PayPal (izgleda) definitivno u Srbiji od septembra 2011.

23/08/11 Kategorija: Razno

Ali ovog puta zvanično od strane PayPal-a :) Dobra vest za sve one koji rade na internetu. Vodeći svetski servis za online plaćanje kompanija PayPal je na svom sajtu i zvanično uvrstila Srbiju među zemlje u kojima je moguće plaćati preko interneta. U novoj Polisi privatnosti i Ugovoru o korišćenju koji će biti aktuelan od 7. septembra među zemljama druge evro grupe po prvi put našla se i Srbija.

Pročitajte ceo članak 24 komentara

Značaj internet prisustva za nove firme

10/06/10 Kategorija: Razno

Većina potrošača danas ima običaj da pre nego što krene u kupovinu obavi svoje početno istraživanje na internetu. Zato je za svako preduzeće važno, bez obzira na njegovu veličinu, da ima sopstveni veb sajt. Važno je da su potencijalni kupci u stanju da vam se i u toj fazi obrate putem sajta. Takođe sajt dodaje vrednost brendu i daje vam dodatni medij za komunikaciju sa klijentima.

Pročitajte ceo članak 2 komentara

Internet brzina - provera brzine interneta

13/04/10 Kategorija: Razno

Sumnjate da vaša brzina interneta nije ona koju plaćate? Verovatno ste u pravu. Evo jednostavnog načina da testirate brzinu vaše internet konekcije. Speedtest.net Mini je besplatna veb alatka koja će vam reći koja je brzina interneta vaše konekcije uključujući brzinu download-a kao i upload-a. Dovoljno je samo da kliknete na sliku ispod i test će početi. Ako ste vlasnik internet prezentacije, možete obogatiti sadržaj vašeg sajta postavljanjem ovog testa i na vaš sajt.

Pročitajte ceo članak 1 komentara

Letnji kompjutersko-zabavni park za decu u Srbiji

23/04/09 Kategorija: Razno

KompKampLeto se bliži, a vi ne znate kako da odvojite vaše dete od kompjutera? Zašto ne biste razmislili o kompromisu – pošaljite dete na letovanje gde će se družiti sa vršnjacima, igrati fudbal, košarku, tenis, kupati se u bazenu, šetati u prirodi, a pritom i naučiti nešto zaista korisno o kompjuterima – od pravljenja web sajtova do programiranja igrica u Multi Media Fusion Developer, Game Makers ili Flash tehnologiji. I sve to u predivnom okruženju u podnožju srpske svete gore – Fruške gore.

Pročitajte ceo članak 4 komentara

Provera linkova - lako pronađite neispravne linkove na sajtu

26/03/09 Kategorija: Razno, SEO

Xenu's Link SleuthNeispravni, tzv. mrtvi linkovi na sajtu nisu loši samo zbog posetilaca koji mogu kliknuti na neki link i dobiti praznu stranicu nekog sajta koji više ne postoji ili 404 error stranicu. Ova situacija je loša i zbog optimizacije sajta za pretraživače (SEO), jer Google može smatrati da je sajt još uvek u fazi izrade, i samim tim nedovoljno koristan ili relevantan za posetioce. Naravno, podrazumeva se da je reč o nekom većem broju loših linkova, a ne o nekoliko. Ako imate sajt sa mnogo sadržaja ili vodite blog, takvi neispravni linkovi vremenom mogu da se umnože. Xenu’s Link Sleuth će proveriti sve linkove na sajtu i prikazati spisak neispravnih, mrtvih linkova.

Pročitajte ceo članak 5 komentara

Kratka istorija interneta

22/02/09 Kategorija: Razno

Jimmy WalesOno što nam je danas normalno, izgledalo je kao daleka budućnost pre samo 50-ak godina. Šaljemo emailove, razgovaramo preko interneta, komuniciramo i razmenjujemo ideje, plaćamo račune. Istorija interneta je kratki animirani dokumentarni video u kome se ukratko govori o pronalascima koji su omogućili i vodili do onoga što danas podrazumevamo pod internetom. A da bi priča bila kompletna, pročitajte i kratke biografije 25 ljudi koji su zauvek promenili internet, od Larry Pagea i Sergey Brina (Google), Steve Jobsa (Apple), Mark Zuckerberga (Facebook), Jimmy Walles (Wikipedia) pa do tvorca Twittera Jack Dorseya.

Pročitajte ceo članak 0 komentara

Google Analytics za početnike

14/02/09 Kategorija: Razno

Google AnalyticsGoogle Analytics je verovatno najpopularniji program za praćenje posećenosti i analizu posetilaca veb sajta. Iako nije bez mana, tj. podaci koji se dobijaju preko ovog programa nisu 100% pouzdani, s obzirom na cenu (besplatan je) ovo je verovatno najbolji izbor za sajtove male ili srednje veličine. Da biste se upoznali sa Google Analytics-om, ovaj desetominutni video objasniće vam osnovne pojmove i provešće vas korak po korak kroz ceo program uz objašnjenja šta pojedine sekcije znače i kako da tumačite prezentovane podatke.

Pročitajte ceo članak 2 komentara

Postavite Gmail kao podrazumevani mail program u Mozilla Firefoxu

13/01/09 Kategorija: Razno

GmailZgodna mogućnost za sve one koji koriste Google Mail i Mozilla Firefox, ali i za one koji koriste Yahoo ili neku neku desktop aplikaciju za prijem i slanje pošte. Kada na nekom web sajtu naletite na email link i kliknete na isti želeći da pošaljete email na tu adresu, podrazumevano se otvara najčešće Outlook Express, osim ako ne koristite neki drugi program za prijem i slanje pošte. Ali ako koristite Gmail, možete u Firefoxu podesiti da se svaki put kada kliknete na email link otvara Gmail i tako možete odmah poslati email.

Pročitajte ceo članak 8 komentara

Anti-RSI program

29/11/08 Kategorija: Razno

RSIKoliko vam se puta desilo da sedite ispred kompjutera sat ili više vremena i ne setite se da malo ustanete, prošetate i protegnete se? Ako ste programer, dizajner ili pisac sigurno mnogo puta. Kao što verovatno već i sami osećate na svojoj koži, ovakvo ponašanje će vam u budućnosti narušiti zdravlje. Tačnije, bolest se zove RSI. A rešenje je mali besplatni programčić Workrave. RSI je skrećenica od Repetitive Strain Injury i označava bolesno stanje do koga dolazi prilikom drugotrajnog rada rukama. Preterano korišćenje tastature ili nekog drugog uređaja dovodi do oštećenja tkiva i do pojave bola.

Pročitajte ceo članak 4 komentara

10 razloga protiv ličnih karti sa čipom

27/11/08 Kategorija: Razno

Nove lične karte sa čipomNedavno, u autobusu GSB-a, devojka od 18 godina sa ponosom vadi svoju prvu ličnu kartu i pokazuje mladiću koji sedi pored nje. Nasmejana, srećna i tako očigledno sigurna u svoje razloge, objašnjava kako je dobro imati ličnu kartu sa čipom. Kao glavni razlog što je uzela ličnu kartu sa čipom navodi olakšanu proceduru zamene adrese u ličnoj karti u slučaju promene prebivališta. Slušam i čekam da čujem i druge razloge, ali njih nema. Sve se svodi na to da je lična karta sa čipom jednostavno nešto mnogo dobro što svi uzimaju, i to je to.

Pročitajte ceo članak 118 komentara

Lako formatirajte i odštampajte bilo koju web stranicu

16/10/08 Kategorija: Razno, Svet kompjutera

Print What You LikeKoliko vam se puta desilo da hoćete da odštampate neku web stranicu, ali ne celu sa sve menijem, reklamnim banerima, futerom i sl. nego samo tekst, a to niste mogli da uradite jer je uvek iz štampača izlazila cela stranica? Ili zar ne bi bilo dobro kada bi pre štampanja mogli da izaberete tačno onaj deo na stranici koji želite, a sve drugo jednostavno odbacite, tj. ne odštampate? Sada je sve ovo moguće uz pomoć usluge koju pruža sajt PrintWhatYouLike.com.

Pročitajte ceo članak 0 komentara

Projekat Oksford

02/10/08 Kategorija: Razno

U proleće 1984. godine fotograf Peter Feldstein oglasio je da bi želeo da fotografiše sve stanovnike malog grada Oksforda (ukupno 673 stanovnika). 21 godinu kasnije, došao je u isto mesto da ponovo sve fotografiše, ali je ovog puta poveo sa sobom i pisca Stephen G. Bloom-a koji mu je pomogao da zabeleži i životne priče ovih ljudi. Projekat Oksford je izuzetna priča o malom gradiću koji je po rečima autora „ostao nedodirnut i vitalnošću i vulgarnošću savremene Amerike“.

Pročitajte ceo članak 0 komentara

Redirekcija pomoću .htaccess fajla i drugi trikovi

04/09/08 Kategorija: Razno, Web hosting i domeni

.htaccess fajl je običan tekstualni fajl koji možete da iskoristite kako biste napravili izmene u konfiguraciji servera. Može se napraviti ili obrađivati pomoću bilo kojeg programa za obradu teksta, na primer Windows Notepad ili Microsoft Word. Potrebno je sačuvati fajl kao .htaccess fajl (sa tačkom ispred, kao da je reč o ekstenziji bez naziva fajla). Svaka linija u .htaccess fajlu je jedna direktiva koja govori serveru šta treba da radi.

Pročitajte ceo članak 8 komentara

Država počinje da kontroliše mejlove građana

28/07/08 Kategorija: Razno

Srbija se polako pretvara u Orvelovu 1984. Nakon ličnih karti sa čipovima, biometrijskih pasoša, počinje i kontrola interneta. Pazite šta pišete u vašim mejlovima, može se lako desiti da vas neko proglasi za teroristu. Kao i mnoge druge stvari, na mala vrata, po principu ako prođe prošlo je, nadajući se da neće naići na otpor kod javnosti, donet je zakon po kome se sav internet saobraćaj u Srbiji kontroliše od strane službi kao što su BIA, MUP.

Pročitajte ceo članak 2 komentara

Vojvođanska banka – primer neprofesionalnog odnosa sa klijentima

30/06/08 Kategorija: Razno

E, da mi je neko pričao da jedna banka može ovako da radi sa svojim klijentima, ne bih mu verovao. Pre šest meseci otvorio sam Visa internet karticu kod Vojvođanske banke, koja služi isključivo za plaćanje preko interneta. Već od samog starta nagovešteni su budući problemi. Pošto se na otvaranje kartice čeka oko dve nedelje, dobio sam poziv jednog dana da je sve gotovo i da dođem da preuzmem svoju karticu.

Pročitajte ceo članak 97 komentara

Napravi mi web sajt za džabe...

25/01/08 Kategorija: Razno, Web dizajn

…zato što smo prijatelji (poznanici, poslovni saradnici…) izgledaće dobro u tvom portfoliju, ako mi ikada zatreba izrada sajta ili nešto – ti si moj čovek, možeš da staviš svoj link na dnu stranice, tako da svako može da te nađe, kad me neko bude pitao ko mi je napravio sajt, svima ću da kažem da si to ti, zamisli svu tu reklamu, to će da ti koristi, i naći ćeš gomilu poslova. Čoveče, obogatićeš se!

Pročitajte ceo članak 18 komentara

Novak Đoković - novi simbol Srbije

02/01/08 Kategorija: Razno

Pa šta mu onda zameraju Korać i drugovi?! Đoković, zamislite, u trenucima najveće radosti i pobede ljubi zastavu svoje zemlje! Podiže tri prsta! Svoje pobede posvećuje Srbiji! Na meču „Dejvis kupa” protiv Australije u „Beogradskoj areni” njegovi lični gosti bila su srpska deca sa Kosova i iz Metohije! Ako se s takvim njegovim ponašanjem poistoveti srpska omladina, na koju evidentno ima veliki uticaj, Srbija bi uskoro mogla ponovo postati jedna ozbiljna zemlja, mogla bi ponovo uspostaviti dugo očekivani minimum samopoštovanja.

Pročitajte ceo članak 4 komentara