Najkorisniji Firefox dodaci za web dizajnere

Kategorija: Web dizajn Delicious Delicious Stumble It!

Mozilla Firefox je web brauzer koji koristi većina web dizajnera. Ne samo što pravilno prikazuje sajtove onako kako bi trebalo, u skladu sa web standardima, već postoji i mogućnost proširenja, tj. instalacije raznih dodataka koji mnogo olakšavaju svakodnevne poslove na izradi sajtova.

Ako koristite Firefox, a još niste probali ni jednu ekstenziju, sledeća lista sadrži nekoliko najpopularnijih i najkorisnijih koje koriste dizajneri i front end developeri.

Firebug

Firebug

Firebug donosi mnoštvo alata za editovanje web stranice direktno iz Firefox brauzera. Možete videti i menjati CSS, HTML i JavaScript uživo na bilo kojem sajtu.

Web Developer

Web Developer

Web Developer dodatak, nakon instalacije, dodaje toolbar u Firefox sa mnoštvom raznih alata. Ovo je jedan od obaveznih dodataka za svakog web dizajnera.

ColorZilla

ColorZilla

ColorZilla pomaže u radu sa bojama. Pomoću ovog dodatka možete lako dobiti tačnu boju iz bilo koje tačke u brauzeru, prilagoditi je i ubaciti u neki drugi program (Photoshop, na primer). Sadrži i opciju zumiranja stranice.

FireShot

FireShot

FireShot je dodatak za Firefox pomoću koga je moguće napraviti i sačuvati sliku (screenshot) cele web stranice ili samo izabranog dela. Veoma je korisna i mogućnost da se odmah na slici doda i neki tekst ili dijagram po potrebi.

FireFTP

FireFTP

FireFTP je besplatan i siguran FTP klijent za Mozilla Firefox koji omogućava lak i jednostavan FTP pristup web serveru.

Pixel Perfect

Pixel Perfekt je Firefox dodatak pomoću koga web dizajneri i developeri mogu lako da “preklope” iskodiranu html stranicu sa dizajnom koji treba pretvoriti u html/css, i tako vizuelno videti koliko se napisani kod razlikuje od onoga što je predviđeno dizajnom. Veoma korisno!

Osim navedenih postoji još dosta popularnih i korisnih dodataka, koje možete instalirati kao posebnu ekstenziju, ili koristiti u okviru Web Developera ili Firebuga. U suštini, mnogo od onoga što već postoji u ova dva dodatka, postoji i kao poseban dodatak.

Na primer, pomoću MeasureIt ekstenzije možete lako videti tačnu visinu i širinu nekog dela web stranice, a ista opcija postoji i u okviru Web Developer-a (Miscellaneous – Display Ruler).

Window Resizer je koristan dodatak za testiranje sajta na različitim rezolucijama monitora. Tako možete videti kako sajt izgleda na 800×600, 1024×768, 1280×1204, 1600×1200 rezoluciji. Isto ovo možete proveriti i u okviru Web Developer ekstenzije (Resize opcija u meniju).

EditCSS prikazuje CSS kod neke web stranice u sidebar-u, koji naravno možete i menjati. U Web Developer-u: CSS – Edit CSS.

Font Finder – Lako pogledajte sve CSS stilove koji se odnose na neki deo teksta. Jednostavno selektujete neki deo teksta, desni klik i izaberete Font Finder. Pojaviće se prozor sa detaljnim informacijama o selektovanom tekstu koje se tiču fontova: vrsta fonta, veličina itd.

Potencijalno povezani tekstovi:

Cena izrade web sajta

Najpopularniji sistemi za upravljanje sadržajem sajta (CMS)

jQuery tutorijal za početnike 2. deo

jQuery tutorijal za apsolutne početnike

Šta je CMS? | Upotreba CMS sistema za održavanje sajtova

CSS Dizajn – prva domaća CSS web dizajn galerija

jQuery Tools - kolekcija šest najkorisnijih JavaScript dodataka u jednom fajlu

Primer različitih web sajtova sa istom pozadinom

Komentari

  1. Leftfield - 2009-12-05 07:43

    Dodao bih i Page Speed. Brzina sajta je veoma važna, kako kaže naš izvršni brat Google :)

  2. Andrija - 2009-12-05 14:15

    Na koji tačno dodatak misliš, da nije Yslow https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/5369
    Dobar je, ako si na njega mislio…

  3. Leftfield - 2009-12-05 14:37

    Imam i taj ali sam mislio na ovaj:
    http://code.google.com/speed/page-speed/

  4. Andrija - 2009-12-05 14:47

    Dobar je, sad sam ga instalirao i probao, sličan je kao YSlow, ali mi se dopada što se instalira u Firebug, jedna ikonica manje u status baru :) Tako da ću ga i ostaviti tu. Hvala!

Komentarisanje zatvoreno.