SEO za početnike - osnovna optimizacija sajta za pretraživače

Kategorija: SEO Delicious Delicious Stumble It!

Optimizacija sajta za pretraživače ili SEO (eng. – search engine optimization) je danas nešto bez čega se izrada sajtova teško može zamisliti. Praviti sajt koji niko ne može da pronađe preko Googla i ostalih pretraživača nema nekog velikog smisla. Šta je SEO? Ukratko, SEO podrazumeva optimizovanje veb stranica (rad na samom sajtu), kao i rad na promociji sajta (čiji su glavni rezultat linkovi sa drugih sajtova) sa ciljem da se poveća broj posetilaca koji dolaze na sajt preko pretraživača kao što su Google, Yahoo, MSN.

Ako vaš sajt i sadržaj na njemu ne mogu da se pronađu preko pretraživača, propuštena je prilika ne samo da se poveća broj posetilaca, već broj potencijalnih kupaca ili klijenata.


Photo by jvyyuie

Ovde će biti reči o takozvanoj on page optimizaciji, odnosno o optimizaciji ili prilagođavanju veb stranica, kako bi se iskoristile mogućnosti samog sajta da se postigne što je moguće bolja pozicija u rezultatima pretrage. Da biste pratili ovaj tekst potrebno je da imate barem najosnovnije poznavanje HTML-a.

KLJUČNE REČI

U procesu optimizacije sajta za pretraživače, prvi korak je pronalaženje i odabir ključnih reči preko kojih će posetioci dolaziti na sajt. Ovo je izuzetno važno, jer optimizacija za pogrešne ključne reči i termine koje niko ne koristi u pretraživanju neće, naravno, doneti nikakav rezultat. S druge strane, velika posećenost preko ključnih reči koje nisu u vezi sa glavnom tematikom sajta takođe je besmislena, budući da takvi posetioci odmah odlaze sa sajta. Cilj je, dakle, dovesti posetioce koji su zainteresovani za ono što se nudi, ili uopšte za ono o čemu se na sajtu radi.

Kako odabrati prave ključne reči? O tome bi se moglo dosta pisati, a sam proces može biti prilično složen, ali za ovaj uvod u SEO evo nekih generalnih smernica.

Ako se vaša firma bavi računovodstvenim, finansijskim i poreskim konsaltingom, očigledno je da će vaše ključne reči biti finansijski konsalting, računovodstveni konstalting i poreski konsalting. U isto vreme i samu reč konsalting, koja je mnogo šira i uopštenija od navedenih oblasti, ne treba zanemariti.

Ali, koncentrisati se samo i isključivo na reč konsalting, bilo bi pravo gubljenje vremena i energije, jer postoje različite vrste konsaltinga. Jedna od najtežih početničkih grešaka je upravo ta, izbor suviše opšte i generalne reči ili pojma. Na primer, ako se bavite seoskim turizmom, a optimizujete sajt za reč turizam.

Ovde je situacija prilično očigledna, međutim često nije tako lako odrediti ključne reči, odnosno ljudi preko različitih ključnih reči i termina traže istu stvar. Ponekad tek eksperimentisanje i praćenje rezultata dovodi do konačnog odabira ključnih termina.

U principu, za svaku ključnu reč ili frazu za koju želite da se rangirate u pretraživačima, trebalo bi imati jednu veb stranicu optimizovanu za tu reč ili termin. Ovo je generalno pravilo, koje opet zavisi od slučaja do slučaja. Često je jedna stranica optimizovana za dve ili tri reči, što je maksimum do koga bi trebalo ići.

Proverite koje ključne reči i termine koristi vaša konkurencija. Bilo koji sajt da pokrećete, šanse su 99 % da u toj oblasti već postoje i drugi sajtovi. Sa druge strane, to može biti i otežavajuća okolnost. Ako je konkurencija jaka i ako ima dosta sajtova koji aktivno rade na optimizaciji, biće dosta teško postići dobru poziciju, a ponekad skoro i nemoguće. Ukucajte u Google.rs web design i dobićete skoro 300 miliona rezultata. Ulazak u borbu za taj termin danas je Sizifov posao u pravom smislu te reči.

Ako je moguće, od velike koristi je korišćenje ključnih reči u nazivu sajta, tj. URL adresi. Ovo nije presudno za rangiranje, ali može dosta da pomogne.

Kada znate ključne reči i imate pripremljen sadržaj sa sajt, treba znati koja su to mesta na jednoj veb stranici gde je poželjno i preporučljivo imati te ključne reči.


Photo by pittaya

TITLE

Verovatno najvažniji element na HTML stranici što se tiče SEO optimizacije je TITLE. On se nalazi u HEAD delu html dokumenta. Koristite ključne reči već na početku title taga, jer je i to važan detalj. U title tagu bi trebalo da se nalazi 5-10 reči, među kojima će biti ključne reči i fraze za koje želite da se ta stranica rangira. Dobro napisan title tag uz odgovarajuće optimizovanu stranicu može zaista čudo da napravi. Nikako ne koristite isti title tag za sve stranice na sajtu. Primer title taga:

<title>SEO za početnike - osnovna optimizacija 
sajta za pretraživače</title>

META DESCRIPTION I META KEYWORDS

Osim title taga u head delu html dokumenta mogu se nalaziti i razni meta tagovi od kojih su najvažniji meta description i meta keywords. Meta description sadrži kratak opis stranice, i veoma često Google koristi upravo taj tekst u rezultatima pretraživanja. Ovaj opis treba da bude tako sastavljen da privuče ljude da kliknu baš na taj rezultat pretrage. Za to imate na raspolaganju oko 150 karaktera. Meta keywords je danas izgubio svoj značaj, pa ga mnogi i ne koriste.

<meta name="description" content="Saznajte kako da 
optimizujete veb stranice na vašem sajtu i povećate 
broj posetilaca sa pretraživača." />

TEKST i NASLOVI H1-H6

Koristite ključne reči u naslovima u okviru H tagova. Pretraživači obraćaju veliku pažnju na H1-H6 tagove. Ovo pretpostavlja da je sajt napravljen uz semantički ispravan i validan kod, što je takođe poželjno. Moguće je naravno uzeti neki naslov i staviti ga u okviru p taga:

<p>Ovo je neki naslov</p>

a onda iz CSS fajla povećati font da izgleda kao naslov, ali to je nepravilno korišćenje HTML koda koje vam neće doneti ništa dobro. Google će ovaj naslov videti kao deo teksta, a ne kao naslov i time mu dati manji značaj. Ispravno je:

<h1>Ovo je pravi naslov</h1>

Nije problem imati više H1 tagova na stranici, ali samo tamo gde ima smisla i gde je potrebno. U svim ostalim slučajevima treba koristiti odgovarajući H tag.

U samom telu teksta poželjno je i potrebno da postoje ključne reči, ali ne treba nikad zaboraviti da se tekst piše za posetioce, a ne pretraživače. Drugim rečima, ključna reč tu i tamo doći će normalno, sama po sebi, treba pisati prirodno i dodati ključnu reč tamo gde to ima smisla.

ŠTA TREBA IZBEGAVATI

Pre svega, ne pokušavajte da prevarite pretraživače. Sve što vam može pasti na pamet sigurno je već neko pokušao pre vas. Razmišljajte ovako, stotine inženjera rade u Googlu da bi obezbedili korisnicima najrelevantnije rezultate pretraživanja. Ako pokušate da ih prevarite, pre ili kasnije će vas pronaći, i vaš sajt je tada završio karijeru.

Ne pretrpavajte tekst ili title tag sa ključnim rečima (keyword stuffing) i ne pokušavajte da sakrijete tekst ili linkove od posetilaca tako što ćete dodati još teksta sa ključnim rečima na stranicu, pa onda boju teksta postaviti da bude ista kao i boja pozadine.

Iako korišćenje tabela za raspored elemenata na sajtu nije preporučljivo iz mnogo razloga, to neće biti tolika šteta kao upotreba frejmova. Izbegavajte frejmove po svaku cenu.

JavaScript navigacija može lepo da izgleda sa svim tim animacijama, ali to će se najčešće jako loše odraziti na SEO. Izbegavajte ovako nešto, osim ako niste sigurni u to što radite.


Photo by pittaya

Proverite da li imate neispravne linkove na sajtu, odnosno linkove koji vode do nepostojećih sajtova ili stranica na samom sajtu koje su u međuvremenu obrisane ili promenile URL.

Već je rečeno, ali nije na odmet ponoviti, jer je to greška koja se prilično često može videti, nikako ne koristiti isti title tag za sve stranice na sajtu.

ŠTA JE PREPORUČLJIVO i KORISNO

Preporučljivo je da struktura HTML stranice bude takva da sadržaj bude na vrhu, pa tek onda navigacija, futer i manje bitni delovi. Ovo se može postići koristeći CSS pozicioniranje.

U izradi veb stranice koristiti validan, semantički ispravan i čist HTML kod. Kvalitetan HTML kod, očišćen od prezentacionog dela sajta koji je smešten u CSS fajlu, pokazao se kao najbolja varijanta.

Ako na veb stranici imate slike, što će prilično sigurno biti slučaj, koristite ALT atribut da biste opisali sliku, jer Google i ostali pretraživači ne mogu da vide sliku, ali mogu da na osnovu ALT atributa pretpostave šta se na njoj nalazi.

ZAKLJUČAK

Na dobro pozicioniranje neke stranice za određenu ključnu reč ili frazu utiče mnogo faktora. Svi oni su deo algoritma koji na osnovu tih faktora izbacuje konačan rezultat pretrage. Google, Yahoo i Bing, kao tri najveća i dominantna pretraživača, imaju različite algoritme, i zato je čest slučaj da se neki sajt na Googlu nalazi na prvom mestu, dok na primer na Yahoo ili MSN zauzima neku drugu poziciju.

Optimizacija sajta i postizanje dobrih rezultata u pretraživačima nije nešto što se može preko noći obaviti. Često, mada ne uvek i obavezno, potrebno je mesec ili više dana da se pokažu prvi rezultati. U svakom slučaju, cilj je naći se među prvih deset rezultata za neku ključnu reč, a zatim i među prvih 5. Jer po istraživanjima, prvih 5 rezultata odnose 70 % klikova, tj. posetilaca.

U ovom tekstu navedene su osnovne smernice kako treba optimizovati veb stranice za pretraživače (tzv. on page optimizacija). Još važnije od optimizacije samog sajta jeste off page optimizacija, odnosno gradnja linkova ka sajtu, kao i linkovi unutar samog sajta. Više o tome u sledećem tekstu.

SEO za početnike – osnovna optimizacija sajta 2. deo: linkovi

Potencijalno povezani tekstovi:

Provera linkova - lako pronađite neispravne linkove na sajtu

Važnost izlaznih linkova na sajtu

SEO za početnike - osnovna optimizacija sajta 2. deo: linkovi

Flash sajtovi i optimizacija za pretraživače

Robots.txt - upotreba robots.txt fajla i robots meta tagova

Zbrka sa rezultatima Google pretrage ili koliko dobro poznajete Google

Google SEO vodič za početnike

SEO profesionalac – rezultat na SEO Expert kvizu

Komentari

 1. Goran - 2009-06-16 08:33

  Legendo,slucajno sam naleteo na ovaj sajt i jako sam zadovoljan,ima dosta informacija koje meni trebaju,tek sam poceo da radim pa jos nisam u punoj formi. Lepo od tebe sto si izneo ovakve informacije direktno,ja dosta toga znam ali,mi za sada ne polazi za rukom da se proguram na vrh. Eto,mozes pogledati moj sajt,pa mi reci sta mislis,bio bih ti veoma zahvalan. Hvala unapred,veliki pozdrav Goran

 2. Andrija - 2009-06-17 07:23

  Lepo je to što radiš, samo nastavi, nema veze što tvoj sajt nije vizuelno doteran, biće jednog dana :)
  Što se tiče tvog komentara, ja nisam izneo nikakve informacije koje se već ne mogu naći na drugim mestima, tj. ništa tajno. U principu, u SEO nema ništa tajno, 95% informacija se može naći na internetu, ko hoće da traži naći će.
  Pozdrav i svako dobro
  Andrija

 3. Tomislav - 2009-09-17 14:32

  Od 95% SEO informacija na Internetu veliki procenat je zastarelih i netačnih, a nigde nisu posebno označene takve. Zato nije lako učiti…

 4. Nebojša Pintarić - 2010-06-03 17:45

  SEO je jedna od veština koju je lako razumeti, ali je teško zaista ovladati njome.

 5. Marko - 2011-02-16 17:46

  Mi u Srbiji smo 90 posto pocetnici u ovome. i kao sto neko rece nije lako uciti…

 6. nikola - 2011-02-21 07:31

  Hteo bih prost i jednostavan staticki sajt da napravim a da bude visoko pozicioniran na google pretrazivacu.
  moze li neka ponudica

  Pozzzzzz Nikola

 7. Steva - 2011-06-03 14:57

  Da bi neko bio dobar u SEO-u, potrebno je da konstatno unapredjuje svoje znanje iz te oblasti posto se nacin rada pretrazivaca vremenom menja a samim tim i elementi koji su bitni za SEO.

 8. Andrija - 2011-06-03 15:02

  Tacno, ziva istina, mora stalno da se prati ili se ispada iz igre…

  Mada opet, kad bolje razmislim, u stvari i nije tako. U sustini, osnovni principi su isti i ne menjaju se, napravi dobar sajt, lepo ga on page optimizuj, ne radi nista ne dozvoljeno, gradi polako linkove, pisi tekstove, ako je sajt dobar, vremenom ce dobiti i druge linkove, ljudi ce sami linkovati (slucaj upravo sa ovim sajtom) i to je to, u tom slucaju nikakav promena algoritma nece imati nikakovg uticaja. Google jednostavno voli dobre sajtove i to je nesto sto se nikad nece promeniti...

 9. Steva - 2011-06-10 11:38

  To stoji ukoliko vec imas sajt neko izvesno vreme ali problem nastaje ukoliko izbacujes nove sajtove koje zelis da optimizujes i za koje radis SEO. Naime, Google update nekada podrazumeva promenu u vrednovanju samih backlinkova sto, prakticno receno, znaci da neke vrste backlinkova koje si do sada gradio ubuduce ce jako malo ili nista nece znaciti za SEO. Poslednji Google-ov update je doveo do toga da su neke vrste backlinkova, tj linkovi sa odredjenih sajtova sada mnogo manje vredni nego pre update-a. Zbog toga se znanje iz ove oblasti mora konstatno unapredjivati.

 10. Andrija - 2011-06-10 12:48

  Opet bih rekao tacno, ziva istina :)

  Mada bih opet rekao i suprotno :D jer postoje dobri linkovi koji nece nikada izgubiti vrednost, recimo linkovi sa sajtova koji su autoriteti u ocima googla, pa jos kad dobijes link iz nekog teksta sa takvog sajta, to ce vredeti uvek.

  Ali u principu, razumemo se, :) slazem se sa svime sto kazes, samo sto ja nikad nisam koristio nikakve sumnjive linkove, i zato nisam nikada video da je bilo koja promena algoritma naskodila bilo kom mom sajtu ili sajtu klijenta kome sam radio SEO.

  Jer vremenom neka SEO taktika postane toliko eksploatisana da je Google na kraju sankcionise, na primer article direktorijumi su pukli (manje vise), jer su ih svi zivi koristili, pa blog komentarisanje, itd. znaci kad G vidi da se nesto masovno koristi za manipulisanje rezultatima pretrage, onda dodje do “promene algoritma”.

 11. zlatko - 2013-12-27 11:54

  Postovani koje bi bile kljucne reci za moj sajt u vezi stomatologije?
  Hvala

 12. Goran - 2014-02-23 16:42

  Koristan tekst, čak i danas, iako ima dosta izmjena u Google algoritmu od kad ste ga napisali.

 13. Stefan - 2014-10-13 00:09

  Sve pohvale na napisanom kvalitetnom tekstu. Pridružujem se članku a i komentarima. Suština je bitna, a kvalitet sajta će uvek doći do izražaja i dobre pozicije.

 14. SinakDovla - 2014-11-09 18:36

  Veoma dobar clanak !

 15. Branko - 2015-09-22 03:35

  Da li je neko upoznat kako se sve ove fore u opisanom videu mogu postaviti na googlu odakle poceti video treba detaljno pogledati da bi se video svaki detalj.
  https://www.youtube.com/watch?t=4&v=8Z9TTBxarbs

 16. sasa markovic - 2015-09-22 14:57

  interesantan i zanimljiv tekst

 17. Web master - 2016-03-10 04:28

  Cinjenica da je tekst u etru vec vise godina, a povremeno posetioci dobijaju yelju da ga komentarisu, uakyuje da je verovatno koristan i kvalitetan. I sto je jako vazno, jos uvek aktuelan u mnogim delovima teksta. Optimizacija sajtova je posao koji se nperestano menja i prilagodjava tehnologijama i posetiocima.

 18. klijent - 2016-04-13 03:24

  dobat tekst josh aktualan, naravno da su se neke stvari promenile ali sustina je ta. Mozda mala korekcija sa moje strane, da mesec dana do prvih rezultata je previse kratko vreme, barem 3 meseca

 19. Preduzetnik - 2016-08-09 13:39

  Neke stvari se sigurno neće dugo menjati jer su vezane ze tehnologiju. Kako se bude tehnologija menjala tako će se i ova pravila prilagođavati njenim zakonitostima i standardima.

 20. Nikola Papratović - 2017-12-05 12:55

  Poučana tekst, uvodi u neke osnove. Za dublje razumjevanje potrebno još malo guglanja :)

Komentarisanje zatvoreno.