Google Analytics za početnike

Kategorija: Razno Delicious Delicious Stumble It!

Ako hoćete da pratite koliko posetilaca dođe na vaš sajt ili blog dnevno, nedeljno, mesečno ili godišnje onda je Google Analitics ili neki od sličnih analitičkih programa pravo rešenje.

Google Analytics je verovatno najpopularniji program za praćenje posećenosti i analizu posetilaca veb sajta. Iako nije bez mana, tj. podaci koji se dobijaju preko ovog programa nisu 100% pouzdani, s obzirom na cenu (besplatan je) ovo je verovatno najbolji izbor za sajtove male ili srednje veličine.

Prijavite se za korišćenje Google Analytics statistike na adresi http://www.google.com/analytics/ i ispratite uputstvo za ubacivanje GA koda na vaš web sajt.

Da biste se upoznali sa Google Analytics-om, ovaj desetominutni video objasniće vam osnovne pojmove i provešće vas korak po korak kroz ceo program uz objašnjenja šta pojedine sekcije znače i kako da tumačite prezentovane podatke.

Ako hoćete da saznate zašto podaci koje pruža Google Analytics nisu 100% precizni i kako da ipak dođete do preciznijih podataka, pročitajte tekst The disturbing inaccuracy behind Google Analytics.

Suština problema je u tome kako Google računa broj posetilaca. Po standardima analitičkih programa, jedna poseta se računa samo onda kada je posetilac pogledao više od jedne stranice na sajtu. Ako neko dođe na sajt, pogleda samo jednu stranu, i odmah napusti sajt, to se ne računa kao poseta, nego kao “bounce”. Otprilike kao kada neko stane ispred izloga radnje, pogleda i ode dalje, a ne uđe u radnju. Google namerno i svesno računa ove bounce posete u ukupan broj poseta (objašnjenje zašto u pomenutom tekstu).

Sve u svemu, ipak, za te pare :) – bolje ne može da se nađe.

Potencijalno povezani tekstovi:

Izjava povodom odluke američkog okružnog suda u okrugu Kolumbij

Vojvođanska banka – primer neprofesionalnog odnosa sa klijentima

Značaj internet prisustva za nove firme

Xiaomi širi poslovanje u segmentu električnih vozila

Letnji kompjutersko-zabavni park za decu u Srbiji

Postavite Gmail kao podrazumevani mail program u Mozilla Firefoxu

Xiaomi predstavio novi “Alive” brend identitet

7 elemenata baštenskog nameštaja koji će vaš baštenski prostor pretvoriti u oazu za uživanje

Komentari

  1. niko - 2011-03-09 18:09

    U toku web browsing aktivnosti meni je otvoren veći broj tabova,
    i tada ako od neke stranice posetim drugu tek posle 15 minuta , znači da sam bio zauzet drugim tabovima , ali ne i mandatorno da sam gledao home stranicu 15 minuta pre posete drugim stranicama na istom sajtu ?

  2. niko - 2011-03-09 18:14

    Takođe i referali u poslednje vreme znaju da budu izmešani .
    rekao bih da dosta posetilaca koriste profi firewall-e koji filtriraju http :)

Komentarisanje zatvoreno.