SEO profesionalac – rezultat na SEO Expert kvizu

Kategorija: SEO Delicious Delicious Stumble It!

Na sajtu seomoz.org možete polagati veoma kvalitetan i odlično sastavljen SEO Expert kviz koji čine 75 pitanja iz oblasti optimizacije sajta. Osim što ćete utvrditi koliki je vaš nivo znanja iz oblasti SEO-a, možete i ponešto novo naučiti. Moj rezultat – 203 od 255 (80%) što me svrstava u SEO profesionalca :)

Seo Kviz

Nakon završenog testa, videćete sva pitanja sa tačnim odgovorima i objašnjenjima. Evo nekoliko stvari koje sam ja naučio iz ovog testa, tj. pitanja na koja nisam znao odgovor:

Kako izbeći problem sa duplim sadržajem koji je vezan za paginaciju (označavanje stranica brojevima) gde se sadržaj pomera sa jedne stranice na drugu, na primer na blogu (kako se objavljuju novi tekstovi, stari se pomeraju na dole, da bi potom prešli na drugu stranicu itd.)?

Da budem iskren, nisam uopšte znao da je to problem. U svakom slučaju, rešenje je da se doda meta robots tag sa “noindex, follow” na stranice koje ulaze u paginaciju. Time se stranice neće indeksirati, ali će se linkovi koji su na njima pratiti dalje.

Ako spam sajtovi ili blogovi počnu da linkuju na vaš sajt, kakav efekat će to imati na vaše rangiranje u rezultatima pretrage?

Mislio sam da će to imati negativan efekat, jer će pretraživači povezati sajt sa lošim komšilukom. Međutim, tačan odgovor je potpuno suprotan: doći će do blagog pozitivnog efekta, zato što pretraživači neće da kažnjavaju zbog spam linkova, jer bi to otvorilo mogućnost da na primer neko namerno napravi spam sajt i ubaci u njega linkove svoje konkurencije, čime bi ih oštetio. Blagi pozitivni efekat je tipičan jer nisu svi pretraživači 100% savršeni u uklanjanju vrednosti koju donose ovakvi linkovi.

Koje informacije prikazuje operator LINKFROMDOMAIN i kod kojeg pretraživača ga je moguće koristiti?

Priznajem, nisam nikada do sada čuo za ovaj operator, koji može biti veoma koristan, jer prikazuje sve web sajtove koji su linkovani sa određenog domena, i može se koristiti samo kod MSN/Live pretraživača.

I za kraj, PageRank je tako nazvan zato što je njegov tvorac Larry Page, jedan od osnivača Googla, a ne zato što se koristi za rangiranje neke web strane (eng. strana – page). Nisam znao, stvarno :)

Potencijalno povezani tekstovi:

Provera linkova - lako pronađite neispravne linkove na sajtu

SEO za početnike - osnovna optimizacija sajta 2. deo: linkovi

Zbrka sa rezultatima Google pretrage ili koliko dobro poznajete Google

Robots.txt - upotreba robots.txt fajla i robots meta tagova

SEO za početnike - osnovna optimizacija sajta za pretraživače

Važnost izlaznih linkova na sajtu

Google SEO vodič za početnike

Flash sajtovi i optimizacija za pretraživače

Komentari

  1. Andjela - 2015-05-19 08:58

    Hoces mi pomoci oko optimizacije… :) Ili bar reci neko predavnje, nekoga koga mogu konsultovati…

Komentarisanje zatvoreno.