Zbrka sa rezultatima Google pretrage ili koliko dobro poznajete Google

20/08/10 Kategorija: SEO

Malo ljudi zna da je Google krajem prošle, 2009. godine, uneo jednu pravu malu revoluciju u svoj sistem pretraživanja interneta i pokazivanja rezultata pretrage. Uglavnom, samo oni koji se profesionalno bave optimizacijom sajtova za pretraživače znaju za ovu promenu. Naime, od tada rezultati pretraživanja za istu ključnu reč mogu se bukvalno razlikovati od kompjutera do kompjutera.

Pročitajte ceo članak 15 komentara

Flash sajtovi i optimizacija za pretraživače

09/07/10 Kategorija: SEO, Web dizajn

Koristeći efekte Flasha možete biti mnogo kreativniji u načinu prikaza sajta i pružiti posetiocima posebno korisničko iskustvo. Međutim, preterana ili neadekvatna upotreba Flash tehnologije na sajtu može imati kontraefekat. Treba imati u vidu nekoliko pravila ukoliko razmišljate o tome da se vaš sajt što bolje rangira na pretraživačima. Veoma često, veb sajtovi napravljeni u Flashu se sporo učitavaju. Danas je brzina kojom se učitava sajt važna iz više razloga.

Pročitajte ceo članak 13 komentara

Robots.txt - upotreba robots.txt fajla i robots meta tagova

16/01/10 Kategorija: SEO

Robots.txt fajl je tekstualni fajl pomoću koga je moguće dati određene instrukcije pretraživačima ili web robotima u pogledu toga koje stranice na sajtu da indeksiraju, a koje ne. Na primer, Google ima svoje web robote tj. programe koji pretražuju internet i indeksiraju sve web stranice na koje naiđu. Pomoću robots.txt fajla moguće je reći Googlu da neku stranicu ili ceo direktorijum ne indeksira i samim tim ne prikazuje u rezultatima pretraživanja.

Pročitajte ceo članak 8 komentara

Važnost izlaznih linkova na sajtu

26/12/09 Kategorija: SEO

Ako ste vlasnik web sajta i želite da imate dobru poziciju u pretraživačima, verovatno provodite dosta vremena pokušavajući da dođete do linkova sa drugih sajtova koji upućuju na vaš sajt. Ako to ne radite, trebalo bi! Ti dolazni linkovi su jako važni, od njih najviše zavisi vaša pozicija na Googlu i ostalim pretraživačima, kao i posećenost sajta. Međutim, ne treba ignorisati ni važnost odlaznih linkova.

Pročitajte ceo članak 0 komentara

SEO za početnike - osnovna optimizacija sajta 2. deo: linkovi

23/04/09 Kategorija: SEO

SEO za početnikeZbog čega svakom sajtu trebaju linkovi? Pretraživači gledaju na linkove kao na glasove. Generalno gledano, što više glasova to bolje. Međutim, u svetu interneta ne vlada baš potpuna demokratija, jer svi glasovi (linkovi) ne vrede isto ( kao da u stvarnom životu vrede :) ). Linkovi sa jakih sajtova, a to su oni koji imaju visoki PageRank vrede više od linkova koji dolaze sa slabih sajtova bez PR-a. Šta je PageRank? PageRank je algoritam za analizu linkova koji koristi Google sa ciljem da se na neki način izračuna vrednost ili važnost jedne veb stranice na internetu.

Pročitajte ceo članak 16 komentara

SEO za početnike - osnovna optimizacija sajta za pretraživače

09/04/09 Kategorija: SEO

SEO za početnikeOptimizacija sajta za pretraživače ili SEO (eng. – search engine optimization) je danas nešto bez čega se izrada sajtova teško može zamisliti. Praviti sajt koji niko ne može da pronađe preko Googla i ostalih pretraživača nema nekog velikog smisla. Šta je SEO? Ukratko, SEO podrazumeva optimizovanje veb stranica (rad na samom sajtu), kao i rad na promociji sajta (čiji su glavni rezultat linkovi sa drugih sajtova) sa ciljem da se poveća broj posetilaca koji dolaze na sajt preko pretraživača kao što su Google, Yahoo, MSN.

Pročitajte ceo članak 20 komentara

Provera linkova - lako pronađite neispravne linkove na sajtu

26/03/09 Kategorija: Razno, SEO

Xenu's Link SleuthNeispravni, tzv. mrtvi linkovi na sajtu nisu loši samo zbog posetilaca koji mogu kliknuti na neki link i dobiti praznu stranicu nekog sajta koji više ne postoji ili 404 error stranicu. Ova situacija je loša i zbog optimizacije sajta za pretraživače (SEO), jer Google može smatrati da je sajt još uvek u fazi izrade, i samim tim nedovoljno koristan ili relevantan za posetioce. Naravno, podrazumeva se da je reč o nekom većem broju loših linkova, a ne o nekoliko. Ako imate sajt sa mnogo sadržaja ili vodite blog, takvi neispravni linkovi vremenom mogu da se umnože. Xenu’s Link Sleuth će proveriti sve linkove na sajtu i prikazati spisak neispravnih, mrtvih linkova.

Pročitajte ceo članak 5 komentara

Google SEO vodič za početnike

16/12/08 Kategorija: SEO

Google searchGoogle je prošlog meseca objavio kraći SEO vodič namenjen početnicima u kome se na jasan i očigledan način objašnjava razlika između sajta koji je optimizovan za pretraživače i neoptimizovanog sajta. U vodiču se kroz konkretne primere možete upoznati sa osnovama optimizacije za pretraživače, kao i sa glavnim faktorima koji utiču na dobar rejting sajta. Detaljnije o svemu pročitajte u Google SEO vodiču za početnike.

Pročitajte ceo članak 1 komentara

SEO profesionalac – rezultat na SEO Expert kvizu

07/10/08 Kategorija: SEO

Na sajtu seomoz.org možete polagati veoma kvalitetan i odlično sastavljen SEO Expert kviz koji čine 75 pitanja iz oblasti optimizacije sajta. Osim što ćete utvrditi koliki je vaš nivo znanja iz oblasti SEO-a, možete i ponešto novo naučiti. Moj rezultat – 203 od 255 (80%) što me svrstava u SEO profesionalca :)

Pročitajte ceo članak 1 komentara