Najkorisniji Firefox dodaci za web dizajnere

Kategorija: Web dizajn Delicious Delicious Stumble It!

Mozilla Firefox je web brauzer koji koristi većina web dizajnera. Ne samo što pravilno prikazuje sajtove onako kako bi trebalo, u skladu sa web standardima, već postoji i mogućnost proširenja, tj. instalacije raznih dodataka koji mnogo olakšavaju svakodnevne poslove na izradi sajtova.

Ako koristite Firefox, a još niste probali ni jednu ekstenziju, sledeća lista sadrži nekoliko najpopularnijih i najkorisnijih koje koriste dizajneri i front end developeri.

Firebug

Firebug

Firebug donosi mnoštvo alata za editovanje web stranice direktno iz Firefox brauzera. Možete videti i menjati CSS, HTML i JavaScript uživo na bilo kojem sajtu.

Web Developer

Web Developer

Web Developer dodatak, nakon instalacije, dodaje toolbar u Firefox sa mnoštvom raznih alata. Ovo je jedan od obaveznih dodataka za svakog web dizajnera.

ColorZilla

ColorZilla

ColorZilla pomaže u radu sa bojama. Pomoću ovog dodatka možete lako dobiti tačnu boju iz bilo koje tačke u brauzeru, prilagoditi je i ubaciti u neki drugi program (Photoshop, na primer). Sadrži i opciju zumiranja stranice.

FireShot

FireShot

FireShot je dodatak za Firefox pomoću koga je moguće napraviti i sačuvati sliku (screenshot) cele web stranice ili samo izabranog dela. Veoma je korisna i mogućnost da se odmah na slici doda i neki tekst ili dijagram po potrebi.

FireFTP

FireFTP

FireFTP je besplatan i siguran FTP klijent za Mozilla Firefox koji omogućava lak i jednostavan FTP pristup web serveru.

Pixel Perfect

Pixel Perfekt je Firefox dodatak pomoću koga web dizajneri i developeri mogu lako da “preklope” iskodiranu html stranicu sa dizajnom koji treba pretvoriti u html/css, i tako vizuelno videti koliko se napisani kod razlikuje od onoga što je predviđeno dizajnom. Veoma korisno!

Osim navedenih postoji još dosta popularnih i korisnih dodataka, koje možete instalirati kao posebnu ekstenziju, ili koristiti u okviru Web Developera ili Firebuga. U suštini, mnogo od onoga što već postoji u ova dva dodatka, postoji i kao poseban dodatak.

Na primer, pomoću MeasureIt ekstenzije možete lako videti tačnu visinu i širinu nekog dela web stranice, a ista opcija postoji i u okviru Web Developer-a (Miscellaneous – Display Ruler).

Window Resizer je koristan dodatak za testiranje sajta na različitim rezolucijama monitora. Tako možete videti kako sajt izgleda na 800×600, 1024×768, 1280×1204, 1600×1200 rezoluciji. Isto ovo možete proveriti i u okviru Web Developer ekstenzije (Resize opcija u meniju).

EditCSS prikazuje CSS kod neke web stranice u sidebar-u, koji naravno možete i menjati. U Web Developer-u: CSS – Edit CSS.

Font Finder – Lako pogledajte sve CSS stilove koji se odnose na neki deo teksta. Jednostavno selektujete neki deo teksta, desni klik i izaberete Font Finder. Pojaviće se prozor sa detaljnim informacijama o selektovanom tekstu koje se tiču fontova: vrsta fonta, veličina itd.

Potencijalno povezani tekstovi:

Šta je CMS? | Upotreba CMS sistema za održavanje sajtova

Ko dizajnira web sajt: klijent ili dizajner?

jQuery tutorijal za početnike 2. deo

Devet stvari koje treba proveriti pre puštanja novog sajta uživo

64 Web dizajn galerije

Najčešće greške prilikom dizajniranja web sajta

Napravi mi web sajt za džabe...

CSS Dizajn – prva domaća CSS web dizajn galerija

Komentari

 1. Leftfield - 2009-12-05 14:43

  Dodao bih i Page Speed. Brzina sajta je veoma važna, kako kaže naš izvršni brat Google :)

 2. Andrija - 2009-12-05 21:15

  Na koji tačno dodatak misliš, da nije Yslow https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/5369
  Dobar je, ako si na njega mislio…

 3. Leftfield - 2009-12-05 21:37

  Imam i taj ali sam mislio na ovaj:
  http://code.google.com/speed/page-speed/

 4. Andrija - 2009-12-05 21:47

  Dobar je, sad sam ga instalirao i probao, sličan je kao YSlow, ali mi se dopada što se instalira u Firebug, jedna ikonica manje u status baru :) Tako da ću ga i ostaviti tu. Hvala!

Ostavite komentar
 1. * obavezno
 2. * obavezno

Napomena: morate prvo kliknuti na Pregled komentara, pa nakon učitavanja stranice na Pošalji komentar. Ovo je način zaštite od automatski generisanih komentara.