CSS za početnike – top 5 web sajtova za učenje css-a

Kategorija: CSS Delicious Delicious Stumble It!

Ako je web dizajn oblast kojom tek počinjete da se bavite , verovatno ste već čuli nešto o web standardima, odvajanju prezentacionog dela sajta od sadržaja i sl. Bitan deo u celoj priči je upravo poznavanje css-a, čijim se korišćenjem i postiže odvajanje strukture internet prezentacije od sadržaja.

CSS je danas već postao de facto standard u izradi web sajtova. Iako još uvek postoje neki web dizajneri koji koriste tabele za pozicioniranja elemenata na sajtu, što u nekim situacijama možda i ima smisla (više o tome pročitajte u ovoj temi na ES), sledeća verzija CSS će doneti mogućnost da se u okviru samog CSS-a prave tabele ( display: table;). To će biti definivni kraj korišćenja html tabela za pozicioniranje.

1. www.w3schools.com/css/
Krenite od izvora. W3C je glavna svetska organizacija za internet standarde, između ostalih i za css standarde. Osim tutorijala, tu je i lista svih css atributa koje možete koristiti. Nakon tutorijala, možete polagati test i proveriti vaše poznavanje css-a.

2. www.cssbasics.com
Kao što kaže u naslovu, naučite sve što ste ikada želeli da znate o osnovama css-a.

3. www.htmldog.com
Legendarni HTML Dog nudi HTML i CSS tutorijale, za apsolutne početnike, srednji i napredni nivo poznavanja HTML i CSS-a.

4. www.csscreator.com
Forum specijalizovan isključivo za css. Kad negde zapnete (a sigurno hoćete) ovde možete da postavite pitanje.

5. Learning CSS3: A Reference Guide
CSS3 je stigao, svi znamo da je Smashing Magazine jedan od najboljih sajtova na svetu za sve veb radnike, samim tim i ovaj njihov vodič za css3 je vredan pomena.

Potencijalno povezani tekstovi:

Intervju sa CSS ekspertom Eric Meyerom i njegov savet kako naučiti CSS

CSS pozicioniranje

Preuzmite besplatno knjigu The Art and Science of CSS

Ne koristite @import za ubacivanje CSS stilova u HTML dokument

Sve što ste znali o CSS-u (ni)je pogrešno

Padajući meni u CSS-u

Komentari

 1. Đorđe - 2008-01-12 05:34

  Da w3schools je home page ne samo za početnike koji žele da uđu u svet web koda nego i za napredne kodere. I ja sam na njemu počeo da učim i stekao prva znanja o HTML i CSS-u (ah,davno to beše), a i dan danas mu se vraćam – prva ljubav zaborava nema.

  Na internetu postoji zaista jako puno sajtova na ovu temu, a za one nestrpljive CSS Cheat Sheet je prava stvar. Evo i par linkova kao dopuna ovoj tvojoj listi.

  http://lesliefranke.com/files/reference/csscheatsheet.html
  http://www.veign.com/downloads/guides/qrg0007.pdf

 2. Andrija - 2008-01-14 18:39

  Hvala na dodatku, odlični linkovi!

 3. ddandric - 2010-05-05 00:57

  http://www.thesitewizard.com (uz http://www.thefreecountry.com ) takodje mogu biti od pomoci, jer nude dosta besplatnih stvari, sto je za pocetnike jako bitno

 4. BFBC-online - 2010-07-25 02:12

  Sve su te stranice dobre, i ja ih koristim ali su rjetke one na koje se primjenjuje CSS :D… sve osim W3SCHOOLS čiji je novi dizajn legendaran… :)) btw.. pozdravi adminu sviđa mi se stranica… dodam te u favorite :D

 5. CSS :) - 2010-12-20 13:14

  Da slazem se da su ti sajtovi najbolji za ucenje. Dobar je ovaj sajt, donosi novosti itd ali moze malo konkretnije u vezi tehnika web dizajna?

 6. Andrija - 2010-12-20 13:19

  @css Hvala :) pa, nije u planu, uglednom su tekstovi ovde namenjeni i malo siroj populaciji, nego da budu usko strucni i tehnicki, mada ima i takvih ponekad :)

 7. Dragan - 2012-01-31 15:29

  hvala Vam za linkove ,koristice mi

 8. Hero - 2013-12-09 20:06

  Pozdrav svima,radim na codecademy i zanima me kako da ubacim ove slike i url sa w3schools jer kad ubacim ove kodove ne mogu da se ucitaju.

 9. tutorijali - 2014-12-26 10:50

  https://www.youtube.com/watch?v=rvMQp4bsgWM

  HTML , CSS i JavaScript Tutorijali za pocetnike

 10. Davis Brown - 2017-08-22 00:20

  HTML Cheat sheets kolekcija za web dizajnere https://blog.templatetoaster.com/html-cheat-sheet

Komentarisanje zatvoreno.