – u vezi sa čim su informacije na sajtu, i slično. Ako je sajt nejasan, posetioci odmah odlaze i više se ne vraćaju. Najgora reklama za vašu firmu.

Previše teksta

Nije toliki problem ako ima mnogo teksta, koliko način na koji je tekst formatiran. To znači da širina teksta ne sme da bude velika, razmak imeđu redova treba da bude adekvatno podešen, veličina fonta dovoljno velika za normalno čitanje, kraći pasusi odvojeni razmakom radi lakše čitljivosti, naslovi i celine jasno izdvojene.

Loša čitljivost

Kontrast između boje slova i pozadine mora da bude takav da se tekst jasno vidi i da ne predstavlja teškoću prilikom čitanja. Znači, izbegavati tamnu pozadinu sa tamnom bojom fonta i obratno.

Previše reklama na sajtu

Naravno da nije problem imati oglase ili reklamne banere na sajtu, ali ako ih ima previše to može da smeta posetiocima i da deluje pomalo agresivno ostavljajući utisak kao da vam je glavni cilj da prodate nešto, a posetioci su u drugom planu.

Loša navigacija

Što je sajt obimniji, veća je važnost dobrog organizovanja sadržaja i navigacije. Glavni meni bi trebao da bude isti i da postoji na svim stranicama. Treba se koristiti prostom logikom, na primer, ako je stranica dugačka ima smisla da se glavni meni stavi i na dnu stranice, kako posetilac ne bi morao da skroluje na vrh da bi odatle otišao na početnu stranicu, i slično. Stavke u meniju moraju jasno i nedvosmisleno da pokazuju gde će posetioc otići ako klikne na link.

Zastarele informacije

Nema ništa gore nego kad na prvoj stranici sajta stoji informacija od prošle godine (ili više). To ostavlja veoma loš utisak o samom sajtu, a da ne govorimo ako je reč o firmi koja radi i pruža usluge klijentima.

Potencijalno povezani tekstovi:

Mozilla Firefox dodaci za web developere i dizajnere

64 Web dizajn galerije

Flash sajtovi i optimizacija za pretraživače

Cena izrade web sajta

Devet stvari koje treba proveriti pre puštanja novog sajta uživo

jQuery tutorijal za početnike 2. deo

Napravi mi web sajt za džabe...

Aptana IDE – za i protiv

Komentari

  1. Igor - 2009-05-03 15:54

    Dobar tekst, mislim da bi mogao još ovakvih članaka da napišeš. A ovo nisu ni sve greške do kojih može doći u dizajniranju sajta, ima ih još dosta, možda drugi deo ovog teksta?
    Pozdrav

  2. Andrija - 2009-05-04 04:24

    Pa jeste, ima tu još što šta da se kaže na ovu temu, videću, možda…
    Hvala i pozdrav

  3. veki - 2010-02-15 08:56

    nemoj tako, pa nisu isti, nemaju sharu na istim mestima :-)

  4. Andrija - 2010-02-15 08:58

    Veki, da nisi promasio tekst :)

  5. statebriga - 2012-04-06 18:59

    Nisi napisao gresku a imas je i na samom sajtu dugmici za fejsbuk i twiter trebaju biti u nekoj meri istaknutiji,takodje za pozadinu,meni ili dugmice treba koristiti zutu boju,ti si stavio plavu boju to je takodje dobro jer plava smiruje.

Komentarisanje zatvoreno.