Aptana IDE – za i protiv

Kategorija: Web dizajn Delicious Delicious Stumble It!

Ko god počne da uči HTML/CSS (a izrada sajtova bez toga ne može se ni zamisliti) vrlo brzo nauči da se kod može kucati i u običnom notepadu, što je u početku i preporučljivo. Medjutim, ograničenja notepada vrlo brzo postanu očigledna, i svako krene da traži nešto bolje. Prvi izbor najčešće je Dreamweaver.

Adobe ( ranije Macromedia ) Dreamveaver ima suštinski dva moda u kojima je moguće raditi: Coder i Designer. I ja sam se svojevremeno upecao na designer mode i korišćenje tabela za pozicioniranje, dok nisam posle meseca dana mučenja shvatio da je ozbiljan rad nemoguć bez dobrog poznavanja html koda i ručnog kodiranja web sajtova.

I tako, pre par meseci naletim na Aptana IDE. Prvi utisak – oduševljenje! Developers dream! – pomislio sam. Veoma prijatno okruženje, sve je izuzetno pregledno, ugrađen Firefox i IE preview (mada više volim da imam otvoren i jedan i drugi dok radim, ovo nije loše za na brzinu nešto pogledati), sjajan code completition, imao sam utisak u početku kao da ja samo pomislim koji kod hoću da kucam, počnem i on sve sam završi. Za jednog HTML/CSS/JavaScript kodera stvarno sjajno.

Ali, kad ja tamo, a ono međutim…( znate onaj čuveni grafit :)). Aptana IDE koliko god da je lep IDE, ima nekoliko veoma ozbiljnih nedostataka. Verujem da će se to u budućnosti otkloniti, ali za sada stvar je takva da sve ono vreme koje se uštedi u kucanju koda, izgubi se posle zbog tih nedostataka.

Na prvom mestu, zamislite da imate recimo 25 html strana u nekom projektu, i odlučite u jednom momentu da promenite naziv jednog od tih fajlova. Nađete, promenite i …ništa. Svi linkovi u tih 25 strana koji upućuju na taj dokument, ostaju isti. Morate ručno da idete i menjate sve putanje. Dreamweaver ovo radi automatski. Na svim stranicama gde se nalazi link do tog fajla, on automatski sve menja i vi ne morate ništa više da radite. Stvar je gotova. Kod Aptane, morate sve peške ispočetka.

Druga stvar, ne postoji word wrap. Znači, dugački pasusi teksta će ići na desno skroz koliko ih ima. I sada, recimo da vam treba da obrišete taj pasus, moraćete da skrolujete hotizontalno ili da se dovijate na druge načine. Ako imate monitor od 30 inča možda vas ovo i neće toliko pogoditi, ali pretpostavljam da nema mnogo takvih.

Treća stvar, default encoding je cp1252. Nemoguće je, barem ja nisam mogao da nadjem, da jednom za uvek podesim da mi default encoding bude UTF-8. Potrebno je svaku stranicu pojedinacno podešavati. U Dreamweaveru u edit – preferences može se podesiti da svaki novi dokument ima onaj kodni raspored koji hoćemo. Jednom se podesi i to je to. Ne, u Aptani IDE mora svaki put za svaki novi dokument. A ako slučajno hoćete da uvezete ceo projekat iz Dreamweavera, imaćete velikih problema u vezi sa ovim, jer ćete morati svaku stranicu pojedinačno da prevodite na UTF-8.

Četvrto, izgleda da za svaki link koji imate u fajlu, morate ručno da pišete putanju do fajla, iako je taj faj u vašem projektu, a ne eksterni link. U Dreamweaveru imate mogućnost da samo prevučete fajl na mesto gde vam treba link, ili se pojavi browse i nadjete gde vam se link nalazi.

Može biti da nešto od ovog što sam napisao i može negde da se podesi, ja sam gledao, tražio, čitao help, i nisam našao rešenje.

Zaključak je, dakle, da Aptana IDE ima veliki potencijal, i oni koji imaju 30 inča monitore i unapred odrede nazive svojih fajlova tako da ih sigurno neće više ni jednom menjati (mada može da vam se desi da recimo napravite slovnu grešku, ispustite jedno slovo, i to vam dodje na isto kao da hoćete da menjate naziv fajla), i nemaju problem sa tim da li im je kodni raspored na cp-1252, mogu odmah da počnu da ga koriste.

Mi ostali sačekaćemo još malo.

Dodatak: 9.avgust 2009 – ovaj tekst je napisan pre više od 18 meseci i čini se da su se stvari prilično promenile i da navedene zamerke, barem neke od njih više ne stoje. Word wrap sada funkcioniše, a moguće je podesiti da UTF-8 bude default encoding. Za ostale zamerke ne znam, ali moguće da ni one više ne stoje.

Potencijalno povezani tekstovi:

Ko dizajnira web sajt: klijent ili dizajner?

FireScope - izuzetno koristan dodatak za Mozilla Firefox

Najpopularniji sistemi za upravljanje sadržajem sajta (CMS)

Primer različitih web sajtova sa istom pozadinom

Najkorisniji Firefox dodaci za web dizajnere

CSS Dizajn – prva domaća CSS web dizajn galerija

Prednosti CMS sistema

jQuery Tools - kolekcija šest najkorisnijih JavaScript dodataka u jednom fajlu

Komentari

 1. Marko - 2007-12-25 21:14

  Probao sam Aptanu, i slazem se sa ovim sto si napisao. Nije losa, ali ovih par stvari kvari utisak. Pozdrav
  Marko

 2. Aleksandar - 2007-12-26 19:30

  Možda u onoj verziji što košta 99$ nema tih problema? (nisam probao ni jednu ni drugu)

 3. Andrija - 2007-12-27 17:56

  Ne verujem, pro verzija ima neke dodatne funkcije koje ova besplatna nema, ali nigde se ne pominje ovo o cemu sam ja pisao.
  Kad bi slučajno pro verzija bila bez ovih mana, ozbiljno bi razmislio da je možda i kupim.

Komentarisanje zatvoreno.