Kako pronaći dobar stan pod povoljnim uslovima

Kategorija: Delicious Delicious Stumble It!

Kako pronaći dobar stan pod povoljnim uslovima

Markomdizajn-Kako pronaći dobar stan pod povoljnim uslovima


Svi oni koji već neko vreme tragaju za novim životnim prostorom, sigurno su se uverili da je to veoma izazovan zadatak. Naravno, svako želi da pronađe savršenu nekretninu ali i da prođe što jeftinije, što je u mnogim slučajevima nemoguće. Cene gotovo neprekidno skaču, pa lako možete osetiti nemoć i očaj iako ste na početku potrage bili srećni i uzbuđeni zbog predstojeće promene u svom životu. Porast cena građevinskog materijala direktno utiče na cenu kvadrata, kako u prestonici tako i u ostalim gradovima.

Ako raspolažete ograničenim budžetom, kao što je slučaj kod većine kupaca, mala je verovatnoća da ćete dobiti sve što ste očekivali. U takvim situacijama, morate pristati na određene kompromise ili nikada nećete uspeti da kupite nekretninu. Uvek gledajte opcije koje se dobro kotiraju na tržištu, jer ćete taj stan sutra relativno brzo prodati ako za tim bude bilo potrebe. Kompromisi mogu biti razni, ali svakako ne pristajte na nešto što će vam u budućnosti doneti samo gubitke, ili što vam može koštati dosta živaca i novca, i to vrlo brzo nakon kupovine neke nekretnine.

Šta obara a šta podiže cenu nekretnine?

Oduvek je važilo pravilo da su nekretnine u strogom centru dosta skuplje u odnosu na neke druge delove grada. Naravno, uvek postoje izuzeci, jer ukoliko su instalacije stare ili je u stan potrebno mnogo uložiti, to može uticati na samu cenu pa možete dobiti zaista značajno spuštanje cene stana. Sve ovo važi za odlično rešenje ako izračunate da vam se isplati kupiti ovakvu nekretninu. Povoljnije opcije uvek važe za one nekretnine koje imaju neku manu. Te mane se vezuju za lokacije koje su znatno udaljenije od centra grada, ili koje imaju slabe saobraćajne veze sa ostatkom grada.

Isto tako, ako je zgrada u procesu legalizacije ili nekretnina nije još uvek uknjižena, to može biti problem pa se smatra da je to osnov za obaranje cene kvadrata. Treba gledati centar, ali isto tako ne treba bežati od perifernih delova grada, jer se u njima često kriju pravi stambeni dragulji. Ako je dobra povezanost sa ostalim delovima grada, i dobra saobraćajna infrastruktura, nema potrebe da ne pogledate šta se tu nudi. U tim delovima je lakše naći i parking mesto, a svi dobro znamo koliko za to treba imati sreće u današnje vreme.

Gotovina ili zaduženje kod banke

Najbolja opcija prilikom kupovine stana jeste da željenu nekretninu platite u gotovini. Tada nema dugovanja prema drugima, a ni plaćanja kamate koja zna biti itekako nepovoljna. Međutim, danas se veoma mali procenat ljudi može pohvaliti da ima novac u gotovini za kupovinu željene nekretnine. Većina se odlučuje za kredit, jer je to jedini način na koji sebi mogu priuštiti da kupe novi dom.

Najpovoljniji stambeni krediti su danas opcija koju nude mnoge banke, i svakako se treba dobro raspitati o svim elementima ovakvog obavezivanja. U većini slučajeva, najpovoljniji stambeni krediti, imaju kamatu koja se isplati jer se većina građana odlučuje na neke dugoročnije opcije otplaćivanja. To je obično period od 20, 25 ili 30 godina, pa uzimajući u obzir ovaj vremenski period onda se svakako isplati na ovaj način sebi obezbediti nekretninu, koja može biti veoma povoljna.

Istražite sve opcije pre konačne odluke

Kupovina stana je ozbiljan korak i ne treba donositi ishitrene odluke zbog kojih ćete se kasnije kajati. Na primer, ukoliko biste u novom domu živeli sami, ili imate porodicu ali vas posao ne veže za određeno mesto razmislite o nekim gradovima u kojima su nekretnine povoljnije, i za isti novac u njima možete dobiti više kvadrata. Isto tako, ako želite mir onda rešenje može biti kupovina neke jeftinije seoske kuće koja uz malo adaptacije može izgledati kao pravi mali raj. Ako je vaš posao vezan za rad na računaru ili lap topu, onda vas ništa ne sprečava da to radite odakle god poželite. I ovde se možete raspitati o opciji najpovoljniji stambeni krediti i na taj način kupiti željenu nekretninu.

Povrat PDV- a – šansa koju treba iskoristiti

Povrat PDV-a za stan predstavlja vraćanje plaćenog poreza na dodatu vrednost prilikom kupovine nekretnine. Ovo pravilo važi samo ukoliko su ispoštovani svi uslovi, a uslovi su da morate imati 18 godina, da nemate nekretninu na svoje ime, kao i da imate državljanstvo Republike Srbije i prijavljeno prebivalište na njenoj teritoriji. Ovaj iznos sredstava koji se uplaćuje na vaš račun nakon provere iznosi 10% od ukupne vrednosti stana. Povrat novca, koji često nije mali, može vam poslužiti za opremanje stana potrebnim nameštajem i uređajima , ali i za neka nova ulaganja ako tako želite.

Potencijalno povezani tekstovi:

Redirekcija pomoću .htaccess fajla i drugi trikovi

Značaj internet prisustva za nove firme

Letnji kompjutersko-zabavni park za decu u Srbiji

Lako formatirajte i odštampajte bilo koju web stranicu

Provera linkova - lako pronađite neispravne linkove na sajtu

Vojvođanska banka – primer neprofesionalnog odnosa sa klijentima

Xiaomi predstavio novi “Alive” brend identitet

PayPal (izgleda) definitivno u Srbiji od septembra 2011.

Komentari

Komentarisanje zatvoreno.