Država počinje da kontroliše mejlove građana

Kategorija: Razno Delicious Delicious Stumble It!

Nakon ličnih karti sa čipovima, biometrijskih pasoša, počinje i kontrola interneta. Pazite šta pišete u vašim mejlovima, može se lako desiti da vas neko proglasi za teroristu.

Kao i mnoge druge stvari, na mala vrata, po principu ako prođe prošlo je, nadajući se da neće naići na otpor kod javnosti, donet je zakon po kome se sav internet saobraćaj u Srbiji kontroliše od strane službi kao što su BIA, MUP.

Slobodan Marković, predsednik Centra za razvoj interneta, u izjavi za Danas:

To bi bilo isto kao kada bi sve pozive mobilnih operatera preusmeravali na BIA. U ovom trenutku ne postoje zakoni o zaštiti privatnosti i zaštiti ličnih podataka, niti poverenik za zaštitu ličnih podataka. Očito je ideja da se balans pomera ka službama bezbednosti. Provajderi imaju obavezu da postupaju po ovome, a BIA recimo ne postupa po nalogu poverenika za informacije od javnog značaja – ističe Marković.


Mi njima treba da damo sve, a oni će da iz toga iščeprkaju ono što njima treba. Nigde se u tom dokumentu ne pominje zakon. Posledica je da se taj pravilnik može tumačiti izuzetno široko. On kaže: “Službama treba sve, mi hoćemo da imamo mogućnost da dobijemo sve i ako nam ikada zatreba sve, vi ćete to da nam date na način koji nama odgovara”. Internet provajderi u Srbiji su od početka sarađivali s državnim organima oko ovlašćenog nadzora. Niko nije protiv toga. Sporno je što se ovim balans ponovo pomera u korist službi bezbednosti. Ako nije promenjen sistem posle ubistva premijera Đinđića, danas nam to svakako ne treba. Nije jasno ni da li će podaci da se ikada brišu – navodi Marković.

Pod maskom navodnih “tehničkih uslova za Internet mreže” u Srbiji se uvodi do sada nezabeleženi masovni i ničim ograničeni nadzor i arhiviranje svih oblika elektronskih komunikacija za potrebe službe bezbednosti. Čak ni u najgora vremena terora Miloševićevog režima nije se pravila ovakva regulativa. OVAJ DOKUMENT VEĆ JE STUPIO NA SNAGU!

EliteSecurity

Slušam jutros u vestima, ne samo da će moći da čitaju mailove na Gmail-u ili Yahoo-u, već će moći i da nadziru Instant Messenger komunikaciju. To donekle objašnjava zašto će im trebati toliko skupa oprema, pošto čitanje mailova koji se nalaze na njihovom serveru ne zahteva dodatnu opremu.

Potencijalno povezani tekstovi:

10 razloga protiv ličnih karti sa čipom

Letnji kompjutersko-zabavni park za decu u Srbiji

Da li su aspiratori neophodni u domaćinstvu?

Provera linkova - lako pronađite neispravne linkove na sajtu

XIAOMI PREDSTAVIO NAJNOVIJE 11T I 11T PRO MODELE DOMAĆOJ PUBLICI

Značaj internet prisustva za nove firme

Postavite Gmail kao podrazumevani mail program u Mozilla Firefoxu

Napravi mi web sajt za džabe...

Komentari

 1. N.N. lice - 2011-07-25 22:45

  E,Srbijo,na šta si spala. Pa zar da nemamo nimalo privatnosti u svojoj rođenoj zemlji? Zar su se naši preci za ovo borili? Borili smo se protiv Turaka za slobodu a sada sami sebi oduzimamo istu. Mada,naravno nije ovo od sada. I OZNA prisluškivala sve ko im je bio i malo sumnjiv. Samo što je ovo prisluškivanje u mnogo većoj razmeri. Da se tako lako prodajemo stvarno ne razumem. U stvari,znam zašto se to dešava. Mi,Srbi smo opali u veri,i sve ovo što se dešava proizvod je toga. DOKLE SRBI?
  Verovatno će mi sada pregledati i-meil sadrzaj,ali to je cena koju moram da prihvatim da bih ovo napisao.

 2. Феникс - 2011-10-14 11:02

  Одмах ћу те разуверити да то није тачно.
  Знате ли ви колики хардвер је потребан за читање свих мејлова као и прислушкивање комуникационих линија?
  Искрено, било би добро да је тако јер би значило да смо технолошки врло напредни као и да имамо велике ИТ стручњаке, па би и све остало било у сличној мери напредно.
  То раде Амери, али да ли сте озбиљни за ово?
  Па нађите ми стручњака који ће урадити једноставну ствар као што је обезбеђивање сајта од основних напада?
  Морао сам се насмејем када сам прочитао текст :)

Komentarisanje zatvoreno.