Izrada sajtova | Profesionalna izrada sajtova | Izrada logoa i web sajtova

Kategorija: Web dizajn Delicious Delicious Stumble It!

Ako vam je potrebna izrada sajta Markom Dizajn vam je na raspolaganju.

Markom Dizajn je web dizajn agencija koja ima višegodišnje iskustvo u izradi internet prezentacija i web aplikacija za klijente širom sveta.

Pročitajte najčešća pitanja, a ako želite da se informišete o tome koliko košta izrada web sajta možete popuniti upitnik za besplatnu procenu vrednosti izrade vašeg sajta ili nas kontaktirajte.

U ovom tekstu objasnićemo kako izgleda proces izrade web sajtova, jer je čest slučaj da neko kome je potrebna internet prezentacija ima pogrešne predstave o tome kako se pravi jedan web sajt.

Proces kreiranja ili izrade jednog web sajta podrazumeva saradnju i komunikaciju između klijenta i dizajnera. U tom smislu klijent je obavešten i ima uvid u trenutno stanje projekta, konsultovan je u vezi eventualnih nejasnoća, tako da se ne može desiti da na kraju dobije nešto što nije želeo.

Izrada sajta

Izrada sajtova se sastoji od više faza i svaka je podjednako bitna, da bi internet prezentacija na kraju zadovoljila i zahteve klijenta i posetilaca:

PRIKUPLJANJE INFORMACIJA

Prvi korak u pravljenju internet prezentacije je najvažniji, jer se na njega oslanjaju sve ostale faze. Mnoge stvari se moraju uzeti u obzir pre početka dizajniranja, a to znači upoznati se dobro sa projektom i shvatiti šta klijent želi i kako je to najbolje postići. U tom smislu treba odgovoriti na pitanja kao što su: koja je svrha sajta, da li je reč o prodaji proizvoda i usluga, ili pružanju informacija, koji su ciljevi koji se žele postići, koja je ciljna publika itd. Prvi i osnovni način da se do ovih informacija dođe je razgovor klijenta i dizajnera. Klijent je u obavezi da pripremi sav potreban materijal još pre početka rada na izradi sajta.

PLANIRANJE

Na osnovu prikupljenih informacija pristupa se planiranju sajta. Tu spada izrada mape sajta, tj. liste svih glavnih oblasti, kao i podoblasti na sajtu, odnosno organizaciju informacija na sajtu. Ova faza je između ostalog bitna i zbog organizovanja navigacije na sajtu. Ovde se odlučuje i koje tehnologije će se koristiti u izradi sajta.

DIZAJN

U ovoj fazi se pravi skica sajta i određuje raspored elemenata. Nakon toga pristupa se dizajniranju. Komunikacija između klijenta i dizajnera ovde je od presudnog značaja, čime se osigurava da klijent dobije sajt kakav želi. Drugim rečima, ako se sajt pravi na ovaj način, ne postoje nikakva iznenađenja za klijenta, jer on ima uvid u ceo proces pri čemu se naravno poštuju svi njegovi zahtevti i sugestije.

IZRADA SAJTA

Nakon završenog dizajna, pristupa se izradi web sajta. Koristeći osmišljeno dizajnersko rešenje, ono se pomoću određenih programerskih jezika i tehnika pretvara u stvarni, funkcionalni web sajt. I u ovoj fazi, klijent može u svakom trenutku da vidi trenutno stanje projekta i iznese svoje predloge i sugestije. Govoreći sa tehničke strane, sajt se pravi poštujući savremene web standarde i principe, uz korišćenje validnog xHTML/CSS koda, čime se obezbeđuje brzo učitavanje stranica, lako pronalaženje istih na pretraživačima, olakšava se održavanje sajta i eventualne izmene u budućnosti.

TESTIRANJE

S obzirom da postoje različiti operativni sistemi, programi za pregledanje interneta (brauzeri), različiti monitori i njihove rezolucije, veoma je važno testirati sajt u različitim uslovima. Cilj je da se internet prezentacija otvara i prikazuje isto u različitim brauzerima. Ovo je ponekad nemoguće, jer ne koriste svi brauzere poslednje generacije (Mozilla Firefox, Safari, Opera), ali se u većini slučajeva može (i mora) postići da i oni koji imaju starije kompjutere i brauzere mogu da otvore sajt i pristupe njegovom sadržaju.

ODRŽAVANJE

Jedan od načina da se privuku novi posetioci i zadrže stari jeste da se sajt često obogaćuje novim sadržajem. Sve zavisi od toga šta je cilj postojanja web sajta i koja mu je funkcija. Nekim firmama sajt služi kao informator o proizvodima i uslugama koje nude, u kom slučaju izmene ne moraju biti česte. Drugim firmama web sajt služi kao dobar način da dođu do novih klijenata preko interneta. U tom slučaju održavanje je neophodno da bi on bio stalno aktuelan i privlačan za posetioce.

Bez obzira da li vam trebaju usluge web dizajna ili održavanja sajta, na raspolaganju smo vam. Kontaktirajte nas ili ako biste želeli da se informišete o ceni izrade web sajta, možete popuniti naš onlajn formular za besplatnu procenu vrednosti izrade web sajta.

Potencijalno povezani tekstovi:

Kako da web sajt izgleda isto u različitim brauzerima?

CSS Dizajn – prva domaća CSS web dizajn galerija

Najpopularniji sistemi za upravljanje sadržajem sajta (CMS)

Najkorisniji Firefox dodaci za web dizajnere

Primer različitih web sajtova sa istom pozadinom

Devet stvari koje treba proveriti pre puštanja novog sajta uživo

FireScope - izuzetno koristan dodatak za Mozilla Firefox

Aptana IDE – za i protiv

Komentari

  1. Predrag - 2009-05-15 06:30

    Hvala na ovom objašnjenju, nama početnicima baš ovakvi tekstovi trebaju, izrada nekog sajta ima svoj proces, dobro je znati šta sve tu spada, pa pratiti sve faze. Baš mi je značilo ovo što sam pročitao, neke stvari su mi jasnije, vidim gde sam grešio. Mnogo je ovaj web dizajn komplikovaniji nego što sam mislio :) Ima tu dosta teorije.
    Pozdrav
    Peđa iz Surčina

Komentarisanje zatvoreno.