Šta je CMS? | Upotreba CMS sistema za održavanje sajtova

Kategorija: Web dizajn Delicious Delicious Stumble It!

Mnogi kojima je potrebna izrada internet prezentacije po prvi put se susretnu sa akronimom CMS kada počnu da traže web dizajnera ili web dizajn firmu kojoj će poveriti izradu svog sajta. Naravno, mnogima tada nije baš najjasnije šta je to CMS, čemu služi i zašto bi im tako nešto trebalo.

Jednostavno rečeno, ako imate nameru ili potrebu da redovno dodajete ili menjate sadržaj na vašem web sajtu (a to bi bilo poželjno u svakom slučaju, ako ste ozbiljni u pogledu svog prisustva na internetu) onda vam CMS može biti od pomoći. U suprotnom, CMS vam verovatno neće trebati.

CMS je skraćenica od engleskih reči Content Management System, što bi u prevodu značilo sistem za upravljenje sadržajem – u ovom slučaju internet prezentacije. Posmatrajte CMS kao mogućnost, način da sami menjate sadržaj na vašem sajtu ili dodajete novi, odnosno da održavate vaš sajt, a da pritom ne morate da poznajete tehnike programiranja niti bilo šta od onoga što je bilo potrebno da se sajt napravi.

CMS je uglavnom namenjen prosečnim korisnicima računara, vlasnicima ili administratorima koji će održavati sajt, i koji ne moraju da znaju web programiranje.

Dakle, pomoću CMS-a se mogu menjati stvari na sajtu. To se uglavnom ne odnosi na samu koncepciju sajta, dizajn, već na izmenu postojećeg teksta ili slika na sajtu, ili dodavanje novih. Postoji mnogo već gotovih CMS sistema, od kojih su neki veoma popularni i koriste se na mnogim sajtovima. Za neke od njih ste možda i čuli – Expression Engine, Textpattern, Joomla, Drupal. Ako pišete svoj blog, onda ste verovatno već i koristili neki CMS kao što je WordPress ili Blogger.

Kako izgleda administratorski deo Textpattern CMS sistema, koji se koristi na ovom sajtu, možete pogledati na sledećoj slici. Naravno, za pristup sistemu potrebno je uneti ispravno korisničko ime i šifru.

Textpattern CMS

Neki CMS sistemi mogu biti veoma kompleksni sa velikim brojem mogućnosti, dok neki mogu biti jednostavni, bez suvišnih stvari. Sve zavisi od konkretnog projekta, tj. web sajta kome je CMS sistem namenjen.

Dakle, CMS sistem je odlično rešenje za vlasnike sajtova koji imaju potrebu da često menjaju sadržaj svog sajta, a pritom ne moraju svaki put da zovu svog web dizajnera, već mogu sami na lak način da izvrše potrebne izmene.

Ako vam je potrebna izrada sajta sa CMS sistemom, kontaktirajte nas preko onlajn formulara za besplatnu procenu vrednosti izrade veb sajta.

Potencijalno povezani tekstovi:

Aptana IDE – za i protiv

FireScope - izuzetno koristan dodatak za Mozilla Firefox

Kako da web sajt izgleda isto u različitim brauzerima?

jQuery tutorijal za početnike 2. deo

Flash sajtovi i optimizacija za pretraživače

Primer različitih web sajtova sa istom pozadinom

Devet stvari koje treba proveriti pre puštanja novog sajta uživo

jQuery Tools - kolekcija šest najkorisnijih JavaScript dodataka u jednom fajlu

Komentari

 1. Bla - 2011-12-07 15:33

  Ne radi ti ovaj link do onlajn formulara.

 2. Andrija - 2011-12-08 13:11

  Hvala, sredjeno :)

 3. Biljana Koprivica - 2012-01-21 14:25

  Postovani Andrija!
  odavno nisam srela nekog, ko ima takve edukativne sposobnosti,kao vi.Mnogo mi pomazete!
  Topli pozdrav iz suncanog Herceg Novog!

 4. Andrija - 2012-01-21 16:54

  Postovana Biljana, hvala na lepim recima, drago mi je da Vam se dopadaju tekstovi na blogu.
  Pozdrav iz Beograda :)

 5. nenad - 2012-02-23 18:36

  Moze li neko da mi pomogne? Naime, da li bi mi neko objasnio, ili me uputio na neki tutorijal kako da na vec postojeci sajt da ubacim cms, recimo joomla ili textpattern, ili sta god, a da je free cms. Trebaju mi, dakle, konkretna uputstva, kao, recimo, da li postoje neke komande koje bih ubacio u html kod kako bih neki deo sajta ucinio cms editabilnim itd. Unapred hvala!
  P.S.
  Sajt ti je super!

 6. Andrija - 2012-02-25 22:09

  Tesko je tako nesto objasniti ukratko, treba vremena da se nauci ubacivanje sajta u neki cms, bilo koji. Nema drugog resenja nego da potrazis po netu, ima mnogo tutorijala na engleskom, bez obzira za koji cms da se odlucis. Takodje, dobra ideja je da potrazis video tutorijale po youtube, i toga tamo ima dosta, posebno za wordpress i joomlu, a verovatno i za textpatern.
  Hvala :)

 7. Senko - 2015-04-04 12:19

  Postovani, moze mala pomoc oko Kentika CMS-a??

  Neke tutorijale na nasem jeziku.

 8. Bojan - 2017-08-10 01:50

  CMS sistemi – zanimljiva tema na koju je moguće ispisati čitave stranice, a da se samo zagrebe po površini. Ipak, jedno je sigurno – CMS sistem je nešto što klijent uglavnom zahteva (Wordpress sajt se naravno najviše traži), ali naknadno se klijent često obraća nama – web dizajnerima i developerima, jer se ispostavi da mu je i ta administracija sajta “špansko selo”, pa održavanje i ažuriranje sajta ipak prepusti profesionalcima. ;)

 9. Bojan - 2017-10-29 12:06

  Pozdrav,

  Ono sto meni nije jasno je da li moze da se napise web aplikacija npr. u ASP.NET MVC, a da se onda koristi neki CMS koji postoji za odrzavanje i dodavanje novih sadrzaja ili web aplikacija mora od pocetka da se pravi u tom CMS-u?
  Ako bi ste mogli da mi to razjasnite bio bih vam zahvalan.

Komentarisanje zatvoreno.