10 razloga protiv ličnih karti sa čipom

Kategorija: Razno Delicious Delicious Stumble It!

Nedavno, u autobusu GSB-a, devojka od 18 godina sa ponosom vadi svoju prvu ličnu kartu i pokazuje mladiću koji sedi pored nje. Nasmejana, srećna i tako očigledno sigurna u svoje razloge, objašnjava kako je dobro imati ličnu kartu sa čipom. Kao glavni razlog što je uzela ličnu kartu sa čipom navodi olakšanu proceduru zamene adrese u ličnoj karti u slučaju promene prebivališta. Samo provuku tamo kroz neki uređaj i sve je gotovo, ne moraš ništa da čekaš.

Stojim pored njih, hteo ne hteo, slušam šta priča, i mislim se koliko li je puta ona za svojih 18 godina promenila mesto stanovanja, kada joj je to toliko važno. Sasvim sigurno – ni jednom. Ali za svaki slučaj, ipak je uzela ličnu kartu sa čipom. Slušam i čekam da čujem i druge razloge, ali njih nema. Sve se svodi na to da je lična karta sa čipom jednostavno nešto mnogo dobro što svi uzimaju, i to je to. A pritom ako ikada uskoro promeni prebivalište, što je slabo verovatno budući da dok završi fakultet, zaposli se i provede se malo u životu već će imati 30 godina, lako će zameniti adresu u novoj ličnoj karti.

Srbi neće lične karte sa čipom

Da me neko ne shvati pogrešno, ne sumnjam da bi glasnogovornici novih ličnih karata i pasoša mogli i da navedu neke razloge zašto su, po njihovom mišljenju, oni dobri, ali poenta moje priče je da 95% naroda nema pojma zašto je nova lična karta sa čipom mnogo dobra stvar i zašto uopšte uzimaju istu. Jednostavno, po nekoj inerciji, “kud svi Turci tu i mali Mujo” uzimaju nova lična dokumenta.

Ako kažu na B(ljuvotina) 92, onda mora da je dobro.

Vezano za lične karte sa čipom je i priča o novim biometrijskim pasošima. Navodno to je uslov za bezvizni režim za građane Srbije, a nigde se u medijima ne pominje da Hrvatska nema takav pasoš, a opet se nalazi na beloj šengen listi. U isto vreme Makedonija ima biometrijski pasoš, ali ni iz bliza se ne nazire kada će se naći u bezviznom režimu.

Vlada Nemačke odustala je pod pritiskom javnosti od uzimanja biometrijskih podataka građana za novu ličnu kartu. I šta ćemo sada? Sad su Nemci ludi, jel tako? Naravno da nisu, njima se može, oni šta god da urade dobri su, ali ludi Srbi kad neće lične karte sa čipom, onda su (ponovo kao i za još mnogo šta) zaostali, zatucani nacionalisti, neprijatelji progresa i boljeg života, fašisti, klerofašisti, pravoslavni fundamentalisti, pravoslavni fanatici…

Evo dakle barem 10 razloga, između ostalih, zašto ja neću uzeti ličnu kartu sa čipom:

 • Zato što znam da je i bez lične karte sa čipom moguće elektronski komunicirati i unaprediti državnu upravu i administraciju, kao i da ne sme biti bilo čije diskriminacije – nisam protiv modernizacije, ali jesam protiv manipulacije.
 • Zato što znam da je lična karta sa kontaktnim čipom samo prelazno rešenje – sutra će to verovatno biti univerzalni dokument sa daljinskim očitavanjem, a prekosutra biočip pod kožom.
 • Zato što u svetu postoji veliki otpor čipovanim ličnim dokumentima od strane ljudi koji misle svojom glavom i organizacija koje se bore za privatnost.
 • Zato što i ubuduće želim privatnost novčanih transakcija – ne želim da se probudim u društvu u kome će ona nestati jer će se sve kupovati biometrijskom ličnom kartom zato što će finansijski lobiji smatrati da je to dobra ideja.
 • Zato što ne želim da dajem podršku mafijaškim projektima u kojima je tehnička oprema za lične karte kupljena na nelegalan način novcem poreskih obveznika – ako popustim danas, sutra će se ponoviti isto.
 • Zato što nas u najvećem broju slučajeva službenici MUP-a ne obaveštavaju na pošten način o našem pravu da imamo ili da nemamo ličnu kartu sa čipom.
 • Zato što ne želim da budem maltretiran od strane nekog službenika ili policajca u slučaju da je čip na mojoj ličnoj karti kojim slučajem van funkcije.
 • Zato što ne želim da imam identifikacioni dokument u čije podatke nemam stalni uvid.
 • Zato što sam shvatio tehnokratske metode rada i razumem da je očuvanje današnjeg prava izbora da ne uzmem ličnu kartu sa čipom ključno za slobodno društvo u kome će sutra živeti moja deca.
 • Zato što nisam oportunista, odgovoran sam član društva i razmišljam kritički, borim se slobodu izbora i za svoju i tuđu privatnost.

A kako će to uskoro izgledati:

Uskoro ćemo biti bombardovani horskim svedočanstvima koja govore o svim vrlinama mikročipovanja, praćenim umirujućim uveravanjima o demokratskim tradicijama, vladavini prava i pravima na privatnost. Nažalost, istorija pokazuje da stvari mogu da brzo krenu u katastrofalnom pravcu, i da se to dešava sa uznemirujućom redovnošću. A međunarodni ugovori, zakonitost ili demokratski nazori se tradicionalno nisu pokazali preterano sposobnim da spreče nečiju usredsređenu bezobzirnost.

Ovo “uskoro” je već počelo, kao što svi znamo. Dovоljno je pogledati dnevnu štampu i ostale medije.

Nove lične karte nisu ništa drugo nego besramna pljačka građana Srbije. Skupo nabavljena oprema, vredna 100 miliona dolara, bez tendera, bez konkursa, bez javne rasprave, kupljena preko noći od američke firme Motorola za vreme ministra Dušana Mihailovića (da li se neko uopšte još uvek seća tog čoveka, nakon što je Srbima uvalio čipove i sasvim sigurno stavio par miliona evra u svoj džep za taj “dil”, manje više je nestao sa političke pozornice. A jel on beše bio ministar u vladi dr. Zorana Đinđića? Ne, ne, ništa ja ne kažem, samo pitam…)

DA LI STE ZNALI:

 • Da je za nove lične karte, van očiju javnosti, 3 GODINE PRE DONOŠENJA ZAKONA, kupljena oprema u vrednosti od 100 MILIONA AMERIČKIH DOLARA? (pa zar samo ovo ne govori dovoljno o novim ličnim kartama!!! Zaista se divim ljudima koji i za OVO nalaze NEKO opravdanje)
 • Da su STOPIRANE SVE ISTRAGE u vezi sa ovim nezakonitim poslom?
 • Da u Srbiji nije donet odgovarajući Zakon o zaštiti ličnih podataka? Da vi, dakle, ne znate ko koristi vaše podatke i u koje svrhe, niti koji se podaci o vama čuvaju?
 • da su u SAD 2009. ukradeni podaci o 130 miliona brojeva kreditnih i platnih kartica – u pitanju je najveća prevara u oblasti krađe identiteta u SAD.
 • da su u SAD u maju 2006. ukradeni podaci o 26,5 miliona ratnih veterana iz baze podataka Veteranske administracije u Vašingtonu, i još nekoliko miliona iz drugih, raznih baza podataka.
 • da je kontroler britanske obaveštajne službe MI-6, baronesa Defni Park, izjavila ispred britanskog parlamenta u martu 2006. da bi uvođenje lične karte vezane za centralnu bazu podataka u Britaniji bilo “poklon za teroriste” i da bi takva centralizovana baza podataka pružila „vredne podatke organizovanom kriminalu i obaveštajnim službama neprijateljskih država“.
 • da prof. Ros Anderson sa prestižnog Univerziteta u Kembridžu, stručnjak za bezbednosni inženjering, kaže: „Policijske i druge agencije mogu da dobiju pristup neograničenoj lepezi obaveštenja o ličnosti. Postoje brojni dokazi da se računarske baze podataka – uključujući policijske, baze za registraciju vozila i bankarske – rutinski obijaju od strane privatnih istražitelja za račun raznih klijenata, uključujući i medijskih organizacija“.
 • da će u Švajcarskoj biometrijski pasoši biti ispitivani tokom sledećih pet godina, tj. do 2011, na dobrovoljnoj osnovi
 • da u Belgiji, koja izdaje lične karte sa biometrijskim čipom, građani imaju pravo da traže blokadu čipa ako ne žele tu vrstu identifikacije.
 • da se u Finskoj biometrijske lične karte izdaju na dobrovoljnoj bazi.
 • da je u Francuskoj, nekoliko meseci pre uvođenja novog zakona o ličnim ispravama u skupštinsku proceduru, ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo sajt i omogućilo građanima i stručnjacima da se uključe u javnu raspravu o predloženom zakonu.
 • da se po pisanju londonskog “Dejli Telegrafa” od 5. 12. 2006. više od 50% Britanaca protivi centralizovanoj bazi ličnih podataka, a razne ankete u Britaniji pokazuju da su milioni Britanaca spremni da odbiju lične karte vezane za elektronsku centralnu bazu podataka po cenu odlaska u zatvor!
 • Da u Australiji i Kanadi predlozi za uvođenje sličnih ličnih isprava nisu prošli?

Pa sad, ko voli nek izvoli, ali nemojte posle reći da niste znali.

Uključi mozak - isključi TV

Dodatak 8. februar 2009.

Falsifikovani biometrijski pasoš – 1.000 evra

Nepunih šest meseci od kako je počelo izdavanje novih biometrijskih putnih isprava, koje su se smatrale izuzetno bezbednim, policajci došli do informacija da su se pojavile grupe falsifikatora.

Prepreke u vidu mnogostrukih nivoa zaštite koji su tokom brojnih javnih rasparava o novim ličnim dokumentima isticani u prvi plan, falsifikatori su savladali. Kako saznajemo, oprema potrebna za ovakav nelegalan posao košta oko pet do šest hiljada evra.

Izvor: PolitikaDodatak 18. avgust 2009.

S obzirom na veliki broj pritužbi građana koji se žale na nezakonito postupanje službenika MUP-a prilikom izdavanja novih ličnih karti, Centar za proučavanje i upotrebu savremenih tehnologija pri Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj daje sledeće saopštenje:

Ukazujemo građanima Srbije da imaju mogućnost izbora da na novim ličnim kartama imaju ili nemaju čip. Pravo na taj izbor građani su dobili Uredbom Vlade Srbije od 10. 01. 2007. godine, koja je objavljena u Službenom glasniku RS br. 4, od 12. januara 2007. godine na 3. strani.

Ukoliko službenici MUP-a prilikom izdavanja novih ličnih dokumenata građanima ne poštuju navedeni podzakonski akt i proceduralno uputstvo doneto od strane Vlade Srbije, ukoliko ubeđuju, primoravaju ili obmanjuju građane dezinformacijama, potrebno je zahtevati njihovu odgovornost. To je jedini način da se nelojalna praksa svede na minimum i zaštite prava i slobode građana u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije.

(eto razloga zašto je, kako ONI kažu, “većina” građana Srbije uzela ličnu kartu sa čipom. Međutim, pošto je očigleno da ONI lažu čim otvore usta, kako im to i kada odgovara, mi u suštini ne možemo znati koliko je građana Srbije uzelo ličnu kartu sa čipom. Znam samo da iz mog okruženja broj onih koji su uzeli čipovanu ličnu kartu je veoma mali, možda oko 20%, dakle 1 od 5)

Pročitajte celo saopštenje.


Dodatak 12. februar 2012.

Pizza servis

Operater: – Pizza servis! Izvolite!
Mušterija: – Dobar dan! Želim da naručim dve pice!
Operater: – U redu! Mogu li prvo dobiti Vaš JMBG?
Mušterija: – Moj JMBG!? Šta će Vam to?
Operater: – Instalirali su nam novu tehnologiju!
Mušterija: – Pa kakve to veze ima sa picama?
Operater: – Tako povećavamo brzinu usluge, što je u Vašem interesu! Hoćete biti ljubazni da mi date Vaš JMBG.
Mušterija: – Ne razumem… Čekajte da pogledam! Pišite: JMBG 2709969710345
Operater: – Hvala Vam, gospodine Petroviću. Samo da proverim podatke iz naše baze. Vidim da živite u Nušićevoj ulici i Vaš kućni telefonski broj je 2601595. Vaš broj na poslu je 3301-572, a Vaš broj mobilnog je 065/7921-483. Vi sada zovete sa kućnog telefona.
Mušterija: – Da, kod kuće sam. A odakle Vam sve te informacije?
Operater: – Pa umreženi smo, gospodine.
Mušterija: – Sa kime se umreženi? Sa DE-BE-om ili sa mojom firmom?
Operater: – Gospodine, budite ljubazni, recite Vašu narudžbu!

Mušterija: – Donesite mi na kućnu adresu dve velike šumadijske pice, sa ljutom papričicom…
Operater: – Mislim da Vam to nije dobra ideja, gospodine.
Mušterija: – Kako to mislite?

Operater: – Gospodine, Vaši zdravstveni podaci iz elektronskog kartona govore da imate povišeni krvni pritisak i visok nivo holesterola. Žao mi je, ali polisa Vašeg dopunskog zdravstvenog osiguranja ne pokriva i taj rizik…
Mušterija: – Pa što mi onda možete preporučiti?
Operater: – Mogli biste naručiti našu bezmasnu soja-picu. Uveren sam da će Vam se dopasti.
Mušterija: – Zašto to mislite?
Operater: – Pa, prošle nedelje ste u knjižari kupili knjigu “Gurmanska jela od soje”. Zato sam Vam to predložio.
Mušterija: – U redu, u redu. Dajte mi onda dve velike soja-pice. Koliko Vam dugujem?
Operater: – To bi trebalo biti taman za Vas, Vašu ženu i Vašeg sina. Sve skupa, zajedno s troškovima dostave, 2100 dinara. Kako plaćate?
Mušterija: – Kao i uvek, kreditnom karticom.
Operater: – Oprostite, gospodine, ali bojim se da ćete morati platiti gotovinom. Prekoračili ste dozvoljeni minus na kartici.
Mušterija: – OK, skočiću do bankomata i doneti novac pre nego vaš dostavljač stigne.
Operater: – Neće ni to ići, gospodine! Imate prekoračenje i na tekućem računu.
Mušterija: – Nema veze. Samo pošaljite pice. Pripremiću novac. Koliko vam vremena treba za dostavu?
Operater: – Malo smo zatrpani u ovom trenutku. Oko 45 minuta.
Mušterija: – Kako bre? Najmodernija tehnologija, umreženi ste, a treba Vam više vremena nego pre!?
Operater: – Gospodine, ako Vam se žuri, možete doći do nas, ali biće Vam nezgodno voziti pice na motociklu.
Mušterija: – Kako znate da vozim motocikl?
Operater: – Ovdje stoji da kasnite s otplatom lizinga za auto, pa Vam ga je lizing kompanija oduzela pre dva meseca. Ali, Vaš skuter je u potpunosti otplaćen, pa sam samo pretpostavio da ćete tako doći po Vaše pice.
Mušterija: – Ne, ipak ću doći gradskim prevozom.
Operater: – Gospodine, prema našoj evidenciji, Vaša BUS-PLUS kartica nije dopunjena za ovaj mesec!
Mušterija: – Ma nosite se u tri lepe….
Operater: – Gospodine, preporučio bih Vam da pazite što govorite! Već imate dve prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira 2010. i zbog vikanja na saobraćajnog policajca 2011.
Mušterija: – Alo, bre, pa ja sam nazvao pica servis, a ne policijsku stanicu…
Operater: – Gospodine, znamo i za Vaš nik, pod kojim pišete veoma oštre komentare na blogu B92!
Mušterija: – Ma šta mi reče….
Opetarer: – Da i ne spominjem sajtove koje posećujete…
Mušterija: – Ama čoveče, hoću dve pice!!!!
Operater: – Želite li još nešto, gospodine?
Mušterija: – Ne, ništa više. I nemojte zaboraviti dve Coca-Cole gratis, kako piše u Vašem oglasu!
Operater: – Oprostite, gospodine, ali naš oglas ima klauzulu da ne smemo nuditi besplatnu Coca Colu dijabetičarima! I molim Vas da dočekate našeg dostavljača, jer se boji psa. Vi vašeg kućnog ljubimca, kako vidim, još niste vodili kod veterinara da se vakciniše.

Komentar: znam, svi smo se sad lepo nasmejali čitajući prethodni tekst, ne znam ko je autor, dobio sam email sa tekstom pre par dana i odlučio da ga ovde objavim, jer mislim da se savršeno uklapa u celu priču o čipovima i ličnim kartama.

Ali ajde sad ozbiljno, da li smo mi daleko od toga? Jel to stvarno šala ili navikavanje na ono što nam sledi? Ili već jeste samo nam to još nisu zvanično rekli?

Internet se nadgleda i špijunira, ne možete poslati email a da ga policija ne može videti, isto i sav mobilni saobraćaj.

Kupio sam karticu sa 064 brojem pre neki dan na trafici. Ubacim u telefon, okrenem neki broj i čujem obaveštenje moj broj je privremeno blokiran. Pozovem korisnički seris, kaže mi operater vaš broj je blokiran.
Pa znam da je blokiran zato sam vas i pozvao, zašto je blokiran kad sam tek kupio broj, pripejd na dopunu, nije kao da nisam platio račun, nov broj?
To vam ne mogu reći nemam te informacije, ali mogu da prosledim kolegama tehničarima da pogledaju i odblokiraju broj. U redu, nije problem, prosledite pa neka ga odblokiraju.
Molim vas dajte mi vaš matični broj, broj lične karte, ime i prezima i kontakt telefon!
MOLIM???
Žao mi je ali da bismo vam odblokirali broj (znači broj koji sam kupio na trafici) morate nam dati te informacije.
I tu smo se malo prepirali, strašno, na kraju sam joj dao lažno ime i prezime i sve lažne podatke, ne znam da li ćemi na kraju odblokirati broj…

Ovih dana krenuo BusPlus sistem gradskog prevoza u Beogradu. Personalizovane autobuske karte sa čipom??? Znači uđete u autobus i ONI znaju gde ste ušli, gde izašli?

Ne znam, nisam siguran da je Pizza servis šala, uopšte nisam siguran…

Potencijalno povezani tekstovi:

Xiaomi beleži rekordne rezultate dok su promet i profit za Q1 2021. na najvišem istorijskom nivou

Anti-RSI program

PayPal (izgleda) definitivno u Srbiji od septembra 2011.

Google Analytics za početnike

Xiaomi širi poslovanje u segmentu električnih vozila

Lako formatirajte i odštampajte bilo koju web stranicu

Napravi mi web sajt za džabe...

Novak Đoković - novi simbol Srbije

Komentari

 1. drasko - 2008-12-12 16:10

  Sad cu verovatno da ispadnem neobavesten, ali moram da postavim par pitanja:

  -kako to licna karta sa mikrocipom ugrozava neciju privatnost? ona se cita uredjajem ali je moras imati sa sobom, ne vidim razliku izmedju klasicne i ove nove
  -kakve veze imaju licne karte sa novcanim transakcijama? one se obavljaju platnim karticama koje vec imaju cip ugradjen, protiv toga se niko ne buni
  -ako pricamo o pljacki, ko koga pljacka telekomovim monopolom nad internetom? jel treba bojkovati internet zbog toga? da se vratimo na tv?

 2. Andrija - 2008-12-13 05:59

  Poštovanje Draško, moje mišljenje u vezi svega ovoga jeste da treba posmatrati malo širu sliku, a ne samo ono što trenutno vidimo. U tom smislu prilično je očigledno, ako samo malo pogledamo šta se dešava po svetu, da su ove lične karte samo međufaza onoga što sledi. A to je čipovanje ljudi, tj. ubacivanje tog istog čipa u ruku. A glavni razlog biće isto kao i sada, tako je mnogo lakše, povećana bezbednost, ne možeš da ga izgubiš, ako promeniš mesto stanovanja lako se menja adresa u čipu itd.

  U vezi sa tvojim pitanjima (sad ja nisam neki ekspert nego dajem moje lično viđenje):

  pa meni je nekeko logično ako se lična karta čita pomoću nekog uređaja, da taj uređaj može 100% sigurno da se napravi, i time dođe u svačije ruke, ko ima da plati. Današnjim hakerima će to biti kao od šale. Drugo u vezi sa tim, takvi se uređaji mogu postaviti svuda, i na taj način se pratiti kretanje svakog pojedinca. Možda ti imaš poverenja u današnje vlasti, bilo u Srbiji ili svetu, ali ja nemam nikakvog poverenja, a iz istorije možemo jasno videti da svaka moć, tj. vlast teži da svoju poziciju samo još više utvrdi ne birajući sredstva.

  Telekomov monopol nad internetom nije sporan, ali nije sporna ni pljačka naroda kupovinom 100 miliona evra vredne opreme za nove lične karte sa čipom. Ni jedno ni drugo nije sporno. Ko drži telekom, a ko izdaje nove lične karte? Iz odgovora na to pitanje, jasno je ko stoji iza svega.

  Pozdrav

 3. drasko - 2008-12-17 16:51

  hm, nisam naglasio poentu mog prvog komentara:

  1. moras da ih imas sa sobom u svakom slucaju i da ih predas sluzbenom licu na zahtev inace ces biti kaznjen
  2. gresis u vezi pracenja jer te karte nisu sa RFID cipom, tj. ne mogu da se citaju beskontaktno, a cak i da jesu signal na RFID-ovima je slab i radi samo na 20cm od prijemnika

  narusavanje privatnosti je neosporno, ali ako hoces da se boris za to bolje je traziti UKIDANJE licnih karti a ne bojkotovati novi i prakticniji format (u usa i uk gradjani nemaju licne karte).

  i na kraju sto se tice pljacki jasno je ko stoji iza toga, ali to ne znaci da treba bojkotovati ono sto je prakticno: kao sto necu bojkotovati telekomov adsl jer oni pljackaju tako necu bojkotovati ni novu licnu kartu jer je daleko zgodnijeg formata od one stare ‘knjizice’. Jednostavno upisivanje podataka je beskorisno, procedura za obe licne karte je verovatno ista (formulari, salteri…)

 4. Andrija - 2008-12-18 03:18

  Koliko vidim iz tvog zadnjeg odgovora, tvoj glavni argument u korist novih licnih karti jeste “zgodniji i prakticniji format”. Meni licno to nista ne znaci, stara licna karta ima sasvim dobar format :) i ne zelim da mi neko namece nesto sto ja necu. Simple as that!

  Slazemo se oboje da je rec o besramnoj pljacki i slazemo se oboje da je narusavanje privatnosti neosporno. Ali iz toga izvlacimo razlicite zakljucke: ti hoces da legalizujes njihovu pljacku, a ja necu da im dam to zadovoljstvo. Neka se barem zna da su lopovi, Dusan Mihailovic i cela bagra sa njim na okupu koja je odradila pljacku.

  Sto se tice Telekoma i adsl-a, kao sto sigurno znas SBB je dobio svoj internet i nije vezan za Telekom, tako da je poredjenje adsl-a i novih licnih karata mislim ipak neosnovano, jer ja mogu da ne uzmem adsl ako necu, a novu licnu kartu mi namecu da uzmem i moram da uzmem ovu ili onu. Sve dotle dok postoji izbor i ja mogu da izaberem ako hocu staru licnu kartu bez cipa, sve je u redu.

  Pominjes da gradjani US i UK nemaju licne karte. Prilicno sam siguran da je proces u toku i da ce i oni dobiti takodje licne karte, naravno sa cipom, ako vec i nisu poceli da ih vade.

  I na kraju pitanja za tebe: sta kazes na cinjenicu da u svetu postoji veliki otpor mislece javnosti prema novim biometrijskim dokumentima, na cinjenicu da su Nemci odbili da prihvate takva dokumenta, i najvaznije od svega na cinjenicu da nama u Srbiji ni jedna televizija i ni jedan medij ne govori o tome da postoji otpor velikog broja ljudi u svetu prema ovim novim dokumentima? Nego se cela stvar postavlja upravo tako, kao da je to nesto mnogo super i dobro i lud je svako ko ne uzme novu licnu kartu. Razlog vise za mene da je ne uzmem.

  Pozdrav i svako dobro

 5. Ljiljana - 2009-01-17 03:15

  Upozorenje gradjana je ODLICNO, ODLICNO, ODLICNO!!!!

 6. Larry - 2009-01-23 18:27

  Svaka ti cast za ovo Andrija!
  Kad bi hteo neko da protestuje za ovo u srbiji ja bih bio prvi.

 7. Andrija - 2009-01-24 10:10

  U Grčkoj je izašlo 2 miliona ljudi na ulice da protestuje protiv ličnih karti sa čipom. I njima se verovatno može, a kad bi se tako nešto desilo u Srbiji, možemo samo misliti šta bi B92 i ostali demonokratski mediji govorili. U svakom slučaju, uspeh je što je na kraju ipak omogućena sloboda izbora.

 8. Slavisa - 2009-05-07 09:10

  APSOLUTNO protiv bilo kakvih biometrijskih čipovanih isprava. i onako je na ličoj karti toj svetski podobnoj glavni deo onaj koji se mašinski čita. skup znakova koji mašina može da razume skeniranjem, ne beskontaktno već kontaktom sa ispravom. šta mislite kada će se pojaviti bezkontaktni čitači koji će moći da očitaju lična dokumenta sa xxx metara?

 9. Andrija - 2009-06-24 13:55

  Dragi Nemanja, predlažem ti da čim stigneš u Beograd, odmah kontaktiraš Čedu Jovanovića ili B92 ili bilo koju medijsku kuću ili novine. Oni jedva čekaju takve kao što si ti. Budi siguran da ćeš vrlo brzo dobiti i posao i stan i kola.

  A što više mržnje i prezira budeš pokazivao prema onima koji ne misle kao ti, bolje rečeno koji neće u svetlu evro-američku čipovanu budućnost, to ćeš još više napredovati na lestvici uspeha. Pa ako tome dodaš još malo pljuvanja po Srpstvu i svemu što je od vajkada bilo časno i pošteno u ovoj zemlji, možeš doći i do nekog ministarskog mesta, ako ne i do predsednika, koji je umesto čipa u ličnu kartu, kako čujem, već primio čip pod kožu.

  A za to kako ćeš se osećati u Beogradu kao došljak, nemoj uopšte da se brineš: bićeš kao svoj na svome. Jer Beograd je pun takvih kao što si ti, neotesanih, nevaspitanih ljudi, bez elementarne opšte kulture. A ovo malo časnih i poštenih ljudi što ih još ovde ima, polako se sklanja i povlači iz ovog grada, i prepušta mesto tebi i takvima.

  Stoga ne brini, ako slučajno u Beogradu i naletiš ne nekog kao što sam ja, zatucanog čoveka koji u 21. veku još uvek misli svojom glavom, a ne po direktivi iz Brisela, veruje u Boga i u Srpstvo, čast i poštenje, pravdu i istinu. Mi polako odlazimo iz ovog grada, i nećemo ti još dugo smetati.

  Dobrodošao, Beograd je tvoj grad.

  Svako dobro
  Andrija

 10. Marina - 2009-08-09 04:25

  Andrija imam isti stav po pitanju cipovanih dokumenata.Tacno je da su u Grckoj ljudi uspeli da sprece uvodjenje cipovanih dokumenata, crkva je stala uz njih. Zasto ja moram da prihvatim nova dokumenta, ako mi drzava garantuje slobodu u odlucivanju, da li nesto zelim ili ne.
  PS Nemanja je nevaspitan. Po svemu sudeci iz pasivne sredine, pa mu je uzimanje satanistickih dokumenata najbrzi nacin da postane gradjanin.

 11. Andrija - 2009-08-09 11:40

  Marina, niste u obavezi da prihvatite nova dokumenta sa čipom, imate mogućnost izbora, samo morate to posebno naglasiti, inače ćete dobiti ličnu kartu sa čipom :)

  Sestri od moje žene su tako krenuli da izdaju ličnu kartu sa čipom, a da je nisu uopšte pitali koju ličnu kartu hoće. Ona nije znala kada i u kom trenutku treba neko da je pita hoće li ovu ili onu (a kako bi i mogla da zna).

  Kada je procedura bila gotova i još samo treba da se potpiše, ona tada pita službenicu koja je to lična karta, sa čipom ili bez, jer bi ona htela bez.

  Kad skoči službenica kao guja ljuta :) Poče da viče na nju, te šta hoćete vi, svi ćete biti čipovani za koju godinu i ovako i onako itd itd. Znači, strašno šta je bilo!

  Kontaktiran je neki gradski pravobranilac ili kako se već zove ta funkcija, naravno ništa posebno nije uradio, ta službenica je prekrišla zakon, ali i dalje radi gde je i radila, i uvaljuje ljudima lične karte sa čipom, i ni dlaka s glave joj nije zafalila što je prekršila zakon.

  Drugim rečima, prepušteni smo na milost i nemilost političkoj bagri, koju ju je za narod briga, baš koliko i za lanjsku kišu. A u isto vreme ne prestaju da pričaju o ljudskim pravima i demokratiji i naravno evropskoj uniji. Sve je to maska kojom prikrivaju svoje prave planove i akcije.

  Opljačkaju te (100 miliona dolara za opremu za nove lične karte) – i to posle nazivaju modernizovanjem i progresom i kažu da je to u našem najboljem interesu. A gde to kažu? Pa na televiziji, koja je opet njihova.

  Pročitajte fenomenalan tekst o Džordžu Sorošu, hulji nad huljama, a vlasniku medijske kuće B92.

  Tu istu medijsku kući sada finansira država, ta ista država koja nam uvaljuje lične karte sa čipom. A u isto vreme ukinuta je novčana pomoć za istraživački centar u Petnici. Nema para kažu. A za B92 ima.

 12. δημητρης - 2009-08-17 03:56

  danas sam vadio lichnu kartu i evo josh koji razlog zashto NE uzeti chipovanu…
  kao prvo,ja sam inache protiv novih lichnih karata ali sam nazalost dobio informaciju da se stare vishe ne izdaju…pa sam na kraju uzeo novu (bez chipa) da mi ne bi propalo 1000 dinara koje sam vec uplatio…

  1.-za vadjenje nove lichne karte treba da izdvojite 1140,00 dinara
  -za vadjenje stare lichne karte treba da izdvojite 270,00 dinara

  2.-na novu lichnu kartu chekate 2 nedelje
  -staru lichnu kartu dobijate na licu mesta,bez ikakvih guzvi

  3.-ako treba da date vashu adresu stanovanja na bilo kakav uvid,to ne mozete uchiniti sa chipovanom lichnom kartom,jer ta informacija nije ispisana na njoj. tad cete morati to da obavite sa nekim drugim lichnim dokumentom. chemu onda LICHNA karta…? a prebivalishte je jedina informacija koju mozete menjati bez vadjenja nove lichne karte…ali ipak,nova lichna karta sa chipom je bolja! kako da ne…

  i da dodam,poshto sam chuo sa mnogo strana razne priche da novi pasoshi ne mogu da se vade sa starom lichnom kartom-to je samo mit… :)

  pozz

 13. Andrija - 2009-08-17 13:47

  @δημητρης (zanimljivo ime kako se izgovara :) )
  Pa, nisam ni ja znao da se stare mogu još uvek vaditi. Mislim s obzirom da mogu da se koriste do 2011. ne znam koja je poenta.

  A da je cela priča o ličnim kartama jedna tako očigledna pljačka iza koje stoji država tj. politička demokratska garnitura (ne kažem da su ovi drugi išta bolji), to je sasvim očigledno. Da je to jedina pljačka bilo bi još i dobro, nego…

 14. Bata - 2009-08-22 08:01

  Čitam sve Vaše postove i svako ima argument kojim brani svoj stav. Na ljudima je da odluče da li će uzeti sa čipom ili bez. Ideja l.k. sa čipom je ta da će u skorijoj budućnosti ta l.k. biti zamena za ostale dokumente(npr. zdravstvena knjižica itd..) Istina je da me pri vađenju lične karte nisu skoro ni pitali koju želim ali su mi na moj zahtev lepo objasnili. Mana ličnih karti sa čipom je u tome što ako zapadne u pogrešne ruke, može nastati dosta problema. Mislim da treba uzeti sa čipom, praktičnija je a to će se u budućnosti i pokazati. Vidim da su mnogi zabrinuti oko zaštite podataka i privatnosti i da zato neće da vade l.k. sa čipom i toplo im preporučujem da u tom slučaju ne koriste ni mobilne telefone jer je njih lako prisluškivati, i da ne koriste internet jer i na taj način ugrožavaju svoju bezbednost. Administrator ove stranice može da sazna identitet većine ljudi koji su on ovoj stranici ostavljali postove preko vaše ip adrese…. da ne nabrajam dalje primere gde ćete videti da je Vaša privatnost ugrožena. Jednostavno ko želi da Vam naudi, naći će načina za to. Tako da imali l.k. sa čipom ili bez nije presudno što se Vaše bezbednosti tiče. Iskoristite prednost koju Vam pruža čip. To što nam je nametnuto vađenje novih l.k. i što je oprema kako vidim gore nabavljena nepošteno, to je druga priča u koju ne želim da zalazim jer sam nedovoljno informisan.
  Pozdrav!

 15. Andrija - 2009-08-23 13:03

  Bato, hvala na komentaru, poštujem Vaše mišljenje i odluku da uzmete ličnu kartu sa čipom. Imate pravo na to, isto koliko i mi koji smo protiv da ne uzmemu istu.

  Problem je, međutim, u tome što se lična karta sa čipom NAMEĆE ljudima. To je činjenica koju čak ni vi ne sporite, jer ste napisali da Vas niko nije ni pitao koju ličnu kartu hoćete, nego ste Vi pitali, čisto informativno.

  Pa još kad ste pitali, objasnili su Vam samo zašto je lična karta sa čipom dobra i praktična stvar. Znači, pričali su samo njihovu priču, a Vi kažite da li su Vam naveli i argumente druge strane, pa stavili pred Vas izbor i rekli, evo sad znate i jedno i drugo pa odlučite? Naravno da nisu, nego su Vas ubedili da je to mnogo dobro, a moguće nedostatke sigurno nisu ni pomenuli.

  Znači, kao što vidite, njima je jako stalo da svoj ZLOČIN legalizuju, da to prikažu kao nešto mnogo DOBRO i KORISNO, PRAKTIČNO. A za pljačku od 100 miliona niko nije odgovarao, niti će.

  Pričamo o nekim ljudskim pravima i humanizmu, a u isto vreme skupaljaju se pare za pomoć gladnim Srbima na Kosovu. I to ko skuplja: NAROD A NE DRŽAVA. Mi šaljemo SMS poruke, uplaćujemo novac na razne žiro račune itd. Državi je preče da čipuje narod, nego da nahrani gladne Srbe na Kosovu. Itd, itd, o ovakvim nenormalnostima, mogao bi da napišem još barem 30 tekstova iste dužine kao što je i ovaj o ličnim kartama.

  Imam jedno pitanje za Vas:

  pažljivo sam pročitao Vaš komentar više puta, i pronašao da ste kao jedini razlog što ste uzeli ličnu kartu sa čipom naveli da je ona praktična. Ništa drugo.

  Pitanje za Vas glasi: ako je lična karta sa čipom praktična, nije li onda sam ČIP BEZ LIČNE KARTE, manji od 100-og dela milimetra, koji bi se ljudima mogao ubaciti u desnu ruku ili na čelo, JOŠ PRAKTIČNIJI?

  Takav vid nošenja ličnih podataka, niko ne bi mogao da izgubi, svi podaci bi se tu nalazili, baš svi, od bankovnog računa, zdravstvene knjižice, i svi, svi drugi podaci, izmena takvih podataka bila bi JOŠ LAKŠA, PRAKTIČNIJA nego sada. Nije li to još praktičnije? (Samo za Vaše obaveštenje, ako eventulano ne znate, tavka vrsta čipova već postoji, to nije nikakva tajna).

  Da li ćete, kada bude došlo do toga, a sigurno će doći jer je to NAJPRAKTIČNIJA varijanta, prihvatiti i da primite čip u desnu ruku ili na čelo?

  Pozdrav i svako dobro

 16. Bata - 2009-08-23 21:38

  Iskreno, ne bih narušavao integritet svog tela zbog nekog čipa ali će to, mislim, u dalekoj budućnosti biti potrebno. Mi još ne živimo u toliko modernom svetu da bismo ugrađivali čipove. Većina srpskog stanovništva bi trebala za početak da nauči da se đubre ne baca po ulici.

  Meni je ,iskreno, dovoljan razlog to što je praktična. Bilo bi lepo da mi to zameni ostala dokumenta kao što kažu da će biti. Imam tv sa daljinskim upravljačem i kola sa centralnom bravom jer te male stvari mnogo znače tako da je pojam praktično dosta bitan, složićete se.

  Ne interesuje me da li država želi da mi podvali da izvadim l.k. sa čipom iz nekih razloga jer ja uvek mogu, upotrebom svog zdravog razuma da odlučim šta je bolje za mene i tako postupim. A da izlazim na ulice i da svoje zdravlje i vreme trošim buneći se zbog takvog postupka ne želim.
  Složiću se da je na medijima bilo dosta malo informacija o tome ali ako nekog interesuje može pogledati na internetu, može pitati prijatelja, može pitati lepo u SUP-u i na osnovu toga da donese zaključak. Delom su i ljudi krivi što se žale da nisu informisani. Ja sam gledao i na internetu i pitao u SUP-u i na kraju postupio po svom mišljenju.
  Čuo sam da ljudi ne vade l.k. sa čipom jer misle da ih tako prate preko satelita. :)
  Neinformisanost je majka neznanja.

  Ne bavim se problematikom državne prevare jer kao što sam rekao, nisam blizak tom poslu i ne vladam tim informacijama. Ja razmatram l.k sa čipom ili bez.
  Nadam se da će ako su Vaši podaci o pravari i njenoj legalizaciji tačni navesti nekog odgovornog i poštenog pravnika da pokrene to pitanje. Ja u to ne želim da ulazim. Svoje zdravlje i vreme trošim savesno radeći svoj posao i nadam se da time dajem primer retkim ljudima kojima sistem vrednosti nije poremećen.

 17. ana - 2009-10-06 06:46

  Narode, oni ovo ne mogu bez nas,ako se mi pobunimo,ako se pobunimo kao Grci nece nam moci nista,a ne samo da su poceli da nas cipuju licnim kartama nego uvode novine u bogosluzenje,protiv kanona,ko ce da se buni ako necemo mi? ako neko ima predlog neka se javi
  abanaema68@gmail.com

 18. Nenad - 2009-10-06 08:19

  Pa, pobunili smo se kao Grci, evo sada kad su hteli pederi da nam šetaju Beogradom. I eto odmah rezultata. Srbija i Rusija ostadoše jedine zemlje gde pederčine nisu trijumfalno prošetale glavnim gradom. Nisu smeli da idu do kraja, inače bi Beograd postao kao Teheran.

  Pa sad koriste medijski monopol, i sikću mržnjom kao ranjene zmije, jer im plan nije uspeo.

  To što oni rade je pravo NASILJE. Oni su jedini nasilnici u Srbiji, a narod se samo brani. Oni su jedini fašisti ovde, a ne ovo malo rodoljubih, patriotskih organizacija koje neće da im se pokori.

  U isto vreme, time skreću pažnju sa njih samih i njihovih bezakonja, opljačkaše zemlju, prodaše Kosovo za šengen vize (zabole me ona stvar za i za šengen i za vize, da prostite), nevine ljude osuđuju na robiju, bez dokaza, lažnim svedočenjima, ispiraju nam mozak tom evropom, kao da mi ne znamo da je to klasična zločinačka tvorevina da bi oni na vrhu zaradili još para. I ništa više.

  Stanje je pet puta gore nego za vreme Slobodana Miloševića, samo što je tada postojala lažna opozicija, pa si mogao negde u medijima da čuješ nešto drugčaje od onog što je Sloba govorio. Ovi su zapušili sve kanale, naravno jer je su tadašnju opoziciji finansirali isti ovi koji nam sada rade sve ovo što nam rade.

  Ali gotovo je, narod ih je prepoznao, više ni televizija ne pomaže. U vazduhu se oseća da su gotovi. Zato su tako nervozni, zli. Pitanje je samo vremena i načina: da li će otići mirno ili …

  Gotovi su!

 19. kuruzna - 2009-10-30 12:49

  E dragi moji, zamislite samo kolika bi neugodnost i histerija nastala kad bi narodne ovce shvatile da taj “mnogo dobar čip” zapravo sustav za praćenje fizičkih osoba putem GPS-a ili 3G mreže! Znači: ne možeš ići u dućan ili na WC a da to netko ne zna a taj netko je obavještajna agencija koja operira unutar vladinih redova. WAKE UP! Bilo bi gadno da Vam se to dogodi jer jer takav zakon krši temeljna ljudska prava p slobodi i privatnosti. Pa niste Vi miševi,VI STE LJUDI! pozz iz Zagreba

 20. kuruzna - 2009-10-30 13:01

  I još jedna stvar: da, za to čipovi postoje- za nadziranje. Zato se masu robe čipira, da se zna putanja prodaje i porijeklo.

 21. Vladimir - 2009-11-12 20:55

  Da li je licna karta sa cipom dobra ili ne? Sta su prednosti, a sta mane… Ovako cemo… Da li su centralizovani podaci mana? ja mislim da ne… Oni koji zele(i oni koji imaju tu moc naravno) da dodju do podataka o meni, doci ce. Ko hoce da me prati, to ce izrazito lako da uradi… U Londonu postoji blizu 2000kamera po kilometru kvadratnom. Ali snimci se pregledaju samo onda kada se nesto dogodi – ne postoji mogucnost da se podaci sa nekoliko miliona lokacija obrade. Ovo govorim kao primer da prica o cipovanju ljudi u cilju pracenja nema smisla… Centralizovani podaci su po mom misljenju pozitivna stvar, jer omogucuju policiji i nadleznim organima, da mogu lakse da rasvetle zlocine… Zamislite koliko bi zlocina bilo reseno da je policija u poslednjih deset godina imala arhiv sa DNK uzorcima svih ljudi… O korumpiranosti ljudi ne zelim da pricam. To je problem, i sramota za sebe! Neko je pomenuo da se arhivi policija u USA redovno citaju… To je smesno, pa ti arhivi su javni :) postoji zakon kojim oni moraju biti javni. Sve sto nije oznaceno kao TOP SECRET moze da se gleda… Zatim, ako postujete zakon zasto bi vas interesovala cinjenica da policija u svakom trenutku moze da zna gde ste? Sta krijete? Naravno postujem privatnost, ali zaista, ne postoji mogucnost da vas neko prati i zna sta radite, ako nije direktno zainteresovan za pracenje bas VAS, morate se sloziti jer nije moguce obradjivati toliko podataka koliko ljudi ima, to smem da tvrdim jer znam o cemu pricam. A u slucaju da jeste zainteresovan za vas, ne treba mu nikakav cip… Prema tome ne razumem poentu buke oko cipa. Ugradnja u telo jeste nesto na sta ne bih pristao, iz prostog razloga koji ce mi djavo tu kada moze da mi bude u dzepu… i onako LK ceesto ‘zaboravim kod kuce’(vise je tamo nego sa mnom)…

 22. Andrija - 2009-11-13 05:06

  Ja ne razumem, Vladimire, na osnovu čega Vi zasnivate to Vaše bezgranično poverenje u današnji društveno-politički sistem, i u ljude koji vode ne samo Srbiju, nego i ceo svet?

  Odakle Vam ideja da se na čelu, na primer Srbije, nalaze moralno odgovorni ljudi kojima je interes naroda i države ispred ličnog interesa? Vi kao da niste sa ovog sveta, da izvinete.

  Zamislite ovu situaciju. Država Srbija, ona ista koja hoće da nas čipuje i koja podržava pedere da marširaju Beogradom dok Srbi na Kosovu gladuju, a Kosovo se više u vestima i ne pominje, dakle, ta ista država sada je izmislila da je vakcinacija protiv gripa obavezna, i da još mora da se plati. U isto vreme, mora da se potpiše dokument, da ako ipak bude nekih neželjenih dejstava vakcine (smrt, invalidnost, bilo šta) – NIKO NIJE KRIV. Zamislite tu situciju!!!

  Vi ćete, siguran sam, i vakcinu da prihvatite, jer su Vam na televiziji objasnili da je i to MNOGO DOBRA STVAR, koja će smanjiti mogućnost da se zarazite svinjiskim gripom.

  Ova država, tj. ljudi koji je vode, misli o srbijanskom narodu sve najgore. Za njih narod je stoka, kojoj preko televizije možeš sve da uvališ. To je njihov nivo razmišljanja, koji svakog Božijeg dana potvrđuju.

  Vi njima, dakle, na poverenje, dajete sve Vaše podatke, i sigurni ste da ih oni neće iskoristiti. To je suština cele priče.

  E, pa vidite, ja im ne verujem ama baš ništa. I to je zbog toga što vidim šta se dešava oko mene, što ne zatvaram oči pred onim što je očigledno kao dan. I neću da im dam podatke ni u čip u ličnoj karti, a Bože sačuvaj u onaj na ruci ili čelu.

  A taman posla da ću da prihvatim ovu vakcinu protiv svinjskog gripa, ne pada mi na pamet.

  Ne samo Srbiju, već posebno države zapadnog, tzv. razvijenog sveta vode ljudi koji bi se najblaže rečeno, mogli okarakterisati kao čisti satanisti. Ljudi bez obraza, časti i morala, spremi da ubiju i pola čovečanstva ako treba, da bi ispunili svoje ciljeve (to je inače nedavno čak i izjavio jedan od njih).

 23. Neko - 2009-11-14 06:02

  Ne vidim kakve oni informacije mogu da ubace u te cipove osim onih koje vec imaju o meni… I ne vidim kako ce to da me prate kad se i ovako desava da zaboravljam licnu kartu.
  Pricas o nekim pravima ljudi, a onda usledi komentar o homoseksualcima (ocito u negativnom kontekstu). Sve u svemu, nisu ti neki argumenti.
  Satanisticka zapadna vlada, kazes…pominjes obraz, cast i moral… Mogu samo da kazem da ljudi funkcionisu u drugacijim sistemima vrednosti, meni su ti tvoji pojmovi previse relativni, svako ih tumaci na svoj nacin. Uostalom u mom sistemu vrednosti nema mesta nacionalizmu i nekoj tamo srbijici. Sto se mene tice srbija moze slobodno da prestane da postoji, kao i sve nacije i nacionalni osecaj. Oni me u svemu sputavaju, ne mogu da napredujem zbog srbije i onih koji je tako vatreno brane.
  Smrt osecaju nacionalne pripadnosti!
  Smrt osecaju pripadnosti bilo kakvoj grupi!

 24. Arkan - 2009-12-02 20:38

  Obracam se ovom liku sto se potpiso kao!!! neko !!!SLUSAJ SINE...

  -- obrisan deo komentara --

  usput 11.12.2009. protest protiv deklaracije za Vojvodinu, molimo sve rodoljube da se oglase i priduze nam se, a p***e kao sto je ovaj “niko” nek stanu ispred mase i kazu da su protiv nas!!!!

 25. Arkan - 2009-12-02 20:54

  Brate Srbine meni niko nece da kaze, koji ce se tacno podaci nalaziti na ovim novim biometriskim pasosima, koje naravno hteli ne hteli moramo da uzmemo ako ocemo preko, *ebala ih evropska unija, amerika i njihovi teroristi koje su sami stvorili!!!!!!!!!!!!!

 26. Andrija - 2009-12-03 04:48

  Arkane, jasno ti je siguran sam zasto sam morao da obrisem delove tvojih komentara :) Razumemo se ;)

  Sto se tice tvog pitanja, ne znam tacno, pravo da ti kazem uopste ne planiram da uzmem isti. Kao sto sam već ovde i napomenuo, problem sa celom ovom pričom o pasošima i l.kartama i svim ostalim, jeste što je to samo prelazna faza, navikavanje ljudi na ono što sledi.
  E sad, kada će to što sledi uslediti, mi to ne znamo. Verovatno u jednom trenutku kada procene da je broj ljudi koji su im poverovali u šarene laže o demokratiji i ljudskim pravima prešao neku kritičnu masu, tj. apsolutnu većinu. Drugim rečima, kada većina ljudi i u Srbiji i ostalim pravoslavnim zemljama postanu ono što su ljudi danas su Jevropi i Americi: potrošači njihovih proizvoda. Ta većina očigledno, barem kod nas, još ni izdaleka nije dostignuta. Samo se pomoću medija, koji su svi njihovi do poslednjeg, stvara lažna slika realnosti. Sahrana patrijarha Pavla bila je još jedno otrežnjenje i za njih, a i pokazatelj nama koliko nas još ima. Ta masa naroda je bio drugi udarac za njih koji nisu mogli da kontrolišu. A prvi udarac je bio otkazivanje parade srama, tj. parade sodome i gomore. Uh, kako im je narod tu pokazao kako stoje stvari u Srbiji. Ne da nas nisu pokorili, nego borba još nije ni počela, a oni misle da su sve završili. Gadni su Srbi, nezgodan protivnik, tek kad pomisliš da si ih slomio, ono gle, stvar potpuno obrnuta.

  Po silini kojom nas pritiskaju, izgleda da u Srbiji još ima mnogo pravih Ljudi, koji misle svojom glavom.

  Na žalost, ima i “Nekih” potpuno odrođenih…

 27. Uros - 2009-12-17 05:43

  Inzenjer sam i znam sta radi “cipovana” licna karta. Ona nije nista drugacija od halo kartice , ili neke platne kartice koje svi koristimo. Niko ne pominje mobilne telefone, a oni sadrze isti cip kao i licna karta. Mobilni telefoni rade ovo o cemu vi pricate vec 10 godina. U sistemu se beleze informacije o vasem kretanju, tako da lako moze da se dobije vasa putanja u proteklih par meseci. Takodje poruke koje saljete se cuvaju u informacionom sistemu, glas se snima i moze se koristiti kao okidac sa njimanje. Takodje vec postoje dovoljno mocni programi koji ce i bez cipa da vas preko kamera prepoznaju i beleze informacije o vama, jos ako se uzmi informacije koje odajete svakom minuta imajuci mobilni pored sebe eto vam sve o cemu vi ovde pricate. Strah od elektronskih licnih karata je glupost! Ako necete da vas neko prati , onda bacite mobilni telefon, ne koristite platne kartice i internet! Cip na licnoj karti je samo za skladistenje informacija , ime prezime… Sve sto ima treba vec se godinama skuplja o vama na gore navedeni nacin. Zato mobilni u kantu, ne ulazite na internet, ne koristite facebook, ni jedan googlov servis i onda ste sigurni. Nisam sarkastican nego vam samo kazem da ovo o cemu pricate nije naucna fantastika, to se vec radi, ali nece se za to koristiti cip. To se radi sa servisima koje vec korisite i na koje ste se navukli!

 28. Marko Ultras - 2010-02-04 20:14

  e pa ovako… ne zanimaju me nicija misljenja povodom ovih apsurdnih licnih karti…. ja sam svoju izvadio, BEZ ovog sranja…. i mislim da nije u redu da nas gataju, i lazu, kao da smo mi crne ovce… ako treba promenu prebilalista cekacu i nedelju dana, toliko sam cekao i za licnu i za sospa, manje vise… znam da je ovaj inzenjer gore donekle u pravu, i da nas prate i preko moba i preko raznoraznih kamera… samo ne znam da li ima neko sranje u pasosu i ako ima objasnite mi gde se tacno nalazi. prvi put sam preko, i mogu da vam kazem da nema ulice bez 500 kamera, uban stanice, stanice, sve sve je prekriveno kamerama…. to ugrozava mojo slobodno kretanje, i zelim tome da se stane na put… ovaj veliki brat je samo uvod… gay stop, kamere stop …

 29. tetreb - 2010-02-10 10:30

  Ma niko nas netera u SUP-u da uzimamo lične karte sa čipom. Jednostavno te teta pita da li hoćeš sa čipom ili bez čipa i stvar je rešena, a što se tiče praćenja prate te i preko bankovne kartice kad je provlačiš na bankomatu ili pazariš u nekoj prodavnici i preko mobilne telefonije pa se niko nebuni. Svi koriste mobilni i bankovne kartice svesni da ih neko prati. Ja sam meni uzeo sa čipom pa ako hoće da me prate neka me prate i ovako me prate imam bankovnu karticu i mobilni telefon.

 30. Vlada - 2010-03-05 03:37

  Evo doslo vreme da i ja vadim nove isprave pa se bacih na net da vidim ima li kakvih utisaka o istom. Procitao sam sve komentare i mislim da nije poenta u tom sugavom cipu vec u ponasanju politicke strukture u Srbiji kao i u celom svetu. Nama se samo namece izbor tipa “hocemo lose levo ili cemo lose desno”. Sto se tice tih pracenje i gluposti zaboli me uvo (sto ce oni imati uvid u moje stanje na racunu i gde se ja to krecem i sta ja to pricam! Ako je to tako vec decenijama kako to da ne vide odakle nasim “biznismenima” toliko kesa stecenim iz nicega? Magija Dejvida Koperfilda? Znaci za obicne smrtnike (nas) to vazi a za nekog ne, zato su kreteni politicari sebi dali i imunitet o stecenoj imovini kako i da ne moraju dokazivati svoju “stecenu imovinu”. Ne vidim sta nam je uopste i trebala ta nova licna karta? Zaboli me za novi oblik i dizajn. Naravno treba im neki razlog kako bi nam uzeli pare i napunili svoje dzepove. Da ne pominjemo uvodjenje pdv-a 18% (vazno je da su smanjili pdv na 8% za racunarsku opremu serem se na istu, dok nisu usvojili da smanje na bebi opremu eto koliko pospesuju natalitet u Srbiji) i ostalih dazbina kao i prodaju silnih preduzeca i imovine RS, stalno podizanje kredita RS… A opet prazan im budzet (dzep)? Ne znam sta treba da se desi da mi gradjani nase RS stanemo ispred tog rezima i kazemo jednom i zauvek NE?! Jel je Nama istinski tako dobro ili se samo pravimo ili smo tolike kukavice da priznamo sebi da nam je lose i da treba preduzeti nesto? PONOSNO DIGNIMO GLAVU I RECIMO NE
  pozdrav braco i sestre SRBI

 31. nikola - 2010-04-12 11:16

  citam ove komentare i razmisljam sta da radim u vezi ovih licnih karata i pasosa!treba mi i jedno i drugo.imam neku ponudu da odem za nemacku da bih radio,jer ovde u srbiji nema sanse za opstanak.zivim sa devojkom,samo ja radim,jer ona ne moze da nadje posao.dok platim stan i ostale troskove nama nista ne ostaje,raim po ceo dan,sve mi se cini da vise neznam sta je noc a sta je dan.i sta trebam da uradim ako bih zeleo da odem,da li da vadim novu licnu kartu i pasos!dilema…u pitanju je opstanak,a ovako je tesko…pozdrav svima

 32. ddandric - 2010-05-05 00:41

  PROKLETO CIPOVANO PARCHE PLASTIKE! Idem iz ovih stopa da ga bacim u kanalizaciju.

  A kad pomislim sta sam sve sa tim radio i ko je to sve snimio …

  Inache ovo ti je mnogo dobar nacin komunikacije sa neistomisljenicima srpske politicke pozicije

 33. ddandric - 2010-05-05 00:50

  nego, ako je neko citao ep o hiperionu (SF) npr. tamo je sve ovo lepo objasnjeno kroz uplitanje instance zvane Tehno Srz. A ovo je jos davno napisana prica.

  A ima i ona iz 1984. o savrsenoj vlasti koja savrseno radi protiv Naroda

 34. Александар - 2010-07-07 09:16

  Коментар обрисан:

  1. не видим разлог да овде расправљамо о мени лично, текст је о личним картама, чиповима и сличном. Генерално ми нисте јасни ви који мене лично нападате, изгледа да се ваша мржња некако на мени каналише, ваљда немате кога другог...

  2. "о ономе што је очигледно не треба расправљати" - Иван Иљин - што значи да дискусија о томе зашто је педерастија зло и шта је сатанизам нема смисла, коме то није јасно, на жалост ту помоћи нема (препоручујем за читање овај текст о тим темама).

  Срећан празник Светог Јована Крститеља свима православнима, да нам Бог и Свети Јован дају снаге да издржимо ово лудило око нас, које сасвим сигурно, неће још дуго.

 35. DJOLE035 - 2010-08-07 00:31

  Nije mi jasna ovolika frka
  ja sam danas uzeo pasos i novu licnu kartu i niko me nista nije pitao samo su uneseni podaci iz izvoda rodjenih i drzavljanstvo a po meni bi bar trebalo krvnu grupu da unesu zlu netrebalo
  kako neko moze da te prati ako ostavis licnu kartu kuci i odes bez nje a poneses vozacku koja isto moze da posluzi u slucaju neimanja LK a vozacka nema cip
  zar nije prakticnije nositi jedan kartoncic na kome je sve i vozacka i zdravstvena knjizica licna karta nego nositi ceo bukvar po dzepovima
  kome je ko zanimljiv naci ce ga i bez cipa jer se kod nas sve zna samo sto se mnoge stvari precutkuju jer se kaze da to nije njihova briga ima ko da brine o tome i sve se prepusti stihiji i ide dalje kao i do sada samo ne znam dokle ce
  a sto se tice bankovnog racuna neka misle oni koji nisu legalno napunili racun moj je ionako u hronicnom minusu da bi bilo cisto cudo da predje u plus
  a ko ima pravo i sta ima pravo neko po dtaroj poslovici zec pobego jer bi tesko dokazo da nije mecka i bolje pobeci tako i vecina ovde kkoji su diskutovali pominju odlazak a ovamo su patriote za srbiju
  patriota je onaj koji i u najvecim mukama ostaje u zemlji i pokusava da joj pomogne a ne bezanje u inostranstvo pa cemo otuda da pomazemo
  nije nego

 36. marks - 2010-08-26 12:56

  novac je zavladao i ovim predelom. I taj B92 i vlast i Ceda i SAD i UK i Nemacka, sve je to samo na pare alavo. a ako me moze neko pratiti preko ove licne karte, neka me prati, jer ja bar mislim da i nisam nesto toliko zanimljiv za CIA, FBI, MI6 i ostale sluzbe. pozdrav

 37. Andrija - 2010-08-26 14:34

  @marks
  Nije uopste poenta u tome sto TI nisi njima zanimljiv. Neko drugi, ko bi na primer bio protivnik sadasnje ili neke buduce vlasti, bio bi i te kako zanimljiv, zar ne?

  Generalno, primecuje se jedan zajednicki stav svih onih kojima ne smetaju cipovi niti povecan nadzor nad stanovnistvom cele planete, a to je stav “meni licno ne smeta, ja nisam terorista, ne radim nista protivzakonito, pa sta me briga za cip“.

  Sutra ces mozda biti terorista, jer neces hteti da ti dete ide u skolu sa bolesnicima i jos da ga u skoli uce da to sto je od vajkada bilo bolest sada kazu neki da nije, neces se slagati da Vojvodina bude nezavisna, protivnik si nezavisnosti Kosova, vidis da su politicari lopovi koji kradu od naroda i drzave i neces da zatvaras oci pred time itd itd.

 38. Neko - 2010-10-24 21:19

  Pozdrav prvo svim ljudima dobre volje. Razlog protiv čipovanja, broj 11. poučan je i za one koji veruju da u Bibliji ništa nema veze sa stvarnošću, a onima sa Hrišćanskom verom može biti razlog broj 1: pred kraj Biblije pojavljuje se informacija o izvesnom žigu. Ko primi taj žig na čelo ili na ruku, nadrljaće u ostatku života i završiti u večnim mukama na kraju istog. To je nedvosmisleni deo informacije. Šta je konkretno taj žig, šta znači 666 i ostalo su nedovoljno jasne stvari i to je sasvim druga tema. (Otkrivenje, glava 13. stavak 16 i dalje).

 39. Nena Saric - 2010-11-03 18:03

  Da li neko moze da mi odgovori, ako vec imas licnu kartu sa cipom, za par godina kad istekne ista da li mora ponovo da se vadi sa cipom ili mozes da trazis bez. To naravno mislim ako ne usvoje onaj zakon da svi moraju imati dokimenta sa cipom.

 40. Andrija - 2010-11-03 18:11

  Neno, koliko vazi ta nova sa cipom, zar samo par godina, ova stara kad se vadila vazi 10 godina?
  Inace ne znam odgovor na tvoje pitanje, mada mi je logicno da imas pravo izbora. Treba ipak zvati M(afiju)UP(lavom) pa ih pitati.

  Inace, cuo sam neku informaciju da ogroman broj ljudi jos nije izvadio novu licnu kartu, sa cipom ili bez, i da vec najvaljuju produzenje roka za vadjenje nove licne karte za par godina. Da li je neko cuo nesto o tome?

 41. rade - 2010-12-03 16:11

  Ipak su pederi prosetali gradom uz blagoslov vlade Srbije. Gradjani srbije nemaju nikakav izbor ako vlast trazi da se nose nove licne karte,da se plate izmisljeni porezi, da se podignu cene svega i svacega iako pricaju u medijima da nema poskupljenja. sta mislite kako ce mo ziveti za godinu-dve? ovo je policijska drzava!!! sta mislite zasto ukidaju obavezno sluzenje vojnog roka a uvode profesionalnu vojsku.korupcija, mito razne veze i vezice… meni su 1999 god. silovali zenu u mojoj kuci, gasili joj cigarete po telu, isekli mi cerkicu po vratu iako je dete imalo godinu dana!!! brzo sam pronasao pocinioce i prijavio ih. pozvali su mene na razgovor i doveli te majmune sto su silovali. umesto da ih kazne i zatvore, oni su mene vezali, oborili na kolena i tukli pred njima dok su se krimosi smejali. sugerirali su mi da sam pogresio i da nisu to ti ljudi i da je bolje da cutim!!! vise ne smem da pomislim da prijavim, strah me za porodicu. SRBIJA BRALE!!!

 42. Miloš - 2010-12-21 05:33

  Evo da i ja prozborim neku.:-) Detaljno sam pročitao svaki komentar otpočetka i jedini zaključak koji sam izveo iz svega je i potvrda moga pređašnjeg stava, a to je L.K. sa čipom NI PO KOJU CENU! Čitam ove komentare i ne mogu da verujem da postoji toliki broj lakovernih ljudi, koji brane stav da je l.k. sa čipom korisna i potrebna stvar. Od inženjera(koji ličnu kartu stavlja u isti rang sa internetom i telefonijom) do prostaka kojima su osnova komunikacije psovke i ulični izrazi. Moje razloge zbog čega NE, ČIPOVANIM L.K. neću pisati jer ih je Andrija detaljno izložio. Samo bih hteo da postavim nekoliko pitanja “inženjeru”: Da li će vama neko napisati kaznu od 5000 dinara zato što ne koristite internet, ne nosite mobilni telefon ili bankovne kartice(jer su to sve sredstva putem kojih se može narušiti vaša privatnost)? Da li verujete da ti čipovi koji nisu ništa pametniji od postojećih halo kartica u budućnosti neće postati pametniji? Da li vam je normalno to što jedna od najnerazvijenijih zemalja Evrope uvodi najsavremenije lične karte?

 43. Andrija - 2010-12-21 11:38

  Miloše, sva pitanja na mestu, zaista ali zaista, “o onome što je toliko očigledno ne vredi raspravljati” Ivan Iljin ruski filozof kaže.

  Što se tiče komentara inženjera i ostalih, ubeđen sam, čitajući komentare ovih dana na Yahoo i ostalim stranim sajtovima u vezi Likiwiksa i Asanžea, da to neko radi po službenoj dužnosti, mislim ostavlja komentare na sajtovima, jednostavno ne mogu oni da puste da ljudi po netu pišu sve i svašta, nego agenti ko zna kojih službi idi i ostavljaju nebulozne komentare. Ne znam da li je to i kod nas tako ali zašto ne bi bilo? Prosto nisam mogao da verujem da navodno američka javnost maltene kao da hoće da rastrgne onog Asanžea, po komentarima na Yahoo sajtu, ama svi komentari su u tom smislu. Garantujem da kontrolišu te komentare, to je način da se održi privid slobode interneta, kao slobodan je ali za malo :)

 44. Slobodan Milosevic - 2011-03-17 10:30

  Zdravo prijatelju,

  od ovih 10 razloga nema valjanog razloga protiv uvodjenja cipovanih dokumenata. Daj se malo raspitaj o tehnologiji koja se upotrebljava pa onda pisi.

  Ovo je trebalo da bude uvedeno jos za vreme moje vladavine, ali nisam uspeo da uzmem neki dinar od proizvodjaca kartica pa se odustalo.

  Ipak mislim da je cipovanje naroda prava svar.

  Slobodan

 45. Milenko - 2011-04-14 15:57

  Iskreno, ovo je toliko glupo da ja nemam reci, sa cipovanom licnom kartom promenis adresu za pola sata, odnosno procedura je kraca nego dok dopres do sluzbenika i sacekas nekog ako je bio ispred tebe, a sa kartom bez cipa, moras da vadis novu, sto znai nekoliko dana maltretiranja, jos ako su redovi nadrljao si, ovako i preko reda dobar dan, i zamene ti adresu za cas, znaci radio sam to, neko ne menja adresu nikad, a neko menja verovatno dosta cesto, e za ovo druge je cipovana licna karta spas, stvarno glup tekst ovaj iznad.

 46. Andrija - 2011-04-14 16:05

  Zar pored svega napisanog opet je jedini argument za cipovanu licnu kartu “lakoca zamene adrese”??? A svi oni onoliki navedeni razlozi protiv?

 47. cherry.bgd - 2011-05-13 13:34

  Ne bih zalazila dublje u raspravu, imam samo par predloga za eventualno sirenje vidika, i pomoc pri samostalno odlucivanju- Dzordz Orvel ‘‘1984’‘ (biblioteka), Dzordz Orvel ‘‘Zivotinjska farma’‘ (biblioteka), ‘‘Digitalni andjeo’‘ (recimo YT) i Novi Zavet.

  pozdrav

 48. Srdjan - 2011-06-09 20:23

  e ovako – i ja sam protiv ovih lk ali sam kao najveci kreten na svetu, ne znam ni ja zasto, uzeo licnu kartu sa cipom i ako sam bio upoznat sa celom ovom stvari da oko ovih lk nesto nije u redu… e sad, ja hocu da se oslobodim ovog cipa, ali ne znam da li mogu da sad nakon uzimanja lk sa cipom uzmem bez cipa…. razmisljao sam o varijanti da sam izvadim cip ili da polomim lk pa da kad prijavim to tamo gde treba, tim nadleznim ljudima na salterima, trazim lk bez cipa prilikom vadjenja nove …. molim za savet sta da radim po ovom pitanju ….. ne zelim da se odreknem Boga zbog ovog Americkog sranja, tj ovog sranja koje je podstakla Bilderberg grupa, koja inace vuce konce u ovom svetu i zalaze se za novi svetski poredak…..

 49. Andrija - 2011-06-09 20:59

  Pa ja mislim da mozes slobodno da odes i prijavis da si izgubio LK i da trazis novu bez cipa i gotovo. Ovo je demokratija jel tako, i ti imas svako pravo da se predomislis, tvoj izbor.

  Sto se tice ovog sto si na kraju komentara rekao, stvar jos nije dosla do odricanja, buduci da je sasvim ocigledno da je ovo sada samo priprema, tj. lagano navikavanje ljudi za ono glavno sto ce jednog dana uslediti.

 50. sladjana - 2011-06-16 01:36

  Pomaze Bog svima,,
  Hitno mi je potreban Vas savet.Zivim i radim u Svajcarskoj nisam bila 2 godine.Napravili smo pre mesec dana porodicno u Ambasadi u Cirihu biometrijske pasose(za mene,supruga i dvoje dece).Mnogo se osecam lose, jer su pasosi sa cipom.Ambasadu sam zvala i rekla sam da pasose necu da uzmem.Rekla sam da cu cekati dok se nasa Crkva izbori sa Vladom Srbije , da se cipovi u pasosu ukinu.Sluzbenik iz Ambasade se smejao i pitao me kako cu onda da putujem.Rekla sam da necu ni da putujem.Nisam htela dalje da komentarisem, jer sam shvatila da u sebi Vere u Boga ni nema.Licnu kartu necu ni da uzimam,pogotovo ne onu sa cipom.Sta mislite, da li ce nasa Crkva nasa imati uspeha, da se izbori za pasose bez cipa.Znaci li to da u Srbiju necu moci da se vratim?

  Puno,puno Pozdrava mojoj Srbiji i pravim Vernicima.

 51. Andrija - 2011-06-17 12:17

  Postovana Sladjana, ne znam sta da Vam kazem, ja nisam kompetentan da Vam dam savet sta da radite, mogu samo da kazem moje misljenje, koje ne mora da bude tacno.

  Otac Joil je rekao ko moze neka ne uzima, ali i oni koji uzmu da znaju da to jos uvek nije ono sto ce tek doci. Najbolje da pogledate ovaj video:

  http://youtu.be/3J7iWg2Bmeo

  Tako da mislim da je stvar jasna.

  Zao mi je sto ne mogu da budem od neke vece koristi.

  Puno pozdrava i Bog nek vas cuva.

 52. Ja - 2011-07-13 13:07

  E, ja sam sa svojih 24 godina 4 puta menjala adresu! Dok je moj suprug uzeo bez cipa i platio promenu adrese 4000 din, ja sam platila 210 din!
  Tako da se spusti, opusti i uzivaj, NISMO SVI KAO TI!

 53. Filip - 2011-07-22 23:40

  Zz svima, meni nije jasno zasto se raspravljate oko tih cipova i dr. Cipovane licne karte pa cak i pasosi nemaju nikakvu informaciju u sebi da bi neko is npr. MUP-a video gde se nalazite, to bi znacilo da imaju GPS ili nzm kako se zove to za pracenje, ne razumem se u te stvari… A to sto kazete za stare licne karte “knjizice”, vise se ni ne proizvode… Licna karta bez cipa, isto , ali identicno izgleda kao i sa cipom, samo sto nema cipa… Nadam se da u ovom komentaru ne ispadam neobavesten ili tako nesto….
  Pozdrav ;)

 54. E,ovako,procitao sam dosta komentara o ovim licnim kartamasa ili bez cipa,i zakljucio sam da smo mi Srbi po obicaju neobavesteni i slepi kod ociju. Sta mislite,zašto je bilo ono reklamiranje na televiziji za rome da uzimaju lične karte besplatno? Sećate l - 2011-07-25 01:27

  Komentar sam greškom napisao u imenu:-)Ja za svaki slučaj ne uzimam nova lična dokumenta i najverovatnije idem iz svog grada u “divljinu” za koju mislim da je mnogo lepša i bolja za čoveka i da ga oplemenjuje,i u “divljini” nema pakosti niti zla već priroda,ono što je Bog stvorio. Znaci koji pokazuju dolazak antihrista su tu. Samo ih treba pročitati. Ali naravno Srbi su slepi kod očiju. SVE ZA HRISTA,
  HRISTA NI ZA ŠTA! UMRITE KAO MUČENICI A NE KAO SATANINE SLUGE!

 55. N.N. LICE Komentar je nastavak mog prethodnog imena (komentara). mislim da ćete se snaći - 2011-07-25 01:50

  E,ovako,procitao sam dosta komentara o ovim licnim kartamasa ili bez cipa,i zakljucio sam da smo mi Srbi po obicaju neobavesteni i slepi kod ociju. Sta mislite,zašto je bilo ono reklamiranje na televiziji za rome da uzimaju lične karte besplatno? Sećate li se afere o japanskom satelitu koji na koji država Srbija ima pravo koriscenja,za šta je dala mislim 20 miliona dolara. lične karte sa čipom mogu se pratiti iz satelita. tehnologija je napredovala prilično,mnogo više nego što nam prikazuju. Istraživao sam na internetu mnogo o novim(biometrijskim) licnim kartama. Pri uzimanju podataka za nove lične karte svi prolaze kroz biometrijski sistem uzimanja ličnih podataka(lasersko ocitavanje otiska prsta i slikanje u policiji u onim “komorama”),a tek posle stavljaju ili ne stavljaju čip. Znači svi koji uzimaju nove lične karte prolaze kroz biometrijsko uzimanje ličnih podataka.
  A sada zapitajte se zašto u jednoj slabo razvijenoj i pravoslavnoj zemlji postoji ovakav sistem uzimanja podataka. Ja sam 99,99% siguran da se pristankom na nove lične karte i ostala biometrijska dokumenta odričemo Boga. A kako? Prilikom laserskogocitavanja otiska prsta laser nam utiskuje i 3 sestice na prst koje su nevidljive ljudskom oku ali vidljive laserskim čitačima. A svi znaju da su 3 sestice antihristov broj. E sad,oni kojima je stalo do duše a primili su nova dokumenta neka se mole Bogu da nisam u pravu.
  E,Srbi,ubi nas neznanje.
  I za kraj bih rekao onima koji nisu uzimali nijedna nova dokumenta da ih ne uzimaju ako im je stalo do spasenja duše i nek se odvikavaju od dobrog i ugodnog života,nek se sele u sela i sume,u mesta što dalja od “civilizacije” jer ce hriscani uskoro biti progodjeni kao u prvim vekovima hriscanstva. Ko hoće da veruje u ovo što sam napisao drago mi je,ko neće briga me.
  SVE ZA HRISTA,
  HRISTA NI ZA ŠTA!

 56. Срба - 2011-08-04 01:44

  Скоро сат времена читам све ове коментаре,ух испадоше ми очи:)Дошло је време да и ја извадим ова нова (не)документа,па мало истражујем да видим друга мишљења.Видим да има подељених мишљења,неки су за а неки против личних карата(небитно да ли има чип или не).Мој лични став је да не треба узимати нове личне карте,пре свега да пресечемо пут тоталитаризму.Андрија је најбоље то објаснио,сваки коментар му је на месту,браво!На интернету можете пронаћи Дигитални анђео 3. део,и говоре стараца Тадеја,Пајсија и Јоила.Кобну битку бијем у себи да ли да израдим л.к или не,пошто не желим да се одрекнем Бога,ако је истина што причају старци.Међутим,видех да има овде људи који верују у Бога и који не желе да израде нове л.к,и драго ми је због тога.Драго ми је да нисам једини који је “луд” што неће да је изради иако ми је истекла стара.Довољан ми је барем један истомишљеник да ме охрабри у мојој одлуци,мада бих волео да их има још више.Коментар за госпођу из Швајцарске:у Русији су они који су вадили нова документа из незнања касније палили л.к. и пасоше на ватри а свештеници су их позивали потом на покајање.Проблем је код нас Срба што нисмо довољно информисани.Делом смо криви ми сами,зато што не желимо да се информишемо,а делом и ова проклета власт,јер нам подмеће неке небитне информације.Јој како бих волео да смо сложни,да се направи један протест против ових нових докумената.Наравно не да разбијамо све што стигнемо већ мирни протести,да одлучно станемо против владе,против Европе и западне цивилизације.Да схвати више тај запад да нисмо овце за шишање,јер има овде много добрих и мудрих обичних грађана.Само што су малобројни.Није ми само јасно зашто црква није заузела јачи став,против биометрије,леп пример су Русија и Грчка.Како то да ми увек испаднемо немарни и равнодушни.Време је да се променимо.Овде треба сагледати већу слику и размотрити где све ово води,а не да се коментарише како је лако промени адресу.Наравно рећи ће многи шта овај лупа,овај није нормалан,личне карте нису ништа опасне за људску душу.Ко зна можда и нису,дај Боже да нису,али чак и да нису морамо схватити да ово води ропству,тоталитаризаму,контроли људи и обмани на највећем могућем нивоу.Пробудимо се док не буде касно.Ако неко има неке предлоге,вољан сам га саслушати.

 57. Maya - 2011-08-18 21:53

  Na kraju krajeva ovde se sustinski uopste ne radi o licnim kartama nego o teoriji zavere..

  Ako se ovde pominje ‘‘gledanje vece slike’‘ onda je zaista i gledajte do kraja.. ali gledajte brutalno iskreno i nepristrasno do kraja.. prvo sebe pa sve ostale.. Kada budete u sebi pronaslu uplasenu osobu koja dobar deo zivota zivi u strahu da nikad nece dobiti ili da ce mu biti oduzeto (ma sta bilo u pitanju, materijal ili ideologija) onda cete shvatiti i svaku osobu preko puta sebe i sav zacarani krug u kome se nalazimo.. Ako odete tako duboko u tu siru sliku moci cete da razumete sve ljude pa i one za koje smatrate da vas teraju u ropstvo.. ono sto njima fali je isto sto i vama fali.. probuditi se ne znaci gasiti vatru vatrom (bes besom) nego shvatiti sta se krije iz vase psihologije i njihove.. i ziveti svoj zivot is mesta TOG razumevanja.. jer tad vas niko ne moze zarobiti.. veci je rob onaj koji ima potrebu da organizuje takvu glomaznu skalameriju zvanu teoriju zavere jer on to radi iz straha a ne zbog ispunjenosti a strah uvek ostavlja mesta da se u citavoj toj skalameriji zaglavi zubcanik.. i da se skalamerija urusi.. Nemate zapravo od cega da se plasite osim od prolaznosti.. i metal rdja i prolazi, i cvet vene pa svakako ni taj metal ni taj cvet ne jadikuju unapred za sobom niti zgrcu gomilu predmeta oko sebe da ispune prazninu sopstvene prolaznosti niti se biju sa sopstvenom prolaznoscu.. Kad se sami u sebi budemo prestali tuci sa sopstvenom prolaznoscu onda cemo se probuditi.. i prestati se tuci sa drugima..

 58. Dragan - 2011-08-25 22:02

  Andrija brate zelim da ti zahwalim na swemu owome,i nadam se da ce se neshto uraditi powodom swega owoga.
  Ako bude nekih protesta ili nechega slichnog,ako se moze pomoci imash mail i kontaktiraj me,jer ako ne reagujemo kao ljudi,Pravoslavci najebacemo,jer primamo zig zweri,a to ochigledno mnogima nije jasno

 59. Andrija - 2011-08-26 11:44

  Pravo da ti kazem ne ocekujem nikavu reakciju ni otkuda. U vrhu vlasti, i jedne i druge, su sve sami strani placenici. A narod je u stanju neke sveopste letargije, nikog nista ne zanima.

  A sto se tice cipova, kao sto vec rekoh, moje misljenje je upravo kao sto rece otac Joil, ovo sada jos nije to, i ko uzme nova dokumenta nije potpisao pakt sa onim nepomjanikom, ali ovo sve vodi ka tome jednog dana, i zato je dobro pruziti otpor sada i danas, a ne cekati krajnji cas, to je moje misljenje…

  Inace nisam uzeo jos ni licnu kartu, ni novi pasos, guram do kraja dokle mogu :)

 60. Siniša - 2011-08-31 10:34

  Ako neko hoće da vas prati, vaše kretanje, kad pišate i slično, ne možete mu pobeći, naći će načina. S druge strane, ako me i prate preko običnog čipa iz lične karte (koji se pritom sastoji od eeproma i mikrokontrolera i mora kontaktno da se očita), opet ne vidim ni tu ništa toliko loše ukoliko nisam lopov, ubica ili slično. Pošto neće niko sedeti i gledati kuda se kreće Siniša, ti podaci mogu da se koriste u statističke svrhe, merenje gužve, možda i kao pomoć u rasvetljavanju nekih zločina jer se zna ko je gde bio itd…

  Da sumiram: i da postoje čipovi koji mogu da se prate preko čuvenog satelita, to ne bi trebao da bude problem za poštene ljude.

  Živimo u 21. veku u kojem na svakom uglu pričaju o zaverama, milion nekih tajnih društava itd. A pritom zaboravljate da živite jedan život, i ako će dobar deo života da vam prođe u paranoji i borbi protiv vetrenjača, j… takav život, odmah konopac i obesiš se čisto da se ne nerviraš :)

  Sumiram:
  1. čipovi na ličnim kartama se očitavaju isključivo kontaktno (znači ne iz vazduha)
  2. biometrijski podaci služe za vašu identifikaciju, potpis i drugo, a ne za praćenje sa japanskog satelita (kako sam negde gore pročitao)
  3. životni sat vam otkucava, ne trošite ni sekundu uzalud

 61. Andrija - 2011-08-31 11:36

  Siniša, šta reći, ja da verujem ovih zlikovcima koji po celom svetu bacaju bombe i ubijaju nedužne ljude i malu decu kao u video igrici, da će te podatke da koriste za “merenje gužve” i slično, tj. u neke dobre i “humane” svrhe – hvala na ponudi, ali ne hvala, to se kosi sa zdravim razumom i očiglednim činjenicama…

  “..to ne bi trebalo da bude problem za poštene ljude…” – a ko će da odluči ko je pošten čovek u tom vrlom novom poretku? Pošteni ljudi biće samo sluge sistema, i oni koji su protiv?

  Vidi sta se desilo sa ovim novinarem u Londonu nedavno, sto je otkrio ono prisluskivanje mobilnih telefona od strane medija, pa je izbio skandal svetskih razmera, mnogi politicari nadrljali, znas sta se sa njim desilo? Pronadjen je mrtav u svom stanu, policija zakljucila samoubistvo!

 62. daki - 2011-09-23 18:49

  Pomagaj Andrija brate moj u Hristu…

 63. Срба - 2011-09-26 01:18

  Андрија шта да ти кажем,и ја ћу чекати,па докле издржим,ни ја нисам извадио ни личну ни пасош.Добро си оно рекао треба данас да се успротивимо а не да чекамо последњи час,као што смо склони тако да радимо.Мислим да ће се Срби пробудити тек кад осете праве последице,молим Бога само да не закаснимо да предузмемо нешто.Оно што радимо у животу,одјекује у вечност.

 64. Damir - 2011-10-17 17:12

  Andrija brate Pravoslavni, pa sta cemo mi Pravoslavni koji ne zele ta dokumenta, bicemo odbaceni od sveta? Sta nam je resenje? Sta cemo mi?

 65. medic - 2011-10-18 04:10

  11. Zato što čip može da CRKNE pa onda moraš da uplaćuješ još jednu uplatnicu od 900 DIN i ta se vučeš po stanici.Možda čak i moraš da vadiš državljanstvo,ne znam…Saznaću sutra. PROKLETI ČIP!!

 66. Andrija - 2011-10-18 10:13

  @Damir
  Evo sta cemo, ovo je moj predlog: da se lepo mi organizujemo!!! Nema ko drugi ako mi necemo. Ajde lepo da se okupimo da vidimo koliko nas ima, pa lepo ako nas ima nekoliko desetina hiljada, pa lepo svi izadjemo na ulicu jednog dana i kazemo ovako: mi to necemo da uzimamo, trazimo da ostane mogucnost da se izvadi papirna licna karta, i da mi donesemo fotografije, a ne vi tamo da nam radite ko ce ga znati sta, a vi ako necete onda izvolte pravite nove zatvore gde cete da nas sve potrpate!!!

  Ko je za? Ako treba, napravicu jedan novi sajt, samo povodom ove teme i tu lepo da se prijave svi koji su za, pa da vidimo koliko nas ima.

 67. MIlan - 2011-10-18 10:45

  Ja mislim da je borba pogrešno usmerena. Svi pričaju kako je lična karta sa čipom neko oruđe za kontrolisanje naroda i da ona vodi ka krajnjem cilju,a to je čip pod kožom. To verovatno i jeste tačno. Ali,nije problem u tehnologiji. Zapravo ta vrsta tehnologije je veoma pametna ako se pametno iskoristi. Ja bih prvi uzeo čip pod kožom,kada bih znao da to neće da se zloupotrebi,je praktična stvar i ima dosta prednosti,na primer nikad ne može da se izgubi ili da se ukrade. Problem je dakle u ljudima koji hoće da zloupotrebe takvu tehnologiju,kao što su ljudi na vlasti ili lopovi. Zato borba treba da bude usmerena protiv njih,a ne protiv tehnologije. Nove lične karte su praktične,idržljive,mogu dosta da skrate administrative postupke. Ne smemo da dozvolimo da naš strah od manipulacije sputava tehnologiju,jer onda bi svi trebali da bacimo naše telefone,kompjutere,spalimo pasoše i živimo u šumi,jer to je jedini način da nas niko ne prati i kontroliše.

 68. Andrija - 2011-10-18 10:51

  Milane, potpuno se slazem, ali ja ne vidim drugi nacin borbe protiv tih ljudi osim da odbijemo da uzmemo ono sto nam oni namecu. Zar nije i to neki vid borbe protiv njih?

 69. Срба - 2011-10-22 00:32

  Е Андрија није ти лоша ова идеја да се организујемо,ја сам тако нешто и замишљао само што нисам до сада налетео на некога ко је спреман за то.Имао сам још неке идеје,имаш мој мејл па контактирај ме ако хоћеш.

 70. stole - 2011-10-23 01:34

  licna karta sa cipom ce sadrzati neverovatan broj informacija,kao na primer:krvnu grupu,karakteristike organa,dnk.kucnu zajednicu,broj dece,vlsnistvo nad imovinom,kao i mnoge druge koje vam padnu na pamet,naravno sadrzace foldere koje npr.policija nece moci da otvori,sve ove informacije mocice da koriste profesionalci i kojekakve agencije ci ljudi ce biti veoma skolovani,sa psihijatrima,psiholozima i ostalim kadrom.Tako da su hakeri sa ovim sto sam naveo,samo pojedinacni amateri,.Citaci lk. ce biti umrezeni i mocice da svaki put kad ubacite lk. u citac snimi nove podatke i tako u nedogled. zato se nemojte cuditi ako vam dete sutra bude primljeno u odredjenu grupu u obdanistu ili skoli.Lk. sa cipom sluzi za totalno pracenje pojedinca i stvaranje odredjenih ljuckih profila za laksu manipulaciju,kako nasih vlasti tako i mocnih drzava.Lk. nam nece doneti nista dobro,samo je to veliko zlo.Verovatno crkva ima i ime za to zlo,mislim da je ime ZVER !!!!!!

 71. lav - 2011-10-26 19:55

  prvi gledate u tudje dvorishte preko raznih chasopisa(ugradila silikone, mrtav pijan na splavu …), a prichate o svojoj privatnosti.
  Ne razumem jedino zashto da se shtrajkuje zbog chipovanih kartica, ko koju hoce tu nek uzme niko ti nishta ne namece. Ne diram te, ne diraj me :)

 72. gotivac - 2011-11-01 16:32

  Xmmmmm… Svasta ovde ima.. Zao mi sto se sad tek ukljucih..ali sad tek treba da vadim nova dokumenta…i prosto sam izbezumljen..Da li vaditi ili NE??? Da sada stavimo cip po strani.. PA NA OVOJ NOVOJ LICNOJ KARTI SE JASNO VIDI KIP SLOBODE??? TO JE AMERICKI ZNAK??? ALO bre pa sta ce to na l.k. SRBIJE??? GDJE TU LOGIKA? ZDRAV RAZUM? Potisten sam zbog svega ovog.. Ovo jos niko nije pomenuo..

 73. Срба - 2011-11-04 02:39

  Е да готивац,то сам и ја негде прочитао мада то није кип слободе већ она статуа што је на згради Владе.Скоро је идентична кипу слободе,а знамо сви да кип слободе представља Светлоносца=Луцифера=Сатану=Ђавола.То не бисмо требали да имамо на свом документу.

  Андрија и ја смо комуницирали преко мејла,ако хоћеш да се придружиш нашој дискусији ето ти мејл srkidj88@gmail.com

  Ко ће вратити Србију на прави пут ако неће уједињени народ.

 74. batko - 2011-11-15 14:33

  Što se tiče čitanja biometrijskih pasoša i ličnih karata, oni mogu da se čitaju sa nestandardnom opremom i do 15, 20 metara…

  Inače; Biometrijski podaci su zapravo podaci koji nisu tajni… Otisak prsta ostavlja svuda iza sebe, JMB takođe, kao i ostale podatke.

  Ono što meni smeta je ta moć koja se sprovodi nad običnim čovjekom ovako ili onako… U UK nisu uveli biometrijske lične karte, al’ svaki Britanac svaki dan bude snimljen mnogo puta sigurnosnim kamerama, odn. zabilježen sigurnosnom mrežom… Poslove obavljaju i elektronski kao i sama država, te su njihova imena i poveznice sa svim transakcijama u bazama…

  Ne brinite se ljudi, već se živi BB.. ;)

 75. Ivan - 2011-11-15 18:38

  Iskustvo iz prve ruke.
  Licnu sam izvadio pre godinu i po dana, i naravno uzeo sa cipom…budala…
  Ali sluzbenica mi je obrazlozila sve pozitivne strane cipovane licne karte i ja sam prihvatio.
  Od tada, ne da su se cudne stvari izdesavale nego neverovatne.Mesec dana nakon sto sam je izvadio,
  zaustavila patrola mene i ortaka(gadjao neko kamenom lokal u kom je sediste ldp-a, a mi se ‘slucajno’ tu nasli :)) i on provukao licnu tamo kroz onaj k…c. Nista posebno…
  Posle par dana prodjem pored banke, strazar istrcava na vrata. Upalim racunar neka mikrofonija se cuje, a telefon ni blizu. Pisti mi pojacalo od gitare, a nikad pre nije…pozajmim drugo ono isto… E, i zaboravim ja jednog dana novcanik kuci, pojacalo ne pisti…a najgore sto je ortak sto nas je patrola zajedno zaustavila isto primetio… Drugi ortak iz benda isto sa cipovanom sve je normalno. Ali nije mu aktivirana licna karta…nisu ga zaustavljali…
  Sad ja ne znam da li je ovo povezano, ali je blago reci cudno…ja mislim da su oni tu ukucali u licnu da smo sumnjivi, i aktivirali nesto…
  Evo danas, prolazim pored banke opet cuvar istrcava napolje i staje pored vrata…a to mi se jos jednom desilo.
  Boze me sakloni.
  Sta ako su mi stvarno uneli 666 na prst!? Dodje mi da zaplacem od muke sad!

 76. Срба - 2011-11-21 01:12

  Иване брате не знам шта да ти кажем,заиста је чудно ако је истина то што ти се дешавало.Било је приче да су се у Русији неки жалили да им се исто чудне ствари почеле дешавати кад су извадили биометријске пасоше,не могу тврдити да је то истина,нисам тамо био.Било би добро да се мало окуражимо,и ко год има вољу и храброст да се супротстави биометрији и да не уѕима нову личну карту.Не могу нам ништа.Па нека нас и у затвор стрпају,можда би било и боље,да схвате већ једном да постоје људи којима је стало дa одбране веру!

 77. bojan - 2011-11-24 08:45

  cemu tolika polemika oko licne karte, to je komad plastike i nista vise

 78. NEBITNO - 2011-12-04 03:30

  Potpuno se slažem u vezi sa čipovanjem,i trebamo se protiviti tome svi zajedno, ali bih samo da dodam da je ovo odavno planirano i sve što se dešava su planirali i imaju potpunu kontrolu i zato mislim da ce se biti tesko izboriti. Ovo treba siriti!!! Malo je ljudi koji ce fino ustat pa reci ja se protivim tome i koji ce nesto poduzet, jer niko nece prvo da krene od sebe i na koji nacin nesto poduzeti, mislim ok je to da ja npr. sirim vijest o tome, ali sta dalje, sta kad se skupi npr. dvadeset hiljada nas u jednoj balkanskoj drzavi u jednom gradu ustane mislim kao da ONI NA VRHU mogu lako da nam se odupru i najvise od svega se bojim je to da ce biti kasno kad se odlucimo da ustanemo, jer sam nedavno citala da ce oni praviti loggore za one koji se ne budu cipovalii bit ce jako tesko, cak znam neke ljude koji isad spremaju hranu i sredstva za budućnos. Nesto veliko se sprema. I zanima me jos ako znas nesto o ovome ulasku fotonski pojas kakve to ima veze sa ovim a ja mislim da ima jer ne vjerujem da ce 21.12.2012. biti smak svijeta al se sprema nesto veliko! :)

 79. Branko - 2011-12-24 14:05

  jao majko sta sam sve ovde procitao, pa ovo je strasno!
  Toliko su ljudi uplaseni oko pracenja i nametanja da pomislim da zivimo u matrixu(film)!Moje misljenje je da posto imate pravo izbora,izaberite sto vam je srcu milo..
  Moja logika je da je za istu cenu LK sa ili bez prokletog cipa bolje da uzmem sa cipom ako ce mi to u buducnosti dati prednost na bilo kom mestu gde se trazi LK,jer je kao sto citam u komentarima najavljeno da ce LK biti jednog dana integrisana stvar onoga sto vec imam(zdravstvena,vozacka,platna kartica itd.)pa ako ce to moci da zameni sve ovo super!Lk bez cipa na sebi ima sve podatke tako da je jos lakse da vam neko vidi adresu i da vas prati jer ste VI BAS TA OSOBA POGODNA ZA PRACENJE!
  Da pojasnimo pracenje,elem,da biste ostavili komentar na ovom forumu,morate dati ime(moze i lazno)i mail adresu pravu,to je po meni vec jedna vrsta pracenja!I sad kada bi ja nesto napisao sto admin-u smeta on bi ako hoce nasao mene!Znaci vec sam uplasen za sebe!
  Lepo rece jedan covek gore da je cip koji je na LK kontaktni,znaci potrban ke fizicki kontakt citaca i cipa da bi citac pobudio cip i sa njega procitao podatke koji se na LK bez cipa vide golim okom(potpuno isto kao u SIM kartici vaseg mobilnog samo sto vam je SIM kartica uvek aktivna jer je napojena baterijom vaseg mob telefona((dokle god je baterija na telefonu)).Ne vidim nikakvog LUCIFERA u tom cipu i zato prestanite da se lozite!!!
  Druga je stvar sa cipom u pasosu koji je RFID i koji je citljiv sa bliske udaljenosti(do 10ak cm) i tu se slazem da je moguce u nekom pojacanom sistemu citanja doci do vasih podataka i sa malo vece udaljenosti!ALI JAPANSKI SATELIT JE BAS MATRIX
  Stvar je vrlo prosta, ako se plasite, bezite od pasosa i ne putujte iz ove prelepe ali paranoidne Srbije u elektronski zagadjene zemlje sveta, uzmite LK bez cipa i tako kupite svoju sigurnost!
  A sto se tice paranoje od pracenja i razvrstavanja dece po grupama u obdanistu, gitarskih pojacala koja cudno zuje u blizini cipova i slicnih gluposti,MOMENTALNO bacite TV,racunar,mobilni telefon,frizider,sijalicu iz kupatila,budilnik na struju,sijalicu u rerni,zvonce,usisivac i sve ostale el uredjaje,jer ko zna,mozda bas taj uredjaj ima CIP kojim vas upravo neko prati>>>>>>>>>>>>>twighlight zone.

 80. StefanKv - 2012-01-13 19:30

  ja se ne slazem sa tim karticama, jer se na svakoj kartici nalazi skriveni broj 6-6-6 sto znaci antixrist.. u Grckoj su crkve protestvovale zbog tog broja 666.. zasto ne bi pisao skriveni broj 888( Hrist ) umesto tog 666… ? nije mi bas jasno, al dobro, bog sve vidi i svi ce da budu kaznjeni zbog toga… al hvala bogu hriscanin sam i ne odricem se svoje vere, i verujem da nece niko da se odrekne svoje vere, tako da antihrist nece moci da zavlada svetom sve dok se svi hriscani ne istrebe. a i da se to desi, bog je jaci i protiv boga ne moze niko da se kaci..

 81. ana - 2012-01-16 14:34

  moj muz vec deset godina ne stize da izvadi licnu kartu pa zivi normalno a niko mumje i ne trazi

 82. markoni - 2012-01-20 21:38

  Svaka cast Andrija. :) obavezno pogledaj film digitalni andjeo!imas 3 dela na youtube-u ;)veliki pozz

 83. Ivan(onaj sa pistecim pojacalom, novi email) - 2012-01-21 06:56

  Zao mi je onih koji su poverovali u moju pricu, ali samo sam morao da proverim dokle ide ta srpska paranoja…
  Pokusavam sto kulturnije da sastavim ovaj komentar da bi ga prikazali, necu da neko pomisli da postoje toliki maloumnici…
  Elem…ljudi, iskulirajte, kakvi bre satanisticki simboli, i pracenja onih odozgo…?
  Pitam se ko nas prati… Vanzemaljci, masoni, Obama, LDP…? I sa kojim ciljem…? Manipulacija…? Pa vise manipulisu nad nama u supermarketima, rasprodajama, tv reklamama… Ne zaboravite da je ovo 21.vek…kapitalizam…ne mogu velike sile da nam uzmu ono sto nemamo…mogu samo da nas navedu da kupujemo, trosimo, i tako ulazemo…
  Nemojte se zamajavati ovim stvarima, bolje trazite posao… :D
  Hehe, da se ne uvredi neko…
  A te licne karte…?
  Sprdnja obicna…
  P. S. Ako stvarno hocete da organizujete demonstracije, mozete da racunate na mene…cisto da vidim na sta ce to da izadje…
  Vec vidim naslov u Times-u ‘‘Crazy serbs united’‘, ‘‘Unemployed vs. IDs’‘ hehe… :D
  Ozbiljno, podrzavam vas… ;)
  P. S.2
  Nisam placeni tajni agent neke od tajnih sluzbi, koga je drzava angazovala sa ciljem da sirim propagandu po blogovima…samo se zabavljam… :D

 84. silija kovacevic - 2012-01-31 04:57

  hvala ti na ovim informacijama – ja sam 10% ovih informacija dobila od dokumentarca ZEITGEIST -eto koliko sam upucena, dobijam informacije sa tv-a

 85. Nisam tu - 2012-05-07 15:21

  Sve to je samo priprema terena za VeriChip

 86. novica - 2013-01-17 18:58

  Draško ja mislim da si ti jedna velika budala što komentarišeš u vezi novih ličnih karti ti tu ništa ne možeš da promenis.Danas sam išao u sup da izvadim pasoš,pošto imam cipovanu ličnu kartu nisam imao potrebu da vadim izvod iz matične knjige rodjenih,državljanstvo,a nisu me ni slikali.Samo sam uplatio 2050 din ubacili su cipovanu
  ličnu kartu u čitač na kojoj se nalaze svi moji podaci sa slikom i reklimi dodji po pasoš za 7 dana zar nije kulturnije i jednostavnije i smanjuje troškove vadjenja dokumenata.

 87. Bojan - 2013-03-13 17:38

  treba ljudi da se definitivno pobune protiv ovoga ,a ne da samo prihvataju sve sto im se namece i nudi.ja hvala BOGU i dalje imam staru licnu kartu,i ne planiram da je uopste menjam za te cipovane gluposti…..

 88. Bojan - 2013-03-13 17:43

  SHVATITE LJUDI VEC JEDNOM.DA LI JE BEZ CIPA ILI SA CIPOM ,TO NIJE NI VAZNO ,JER SE TU UZIMAJU BIOMETRIJSKI PODACI COVEKA I UBACUJU U SISTEM ZVERI.ALI JE SIGURNO DA SA CIPOM OLAKSAVA PRACENJE I KRETANJE OSOBE KOJA NOSI TA DOKUMENTA SA SOBOM.

 89. Ivana - 2013-06-13 01:26

  http://www.youtube.com/watch?v=aLEbvrCxfrE pogledajte ovaj film, ne traje dugo.

 90. Ivana - 2013-06-13 01:48

  ne mogu da kliknem na link..film se zove Elektronski logor, ali evo jos jednom:

  http://www.youtube.com/watch?v=aLEbvrCxfrE

 91. Irina - 2013-06-13 16:21

  Andreja, htela bih nesto da vas pitam licno pa ako hocete javite mi se na moj mail iri50@verat.net Pozdrav!!!

 92. Dragan Savic - 2013-07-07 17:29

  Narode,braco,Srbi,stoko:)!Uopste nije poenta price elektronskih dokumenata ta sto se time gubi privatnost ili tih 100 miliona koliko je kostala nabavka opreme nego je poenta ta da je kako rece neko to samo prelazno resenja za cipovanje ispod koze na ruci a svako ko je i malo citao sveto pismo i otkrovenje Jovanovo zna da se ovde radi o zigu zveri.Meni samo nije jasan ovaj narod koji jos spava i kao u nekom transu prihvata sve sto mu se servira na tv.Veruj te mi kada cujem da na tv kazu da je sada dan ili noc ja izadjem napolje da se sam uverim u to,eto toliko im verujem.Zasto u Americi gde je vec pocelo cipovanje ljudi o tome niko ne prica ili ne objavljuje na tv?TV je samo maniplatorski uredjaj koji sluzi da ubedi siroke narodne mase u ono sta se njima cini korisnim.Pogledajte trenutnu sliku u Srbiji?Danas i one tzv demokrate podrzavaju Vucica iako ga je pre skoro svako kritikovao.Ovaj danasnji narod pocinje da mi lici na krdo divljih bizona kada krene u stampedo prema provaliji i kada jedan upadne u nju upadaju svi.

 93. Gagi - 2013-07-07 18:51

  ma hajde nemojte zamajavati narod teorijama zavere. Nikakvo pracenje kretanja se tim cipovima ne moze ostvariti, a ako si covek posten sta ima da te prate i da ti to smeta – a ne mogu. Ne vidim iz vasih kritickih tekstova ni jedan konkretan razlog zasto ne bi koristili cipovane karte, sve neke pretpostavke, malo paranoicne. A kad dodje i ako dodje na red cipovanje ispod koze – e tada cu se i ja buniti, ovako ne dajem ni 5 para za vase paranoicno gubljenje vremena…

 94. bojan - 2013-07-07 21:36

  neznanje je koren svega

  Biometrijska LK znači da je i tvoj otisak prsta snimljen pa je teže da je falsifikuješ.

  SVI PODACI KOJI O TEBI POSTOJIE SA PAPIRNOM LK POSTOJE I SA ELEKTRONSKOM LK NI VIŠE NI MANJE.

  Čak i otisak prsta si ostavio i sa papirnom.

  A prednosti čipa su sledeći.

  1. udaljeno potpisivanje dokumenata, privatno, poslovno kako god.

  2. kompjutersko poručivanje svih dokumenata “iz fotelje”

  3. Poptuni pristup svoj adminstraciji države onog momenta kada se sve elektronski poveže, a onaj koji pristupa je 100% pouzdano identifikovan.

  4. da se pouzdano predstaviš prilikom korišćenja raznih elektronskih servisa, KOJE NE MORAŠ DA KORISTIŠ AKO NEĆEŠ, a ako nemaš elektronski ID, ne možeš da ih koristiš.

  Čip je običan “mini kompjuter”. I tu nema ničega “strašnog” niti više od onoga što već postoji o svakome od nas.

  Samim tim što imaš JMBG i broj LK, svi podaci su o tebi poznati.

 95. Veliki Brat - 2013-07-08 00:51

  Bojane, lepo si rekao: “neznanje je koren svega”.
  Procitaj malo vesti. Uvode i RFID cipove u licne karte za koji mesec, i to u SVE licne karte, bez mogucnosti izbora hoces li sa njim, ili bez. Znas li sta je RFID, kako radi i cemu sluzi?
  Bdw, procitaj malo vise u vezi ove teme, informisi se malo, pa tek onda iznosi tvrdnje VELIKIM SLOVIMA
  P.S. Nisi svestan koliko si naivan.

 96. BEZ CIPA - 2013-07-08 18:44

  Pozdrav, ja sam protiv ovog sistema licnih karti pre svega iz razloga sto u svakom trenutku ce moci da znaju gde se nalazis (samim tim i sta radis).
  Zna se da samo u Beogradu ima instaliranih 200 000 kamera za posmatranje :)
  A drugo, sa pocetka ovog teksta baz briga prodavaca pica da li imas polisu zdravstvenog osiguranja i kakva je :D

 97. Dragan Savic - 2013-07-09 18:08

  Molio bih ove tzv nase Srbe da ne komentarisu i ne daju svoje bedne razloge za i protiv novih licnoh karata.Svi oni bi dusu a dupe prodali i samom crnom Djavolu samo zarad neke bilo kakve koristi.To su ti ljudi koji se nikada ne bune protiv vlasti sve dok im ne umez nesto njihovo a onda skacu kao mis kada se uhvati u kljusu.Zbog takvih bednika i olosa smo i dosli ovde gde smo sada.ZBOG TAKVIH Olosa je Slbodan Milosevic i bio onoliko dugo na vlasti zato sto je njima svaka vlast dobra,a kada su konacno uspeli da maknu Slobodaan dosle su neke nove demokrate koje su gore i od samog crnog djavola.Tada im je bio dobar i Boris Tadic koji je od nase zemlje napravio deponiju i reciklazni centar Evrope a njegovu bednu politiku su pravdali time da je on covek koji ce nas povesti u EU.Sada ti isti koji su podrzavali Sloba i Tadica podrzavaju i onog bednika Nikolica i Vucica a podrzavaju ga time sto kazu da su se oni promenili na bolje i iznenadno postali demokrate.Da li moze ovca da se promneni preko noci i postane lav?Da li vuk moze da se promeni i postane jagnje?Da li su se oni stvarno promenili ili i dalje imamo vuka u jagnjecoj kozi?Zato im porucujem svima njima Dosta Vise!

 98. Srdjan - 2013-07-11 11:18

  @Dragan Savic
  ===============
  Molio bih ove tzv nase Srbe da ne komentarisu i ne daju svoje bedne razloge za i protiv novih licnoh karata.Svi oni bi dusu a dupe prodali i samom crnom Djavolu samo zarad neke bilo kakve koristi.To su ti ljudi koji se nikada ne bune protiv vlasti sve dok im ne umez nesto njihovo a onda skacu kao mis kada se uhvati u kljusu.Zbog takvih bednika i olosa smo i dosli ovde gde smo sada.ZBOG TAKVIH Olosa je Slbodan Milosevic i bio onoliko dugo na vlasti zato sto je njima svaka vlast dobra, (…)
  ===============

  Jeste, ima takvih, ali nismo svi takvi. Vidite, ja sam dobro postradao zbog tog što sam upravo suprotan Vašem opisu “tzv naših Srba”. Stradao sam za vreme Miloševića, a vala i posle njega. Sada ne dam da me žigošu, ali ni etiketiraju, kao što Vi radite. Nema generalizacije. Kada je Milošević puštao spotove “svi smo mi pomalo socijalisti”, ja sam rekao — ja sam 0% socijalista (iako sam bio 100% socijalista za razliku od njih koji su se samo tako zvali). Potpisivao sam se na peticije i bio gonjen, išao na demonstracije i bio mlaćen. I šta sad, Vi ćete mi reći da nemam prava komentarisati? E pa nećete!

  Ja sam tada govorio da sam levičar, a to je upravo suprotno od tada vladajućih SPS-a i JUL-a. To je zato što sam bio i ostao pravi levičar. Sada imam dosije u muriji i neće da mi izdaju potvrdu da nisam krivično gonjen, jer me je Slobina murija obrađivala. Zato ne mogu da putujem u druge zemlje, jer mi traže potvrdu da nisam krivično gonjen. A nisam ništa slomio, nikoga tukao, ništa oštetio. A Vi tako da generalizujete. Sram Vas bilo! Ali evo Vam opet SPS-a na vlasti, i ovih kobajagi stranaka, koje je Amerika sastavila i obezbedila im pobedu na izborima za par meseci, jer je trebalo završiti posao oko Kosmeta i ostalog… Tu je i Dinkić, večito na vlasti, da nas drži u finansijskom ropstvu i konstantno upropašćuje.

  Biometrijske lične karte? Samo još jedan instrument kontrole, kao kad se napravi macro ili script u Python-u da se nešto lakše završi…

 99. Sofija - 2013-08-04 18:18

  Necu cipovana dokumenta, jer zelim da imam pravo izbora, jer zelim da imam sopstvenu privatnost! Biometrijski pasosi, saobracajne, licne karte, sad i zdravstvene knjizice.
  Necu, zato što nisam oportunista, odgovoran sam član društva i razmišljam kritički, borim se slobodu izbora i za svoju i tuđu privatnost.
  DOSTA JE!!!

 100. Mile - 2013-08-09 21:39

  Teorija zavere…

 101. Nebitno ime - 2013-08-20 17:35

  Zanimljivo je pogledati novu cipovanu ili samo biometrijsku (bez cipa) licnu kartu pod rendgenom, i videti sta rendgen zapravo vidi na njoj. Verujte VREDI probati!
  (Ukoliko rendgenom snimite licnu kartu koja na sebi ima cip, stavite metalni dinar preko cipa, da ga na taj nacin zastitite od eventualnog delovanja X-zraka)

 102. Predrag Radulovic - 2013-09-13 01:14

  Људи, ствари стоје овако:
  1. Чипована документа не угрожавају вашу приватност, већ само ваше понашање – ако сте неморални или аморални, нема тога што можете сакрити. у Светом Писму пише – Што је тајно, постаће јавно.
  2. Ваше финансијско стање није важно, осим уколико са новцем не купујете оружје, дрогу или не финансирате криминал и тероризам.
  3. Више личних података остављате преко вашег Фејсбук налога, блогова, страница које отварате, новина које купујете и ствари, него што их има у вашим личним документима.
  4. У свакој матичној служби у Србији стоје готово сви ваши лични подаци. Чак и подаци свих ваших сродника. Не можете се сакрити нигде, јер сте уписани у књиге рођених и књиге држављана, баш као и сви ваши сродници. Сви ти подаци су сада у компјутерима које није тешко хаковати.
  5. Личне карте са чипом немају никакву вредност у односу на оне без чипа. Моја препорука је да узимате оне без чипа, не да вас неко не би пратио, већ да не би плаћали нову у случају да вам се поквари чип.
  6. Православци треба да схвате да жиг звери симболичан ``печат`` а не дословна ствар која се ставља на човека. Православци су довили печат Дара Духа Светог и њега нико не може одузети. Ко чини дело ђавола, он носи жиг звери, а не онај који носи чип или личну карту. Треба знати.

 103. Срђан - 2013-11-24 01:57

  Предраже Радуловићу,што се тиче ваше шесте тачке,ја не знам да ли сте некада присуствовали Православном крштењу,али свештеник кад крсти он печати чело,руке и ноге оној особи која се крсти,и при томе каже “печат дара Духа Светога”.Значи да печат има и физичку природу а не само духовну.

  Ако је жиг звери свако дело ђаволско онда се нико жив на свету не може спасити,јер је речено да онај који прими жиг неће моћи да се спасе.А сваки смртан човек је учинио бар једно ђаволско дело у своме животу.

  Тај антихристов печат ће заиста бити неки вид печатирања,а треба се молити Богу да нам отвори духовне очи и да на време избегнемо печатирање.Када ће то бити то само Отац наш Небески зна,ако то време већ није наступило.

 104. CHIPOVANI SVI!! - 2013-12-24 21:05

  HEHEEH..I obicne licne karte su chipovane,provereno..kad se ubace u ono sranje izlaze svi podaci pa i stare adrese…pozdrav

 105. Tijana - 2014-03-21 21:40

  Andrija, objasnjavate ljudima kojima nema svrhe objasnjavati( svaka cast izuzecima). Da ste pisali o Grand produkciji i o tome kako Sasa P. Nije jedan od najvecih javnih prevaranata, koji na istom zaradjuje brdo para, e u tome bi vas podrzali. Nazalost, nas narod vise voli sebe da obmanjuje da je bolje sa vecinom, tacnije, gde svi turci, tu i mali Mujo. Andrija, svaka cast. Pozz

 106. DamaBezBlama - 2014-06-12 02:04

  Ne znam kako sam nabasala na ovaj sajt, ali genijalan je ovaj blog… Samo napred! :)

 107. Armaggedon89 - 2014-08-14 16:11

  “Zato što znam da je lična karta sa kontaktnim čipom samo prelazno rešenje – sutra će to verovatno biti univerzalni dokument sa daljinskim očitavanjem, a prekosutra biočip pod kožom.”
  Kod ovog sam prestao da citam. Shvatam da je autor neobavesteni, ignorantni srБin, koga ne interesuje da izvadi glavu iz sopstvene guzice u kojoj je tako toplo i mracno, i je*e mu se za svet oko sebe.

 108. Andrija - 2014-08-14 19:57

  A ti koji si jedini ovde obavešten i tolerantan, izrazavaš se kao neki makro sa štajge.

  Pa ajde prosvetli nas, samo bez psovki, daj da čujemo i tvoje mišljenje, osim vulgarnosti nista drugo nisi izneo…

 109. Milos - 2014-12-03 08:42

  Ta Americka vlada stvarno nije normalna! Zar im nije dosta sto nas sve spijuniraju na internetu i sto nam prisluskuju mobilne telefone! I sad im trebaju jos i nasi biometrijski podatci! Koliko ja znam, privatnost je u USA garantovana ustavom!

  Prosto je zalosno sto jedna nekada veoma prominentna demokratija, sada spala na policijsko drustvo. Mene iskreno zapanjuje upornost Americke vlade da od nekada velike i slavne demokratije naprave Severnu Koreju. USA i Severna koreja se ocigledno protivnici ali su unutrasnje razlike izmedju njih mnogo manje nego sto bi se to na prvi pogled moglo reci.

 110. bogdan sumadinac - 2015-01-23 20:04

  pomaze Bog braco i sestre ,pre godinu dana mozda malo manje morao sam da uzmem novu licnu kartu jer sam staru oprao koliko se ja secam a pamcenje me sluzi lk bez cipa nije biometriska sa cipom jeste … jer se na cipu nalaze biometriski podaci i prave se mesta za dnk analize …. pasos imam jer radim u inostranstvu dakle dok ne uvedu pasos u sluzbena dokumenta … i on kao takav ne bude bio u bazi podataka … dotle ce biti sigurno zs putovanje jer proveravaju vase kretanje preko granica … da bi se bilo ko zigosao zi
  gom necastivog neophodno je sa ga dorakne necastuvi kao sto ga je na krstenju … dotakao duh sveti … bez straha i bez bojazni on mora sa izvuce voljno da iz coveka koristi se manipulacijama i varkama o boljem zivotu … niko nikad nije rekao da je hristov put lak ali je castan … molite se za spas dusa svih hriscana bez obzira na naciju … mir bozi na zemlji i rec zivog boga u ljudima

 111. sandra - 2015-01-27 18:38

  Godine 2012
  Posle odredjenih dogadjanja uz sudelovsnje mnogih civila dogadjaja zastrasujucih prema osobi koja nije adekvatno i na vreme bila obavestena, izlozena svom tehnoloskim metodama o kojima vi u ovim tekstovima i pisete.ono sto je zastrasujuce i gde se osecate usamljeno i potpuno nevidljivo je situacija vase nemoci , nepoverenja u sluzbe i mogucnosti da se od svega ovog odbranite pravnim osnovama. I DALJE SMATRAM DA PODACI LICNE OSNOVE
  IMAJU PRAVO NA ZASTITU KAO AKO JE POTREBNO I POTPUNA TAJNOST TOGA.JOS UVRK RAZMISLJAM O MOGUCNOSTI TUZBE PREMA SVIM OSOVINAMA TO jest LICNOSTIMA PREMA OVIM SLUZBAMA.
  VOLELA BIH KONKRETNO OBJASNJENJE O MOGUCOJ BLOKADI SVEGA I OBZIROM NA OGROMNU STETU PO LICNI ZIVOT NAPLATU OSTETE PREMA ODGOVARAJUCIMA.
  ZATO BIH MOLILA da akoNEKO ZNA VISE O OVOME NEKA MI NAPISE MAIL.

 112. pera peric - 2015-03-17 02:50

  Ok sa licnim kartam BEZ CIPA ILI SA CIPOM i ne menja nesto stvar ali PASOSI SU NAM CIPOVANI i da ne zelimo LICNU KARTU sa CIPOM PASOSI SU NAM CIPOVANI,ISTO NAM DODJE.
  Cela je poenta da se jednog dana ne primi CIP NA DESNU RUKU ILI NA GLAVI KAO STO JE PRORECENO ILI SE ODVIJA U PRAKSI to stoji u OTKRIVENJU 13;14,15
  Pozdrav

 113. kezinjo - 2015-03-19 21:10

  mene zanima sada moja licna karta vazi ali cip je ostecen a zelim da promenim prebivaliste …jel moram novu da vadim ?

 114. Maja - 2015-12-08 10:44

  Meni je od svih tvojih 10 razloga, bolji njen za promenu adrese… Super ako ikoga uopste briga za tvoje, moje ili bilo cije podatke… :)))

 115. Jovana - 2016-01-14 14:36

  Do pola postova sam izdrzala citati i ne mogu da verujem da neko moze biti toliki paranoik u vezi “cip sluzi za pracene gps-om” kao da se cipovan dokument dobija ilegalno… pa nece sigurno neko krenuti u atentat ili pljacku sa licnom kartom i resio se gps-a, a ko hoce da koristi pistolj da ubije bnekoga, na crno ce ga kupiti sigurno, nece ici na obuku za rukovanje, i legalno steci (pa da policija zna ko je i ciji je), a ko se oseca prisiljeno da koristi cipovana dokumenta, neka se oseca prisiljenim da koristi wifi i mobilni telefon isto, nema potrebe za licemerjem u tehnologiji, ako odbijas zapad i razvoj, odbij ga do kraja, ustavno, a ne…. ovo hocu, ovo necu :)

 116. igor - 2016-04-13 04:46

  Čuj, u USA ukradeni podaci od 26 miliona ratnih veterana. Pa toliko ratnih veterana USA nema u celoj svojoj istoriji. Koja gomila gluposti i paranoje. Kad već foliraš, foliraj ubedljivije.

 117. Nikola - 2016-04-18 07:46

  Ne znam kako sam dospeo ovde, ali veću glupost u životu nisam pročitao :D
  ---obrisan komentar ---

  @Nikola - nikad mi nece biti jasno zasto svi pederi, isprani mozgovi, EUrobovi, i slicni, poput tebe, imaju uvek instiktivnu potrebu da psuju, vredjaju, i pljuju po necemu sto im se ne svidja. Nisi ti ovaj tekst ni procitao, a jos manje razmislio o njemu, veroatno zato sto nemas sa cime da razmisljash. Prihvatio bih i objavio svako tvoje razmisljanje na datu temu obrazlozeno nekim argumentima. Ali tvoj, i svih vas istih pomenutih, stil zivota je takav, odlasli na farmi i velikom bratu, od vas se vise ne moze ni ocekivati. I kao sto mislim vec negde i rekoh, iskljucivo i samo oni koji su od starta, bez razmisljanja, prihvatili nove licne karte sa cipom, su oni koji su ovde psovali, pljuvali, vredjali, provocirali i pretili. Niko od druge strane nije pokazao takvu nekulturu i prostakluk. Sto dosta govori samo po sebi. A ova tema o licnim kartama je gotova odavno i sve je jasno. Licne karte sa cipom ili bez nisu problem same po sebi, zato je ovaj tekst i nastao da zajedno razmislimo o tome i vidimo o cemu se tu radi. Problem je 1. nacin na koji su one uvedene i 2. ono cemu sve to vodi, a to je cipovanje ljudi, sto ce Nikola i svi njemu slicni odmah i u startu prihvatiti, samo ce pruziti ruku ili celo kao stoka na nekoj farmi, i primice pecat u desnu ruku.
 118. Besplatni Mali Oglasi - 2017-01-23 03:29

  Cipovani dokumenti su nesto najgore sto moze da se desi. Prvo je prilika da drzava uzme tj izmuze dodatne pare, a drugo je kontrola. Evo sad cipuju i zdravtsvene knjizice a ljudi navalili kao ovce. Najbolje je bilo kad je covek lepo imao paprina dokumenta i miran san.

Komentarisanje zatvoreno.