Padajući meni u CSS-u

05/06/09 Kategorija: CSS

Napraviti padajući meni (tzv. drop down meni) samo pomoću CSS-a nije toliko teško, barem što se tiče najnovijih brauzera. Problem su starije verzije Internet Explorera, za koje je potrebno dodatno korišćenje JavaScripta da bi takav meni radio. U svakom slučaju, nema potrebe kodirati takav meni od nule, kad već postoje odlična gotova rešenja koja je potrebno prilagoditi konkretnom dizajnu. Ako vam zatreba da napravite padajući meni za neki sajt, predlažem vam da pogledate Free CSS Drop-Down Menu Framework.

Pročitajte ceo članak 0 komentara

Ne koristite @import za ubacivanje CSS stilova u HTML dokument

13/05/09 Kategorija: CSS

Bolje rečeno, pazite kako koristite @import naredbu. Steve Soulders je dokazao kroz seriju testova da nepravilno korišćenje @import naredbe za uvoz CSS stilova u HTML dokument može, u određenim situacijama, poprilično da uspori učitavanje web stranice. Problem nije kada imate samo jedan CSS fajl, već nekoliko koje preko @import naredbe uvozite u HTML dokument, ili najgori mogući scenario kada se u isto vreme koristi @import i link, a kao što je Steve objasnio u komentarima, mnogi poznati sajtovi kao što su wordpress.com, nytimes.com, about.com i adobe.com upravo to rade.

Pročitajte ceo članak 1 komentara

Preuzmite besplatno knjigu The Art and Science of CSS

25/11/08 Kategorija: CSS

The Art and Science of CSSDo 2. decembra imate mogućnost da besplatno preuzmete odličnu knjigu The Art and Science of CSS. Pročitao sam ovu knjigu još odavno, imam je čak i odštampanu, tako da je toplo preporučujem. Kao što se kaže u uvodu, ova knjiga je namenjena svima onima koji žele da steknu praktična znanja u korišćenju CSS-a za pravljenje atraktivnih web sajtova.

Pročitajte ceo članak 1 komentara

Sve što ste znali o CSS-u (ni)je pogrešno

14/11/08 Kategorija: CSS

Nedavno se pojavila nova knjiga u izdanju SitePoint.com pod naslovom Everything you know about CSS is wrong. Autori hoće da kažu da mnogo od onoga što trenutno znate o CSS-u možete da zaboravite, jer sa dolaskom IE 8 konačno se otvaraju mogućnosti da se za CSS pozicioniranje elemenata koriste tabele, što je mnogo jednostavnije nego trenutni načini koji postoje. Time će se otvoriti mogućnost da postojeće kompleksne tehnike pozicioniranja odu u zaborav, i u isto vreme smanjiti vreme za koje početnici mogu da ovladaju upotrebom CSS-a.

Pročitajte ceo članak 1 komentara

Intervju sa CSS ekspertom Eric Meyerom i njegov savet kako naučiti CSS

16/08/08 Kategorija: CSS

Na net.tutsplus.com objavljen je kratak email intervju sa Eric Meyerom. Za one koji slučajno ne znaju, Eric Meyer je svetski priznati stručnjak za CSS i HTML, autor je više knjiga, napravio video tutorijal za učenje CSS-a (koji toplo preporučujem), i često govori na raznim konferencijama širom sveta.

Pročitajte ceo članak 2 komentara

CSS pozicioniranje

24/05/08 Kategorija: CSS

Jedna od najzapetljanijih stvari u CSS-u jeste pozicioniranje. Početnik koji kreće sa učenjem CSS-a, nakon što savlada osnovne stvari, neizostavno će morati da utroši vreme da shvati suštinu pozicioniranja, jer od toga zavisi da li neko zaista zna da radi sa CSS-om ili ostaje na površnom nivou formatiranja teksta i dodavanja boje ili slike nekom elementu.

Pročitajte ceo članak 2 komentara

CSS za početnike – top 5 web sajtova za učenje css-a

02/01/08 Kategorija: CSS

Ako tek počinjete da se bavite web dizajnom, verovatno ste već čuli nešto o web standardima, odvajanju prezentacionog dela sajta od sadržaja i sl. Bitan deo u celoj priči je upravo poznavanje css-a, čijim se korišćenjem i postiže odvajanje strukture internet prezentacije od sadržaja.

Pročitajte ceo članak 10 komentara