Ko dizajnira web sajt: klijent ili dizajner?

Kategorija: Web dizajn Delicious Delicious Stumble It!

Dešava se ponekad u procesu izrade sajta da klijent insistira ne nekom rešenju koje je očigledno loše. U takvoj situaciji, dizajner nema mnogo izbora: moraju se ispoštovati zahtevi klijenta. Na kraju krajeva, sve ovo je ipak posao i svi mi radimo za pare. Ipak, nijedan dizajner na svetu ne voli ovakve situacije…

Kažu dizajneri da postoje dve vrste sajtova: urađeni i odrađeni. Očigledno, kada klijent insistira na nekom lošem rešenju, može biti reč samo o odrađenom sajtu.

Naravno, proces izrade web sajta podrazumeva saradnju između klijenta i dizajnera. Bez toga bi klijent zaista bio oštećen i mogao bi dobiti sajt kakav nije želeo. Ali ponekad, klijent koji nije dizajner, već se bavi nekim sasvim drugim poslom, želi sam da dizajnira svoj sajt i meša se u posao dizajnera. Ovo tipično zvuči otprilike ovako:

Želimo da sajt bude u plavoj boji sa narandžastim zaglavljem. Koristite font arial 11 piksela. Sve ostalo je na vama da smislite, na kraju krajeva, VI STE DIZAJNER, zbog toga smo vas i angažovali”, ili “u zaglavlju želimo fleš animaciju koja prikazuje …” i slično.

Dizajner tada nema motiva da se istinski angažuje i napravi nešto dobro. Ako klijent ima ideju kako želi da izgleda njegov web sajt, i ne želi da čuje nikakve predloge i sugestije, tj. postavlja se kao da on zna bolje dizajn principe i tehnike od samog dizajnera, onda će dobiti upravo onakav sajt kakav želi. Za klijenta to će biti remek delo modernog dizajna, a za dizanera to će biti odrađen posao koji se sigurno neće naći u njegovom portfoliju.

Na kraju dana, svako će dobiti ono što hoće: klijent svoj web sajt, a dizajner pare. Svi srećni i zadovoljni. Da li je to baš tako?

Za jednog ozbiljnog dizajnera, to sigurno nije tako. Nakon jednog ovakvog „posla“, dizajner se oseća kao da je izgubio vreme. Pravo zadovoljstvo i ispunjenje u životu dolazi (između ostalog) i od dobro urađenog posla i od saradnje sa dobrim i prijatnim ljudima, a nikako od para. Kao što kaže Đorđe Savić u svom tekstu Kako prevazići sterotipe u odnosima klijenata I dizajnera:

Zaboravite sujetu, razmišljajte o ciljevima. Zajednički imenitelj jednog web dizajnera i njegovog klijenta treba da bude i jeste kvalitetan i uspešan projekat odnosno web sajt koji će zadovoljiti njegove posetioce.

Potencijalno povezani tekstovi:

Flash sajtovi i optimizacija za pretraživače

Cena izrade web sajta

64 Web dizajn galerije

Mozilla Firefox dodaci za web developere i dizajnere

jQuery tutorijal za početnike 2. deo

Najpopularniji sistemi za upravljanje sadržajem sajta (CMS)

jQuery tutorijal za apsolutne početnike

Prednosti CMS sistema

Komentari

 1. ratko - 2010-01-16 04:03

  Pozdrav!
  Velike pohvale upucujem Markom dizajnu. Sajt je odlican,mnogo sam naucio o izradi sajt. Meni je jedan prijatelj napravio sajt i sada ga sam odrzavam. Interesuje me da li on moze da izbrise sajt ili da ga zatvori bez moje dozvole? On je glavni administrator,a ja drugi. Kako da se zastitim od toga?Ja placam zakup za web hosting.
  Unapred hvala!

 2. Andrija - 2010-01-16 07:34

  Zdravo Ratko, hvala na pohvalama :) Što se tiče tvog pitanja, na osnovu ovoga što si rekao, može. Teoretski, tvoj prijatelj sigurno ima pristup serveru, pošto ti je on napravio sajt, i CMS sistem pretpostavljam, i ako bi baš hteo mogao bi jednostavno da se uloguje i obriše ceo sajt ili radi šta god hoće.

  Pitanje je kome plaćaš zakup za web hosting? Svom prijatelju ili direktno hosting provajderu? Ako plaćaš direktno hosting provajderu, možeš da od njih tražiš da ti promene podatke za pristup sajtu, tj. samo šifru. Imaš pravo na to. Na taj način bi samo ti imao pristup serveru, čime bi bio mnogo sigurniji.

  Najbolja zaštita jeste da imaš rezervnu kopiju svoga sajta. Da li ti je prijatelj pokazao kako da radiš bekap sajta?

  Pozdrav

 3. ratko - 2010-01-16 17:08

  Ne,nije mi pokazao kako da radim bekap sajta! Da li mozete Vi da me posavetujete kako da napravim rezervnu kopiju sajta i bekap sajta?
  Pozdrav

 4. Andrija - 2010-01-17 10:39

  Sve zavisi, da li je reč o CMS sistemu, ili običnom statičnom sajtu. Treba prvo sačuvati sve podatke sa servera, da li imate ftp pristup serveru? Ako imate, prvo treba sacuvati sve fajlove od sajta kod sebe na kompjuteru, a ako sajt ima i bazu podataka, treba i nju sačuvati kod sebe. Time biste imali ceo sajt bekapovan.
  Toliko mogu ovako teoretski da Vam kažem, kako se to konkretno radi, ako već ne znate, biće malo teže ovako objasniti.
  Možda najbolje da konktatirate prijatelja i zatražite da Vam pokaže kako se radi bekap sajta ili kontaktirati hosting, niste mi odgovorili na pitanje u vezi hostinga, pa bi Vam oni mogli pomoci da napravite bekap sajta.

Komentarisanje zatvoreno.