Važnost izlaznih linkova na sajtu

Kategorija: SEO Delicious Delicious Stumble It!

Ako ste vlasnik web sajta i želite da imate dobru poziciju u pretraživačima, verovatno provodite dosta vremena pokušavajući da dođete do linkova sa drugih sajtova koji upućuju na vaš sajt. Ako to ne radite, trebalo bi! Ti dolazni linkovi su jako važni, od njih najviše zavisi vaša pozicija na Googlu i ostalim pretraživačima, kao i posećenost sajta. Međutim, ne treba ignorisati ni važnost odlaznih linkova.

Kvalitetni izlazni linkovi sa sajta mogu indirektno poboljšati poziciju u pretraživačima, jer ukazuju da je sajt autoritet u nekoj oblasti. Isto tako, linkovi ka lošim (spam) sajtovima, link direktorijumima ili tematski ne povezanim sajtovima utiču na kredibilitet sajta koji linkuje.

Ne postoje garancije da ćete imati dobru poziciju na Googlu samo zato što linkujete ka drugim kvalitetnim i relevantnim sajtovima, ali indirektno SEO stručnjaci se uglavnom slažu da je ovo jedan od faktora na koji treba obratiti pažnju.

S tim u vezi, pazite s kim razmenjujete linkove i u koje direktorijume prijavljujete vaše sajtove. Može se desiti na primer, da sajt ka kome linkujete u međuvremenu bude penalizovan od strane Googla, jer je prodavao linkove ili učestvovao u nedozvoljenim “kombinacijama”. To možete proveriti ako pogledate PageRank sajta i uz malo zdrave logike.

Ako je PR bio na primer 4 u vreme kada ste dobili link, a sada je 0, sajt ima nekoliko hiljada dolaznih linkova i još je domen star nekoliko godina, ovo je najverovatnije znak da nešto nije u redu, i da treba da izbegavate takve sajtove (ne mora obavezno da bude u 100% slučajeva, ali ipak…).

Nije problem ako neki takav sajt linkuje ka vama, već ako vi linkujete ka njemu sa vašeg sajta. A najveći problem je ako ste možda razmelili linkove, a taj sajt u međuvremenu ukloni vaš link, a vi i dalje linkujete ka njemu (na žalost i to se dešava).

Možete proveriti sve odlazne linkove na vašem sajtu na ovoj adresi http://www.wintzell.net/seo-tools/domain-outbound-links-check.php

Odlazni neispravni, tzv. mrtvi linkovi su takođe nešto što ne biste trebali imati na sajtu. Pročitajte kako da pronađete neispravne linkove na sajtu i popravite ih i zbog čega je važno da na sajtu nemate ili imate što manje neispravnih linkova.

Potencijalno povezani tekstovi:

Flash sajtovi i optimizacija za pretraživače

SEO za početnike - osnovna optimizacija sajta za pretraživače

Google SEO vodič za početnike

Zbrka sa rezultatima Google pretrage ili koliko dobro poznajete Google

SEO profesionalac – rezultat na SEO Expert kvizu

SEO za početnike - osnovna optimizacija sajta 2. deo: linkovi

Provera linkova - lako pronađite neispravne linkove na sajtu

Robots.txt - upotreba robots.txt fajla i robots meta tagova

Komentari

Komentarisanje zatvoreno.