Najpopularniji sistemi za upravljanje sadržajem sajta (CMS)

Kategorija: Web dizajn Delicious Delicious Stumble It!

Bilo da je reč o jednostavnim web blogovima ili onlajn prodavnicama sa hiljadama proizvoda, ovakvi sajtovi moraju da rade na određenoj platformi, pomoću koje je moguće upravljati sadržajem na sajtu. Da bi se ovaj zadatak obavio potreban je specijalni sistem za upravljanje sadržajem, takozvani CMS – content management sistem.

U osnovi to je softver, koji vodi evidenciju o celokupnom sadržaju na vašem web sajtu. Pod sadržajem se podrazumeva sve što se nalazi na web serveru. To može biti tekst, dokumenti, fotografije, video, korisnička baza ili bilo šta što se koristi u interakciji sa internetom.

CMS u osnovi pomaže korisnicima koji nisu upućeni u programiranje aplikacija, dakle prosečnim korisnicima računara, da upravljaju svojim sajtom.

Pogledaćemo sada neke od najpopularnijih open source sistema ovog tipa. To znači da je reč o CMS sistemima koji su besplatni za korišćenje, a podršku u slučaju da negde zapne najčeće pruža zajednica korisnika okupljena oko foruma za podršku.

Drupal

Drupal

Ovo je besplatan modularni sistem za upravljanje sadržajima na različitim platformama, kod koga je jednostavno korišćenje funkcija za upravljanje sajtom. Pisan u PHP i SQL-u, on uključuje forume za diskusiju, upravljanje bazirano na web interfejsu, lokalnu podršku kao i još mnogo toga.

WordPress

WordPress

WordPress je jedan od najpopularnijih open soucre CMS sistema ovog tipa i prvenstveno ga koriste blogeri, ali može da se koristi i kao opšti CMS. Uz pomoć plaginova i prilagođenog koda možete da pretvorite svoj blog u veoma moćan CMS.

Joomla

Joomla

Joomla je jedan od često nagrađivanih CMS-ova koji će vam pomoći da brzo i lako napravite jednostavne web sajtove, kao i razne moćne online aplikacije. Koristi se svuda u svetu da bi poboljšao rad kako jednostavnih, ličnih web strana, tako i složenih društvenih web aplikacija. Može se koristiti da bi pojednostavio upravljanje rada vašeg web sajta, od dodavanja raznog sadržaja i slika do ažuriranja kataloga proizvoda ili online rezervacija. Napisan je u PHP programu i koristi MySQL bazu podataka.

TextPattern

Textpattern

TextPattern je CMS koji je fleksibilan, elegantan i jednostavan za korišćenje i koji se koristi za sve vrste web sajtova, čak i za web blogove. Napisan je u PHP-u i koristi MySQL kao bazu podataka. Ovaj sajt na kome se trenutno nalazite upravo koristi Textpattern CMS.

Nucleus CMS

Nucleus CMS

Nucleus CMS je softverski paket za upravljanje blogovima, napisan u PHP programskom jeziku i sa MySQL pozadinom, prvenstveno napisan i održavan od strane Wouter Demuynck-a. Ovaj softverski paket vam omogućava da jednostavno upravljate sopstvenim blogom na svom serveru. On nudi sistem koji se jednostavno instalira, a koji istovremeno pruža maksimalnu fleksibilnost.

Expression Engine

Expression Engine

Expression Engine je CMS koji je dizajnirao EllisLab . Pisan je u PHP 4+ i zahteva Mysql 3+. Veoma je prilagodljiv sistem i lak je za korišćenje.

e107

e107

e107 je CMS koji je pisan u PHP programskom jeziku i koji koristi mySQL bazu podataka za skladištenje sadržaja. Ovaj sistem je kao i ostali ovde navedeni besplatan, potpuno prilagodljiv i u stalnom je razvoju, a karakteristike su mu visoke performanse.

Mambo

Mambo

Mambo, CMS iz koga je potekla mnogo poznatija i popularnija Joomla, je još jedan nagrađivan CMS, bogat mnoštvom funkcija, a koji se koristi kako za jednostavne web sajtove, tako i za složene društvene aplikacije. Njegove karakteristike uključuju vesti, proizvode i usluge koje podležu korekcijama, WYSIWYG editor sadržaja itd.

eZ

eZ

eZ je ECM sistem koji poseduje veoma korisne funkcije koje sadrže galerije slika, video izdavaštvo, kao i kontrolu korisničkog upravljanja. Možete prilagoditi ovaj sistem i objavljivati sadržaj na način na koji vi želite, a takođe možete prevesti vaš sadržaj na bilo koji jezik.

Symphony

Symphony

Symphony je CMS koji je napravljen za web programere. Koristi XSLT da bi omogućio programerima dosta fleksibilnosti. U poslednje vreme sve više dobija na popularnosti.

Frog

frog

Frog je jednostavan CMS koji koristi Php 5 i MySQL 4. Sadržaj stranica je fleksibilan i ima veoma prilagodljiv navigacioni meni.

Potencijalno povezani tekstovi:

Prednosti CMS sistema

Flash sajtovi i optimizacija za pretraživače

Najkorisniji Firefox dodaci za web dizajnere

Izrada sajtova | Profesionalna izrada sajtova | Izrada logoa i web sajtova

Devet stvari koje treba proveriti pre puštanja novog sajta uživo

Najčešće greške prilikom dizajniranja web sajta

FireScope - izuzetno koristan dodatak za Mozilla Firefox

jQuery tutorijal za početnike 2. deo

Komentari

  1. Shock - 2011-03-13 02:46

    Ja najčešće koristim Drupal i WP, a za ovih zadnjih par nikada nisam ni čuo :(

  2. Zoran Slavkovic - 2011-03-17 11:44

    Poslednjih godina su CMS sistemi jako popularni i skoro da nema prave definicije kome su namenjeni jer mnoge koriste i pocetnici i dokazani webmasteri. Recimo Drupal 7 pokrece www.fastcompany.com i mnoge drzavne sajtove u SAD.. Izbor je velik (lista svih CMS sistema)..
    Ja licno mislim da ne postoji univerzalno resenje, ali da svako treba izabrati sistem u skladu sa svojim mogucnostima i potrebama konkretnog projekta.
    Velika dilema oko toga koji sistem je najbolji izmedju Joomla, Drupal i WP je na solidan nacin razresena u Joomla zajednici kreiranjem ekstenzija koje omogucavaju da Joomla 1.5.x integrise i pokrene i Drupal i WP, pri tom omogucavajuci korisnicima da koriste standardne Joomla ekstenzije u okviru svih integrisanih CMS.. Ovo je kvalitetno resenje jer svaki od ovih sistema ima svoje prednosti i nedostatke, ali kada se integrisu predstavljaju jak alat za razvoj kompleksnih Web aplikacija.
    Pozdrav svima!

  3. Andrija - 2011-03-18 16:42

    Dileme oko toga koji CMS je najbolji nema – najbolji je Textpattern :) Salu na stranu, definitivno je tacno da ne postoji jedno resenje za sve sajtove. Iako intenzivno koristim Textpattern u 90% slucajeva kad mi treba open source CMS ipak je za neke stvari bolji WordpPress, a opet za nesto drugo Joomla, sve zavisi od konretnog projekta…

    Hvala Zoki na konstruktivnom komentaru, ocekujemo tvoj sledeci web projekat :)

  4. Slavko - 2011-04-24 21:55

    Ja, lično, preporučujem CMS Made Simple (CMSMS). Odličan besplatan CMS sa pregršt dodataka i vrlo kratkom (ali strmom :) ) krivom učenja. Jednom kad se savlada vrlo je prolagodljiv i praktično ne postoji zahtjev koji ne može da ispuni. Naravno, pisan je na PHP-u, uz mogućnost korišćenja nekoliko sistema za upravljanje bazama podataka.

    Joomla! je OK, ali ponekad imam utisak da su se svi hakeri na svijetu zakleli da će je “provaliti”. Što je zajednica više krpi ovi je žešće napadaju.

    CMSMS još uvijek nije toliko popularan, što znači da nije ni toliko izložen napadima, a u funkcionalnostima i karakteristikama ni malo ne zaostaje za Joomla!-om.

  5. simke - 2011-04-25 21:21

    Dobar clanak brate :)

  6. slavkan - 2011-07-10 15:26

    Postovanje svima. Da li se nekom javljao problem oko pokretanja textpattern-a tj onih dozvola odredjenim fajlovima i promjene chmod-a. Ja ne mogu na svom hostingu nikako da ga pokrenem. Koju god kombinaciju chmoda probam dobijem jedno veliko Forbidden 403 :(

  7. Andrija - 2011-07-10 15:50

    jesi li siguran da je to problem? Da li si postavio pitanje na textpattern forumu? Najbolje da tamo pitas, forum je odlican, skoro sigurno u roku od sat vremena neko ce ti predloziti sta i kako dalje. Mislim inace da je rec o nekoj sitnici, ne verujem da te zeza chmod instalirao sam mnogo puta textpattern, na mnogo hostinga, nikad nisam imao problem sa pokretanjem zbog chmoda… Srecno :)

  8. slavkan - 2011-07-12 14:02

    Hvala Andrija na savetima odlucio sam detaljnije da istrazim moj hosting, posto danima ne dobijam odgovore od podrske, i dodjem do sledecih zakljucaka:
    Hostinh provajder je dozvolio samo instalaciju nekih od sistema za blogovanje tako da sam ja bio prinudjen na b2evolution iako su jos dozvolili wordpress i nucleus od poznatijih :))
    Hosting provajder je dozvolio instalaciju za samo odredjene cms-ove tipa joomla, drupal, php nuke itd itd.
    Dakle do mene je u neku ruku :)

    Sada imam drugi problem :) Fino sam skontao ovaj b2evolution i jedini problem koji ne mogu da resim je kako da organizujem da mi se postovi objavljuju samo kao naslovi ili recimo ovako kao kod tebe naslov – neki tekst – pa read more. To nema sanse da podesim pa bi svaki savet dobrodosao :)

  9. slavkan - 2011-07-12 14:04

    Andrija malo sam pobrkao loncice pa sam napisao da mi treba nacina prikazivanja postova kao kod tebe umesto kao na ovom blogu kod Marka :))))) Mnogo je vruce :))

  10. Andrija - 2011-07-12 15:46

    Andrija = Marko hehehe :) tj. Markom Dizajn :)
    Pa sta da ti kazem, stvarno ne znam koji je to hosting koji ne moze da podrzi php/mysql jer to je ono sto pokrece textpattern.
    b2evolution nisam nikad koristio, tako da ti tu ne mogu pomoci.
    Srecno!

  11. slavkan - 2011-07-12 16:20

    hahahaha vrh :DDDD
    Ma podrzava php/mysql nego kazem ti da su oni nekako zabranili sve osim ovoga sto nude. Pokusavao sam da menjam i chmod ali dzaba. Pa kako si ti ovde podesio ovo sto si podesio da ide naslov a onda ovo kao Saznaj vise… valjda je slicno na svakom sistemu.

  12. Andrija - 2011-07-12 16:28

    ja sam sve podesio u okviru textpatterna, txp ima svoje komande, slicne html kodu, tako da to ti ne moze mnogo pomoci kod b2evolution…
    najbolje da nadjesh neki forum za taj cms pa tamo da pitas, tesko da ti mogu vise pomoci…

  13. slavkan - 2011-07-12 16:36

    ok hvala

  14. David - 2011-09-16 17:33

    Najvise volim i najvise koristim WP, snalazim se i u Joomli, ali stvarno ima nekih cms-ova za koje sam prvi put cuo u ovom textu, a izgledaju zanimljivo…

  15. Andrija - 2011-09-16 17:42

    Definitivno treba probati vise cms-ova pre nego se covek opredeli za neki, prosto svako ima neki svoj nacin rezonovanja. Recimo neki kazu joomla je super jednostavna prosta, a drugi da je zbrka totalna. Neki vole wordpress zbog jednostavnosti, a neki ne mogu da ga podnesu itd.

  16. Alen - 2011-09-22 20:35

    Iskreno receno WP je najbolji. Najjednostavniji za koristenje. Ne morate da budete strucnjak ni za koji program posebno a opet uz malo vjezbe postajete strucnjak a o widgetima da ne pricam:) ustvari samo sam jednom napravio stranicu koja nije u wp, dakle html al sam shvatio da nema smisla potrositi mjesece za nesto sto moze za 2 sata xD

  17. Mario - 2011-09-29 20:39

    Ja sam od skoro poceo da radim u Joomli i nije previse teska, ali ipak Wordpress je Wordpress :)

  18. Web Dizajn Novi Sad - 2012-01-14 16:28

    Najbolja iskustva sa WordPress CMS, definitivno. Prilagodjen je i dizajnerima, kao i programerima, ali i korisnicima koji ne moraju biti strucnjaci da bi upravljali sadrzajem.

    Narocito je je uznapredovao u poslednje dve godine. U Wordpress CMS radimo od jednostavnih prezentacija, pa sve do kompleksnih sajtova, i Wordpres CMS se pokazao kao najbolje resenje u svim situacijama.

    Pozdrav.

  19. Dragan Djordjevic - 2012-03-23 17:45

    Wordpres koristi 80 posto webmastera verovatno je i najbolji.

  20. Жељко Попивода - 2012-03-29 10:27

    Једна од битних карактеристика CMS-a која се слабо где помиње при рецензији или ти представљању истих је:
    Каква им је подршка за српски језик и ћирилицу?
    ;-)

  21. Andrija - 2012-03-29 17:49

    Da, treba i to pomenuti :) pa generalno ja mislim da danas vecina, barem ovi najpopularniji CMS sistemi bez problema rade sa cirilicom.
    Mogu da potvrdim za textpattern, posto ga najvise koristim, da je moguce bas sve koristiti na cirilici, i u okviru administratorskog dela sajta, i na samom sajtu.

  22. web dizajn - 2012-05-29 01:40

    Kraca lista koriscenih CMS-ova, ali svakako medj’ Srbima najpopularniji Joomla, Drupal i WP. Vecinu ostalih sam isprobao, ali nisam bas imao dovoljno vremena za istrazivanje.

  23. I-dizajn - 2012-10-17 21:58

    Probao sam svaki od navedenih.
    Wordpress i Joomla su moj izbor, prvenstveno zbog mnogo templejtova i extenzija koje postoje za njih(narocito WP),

  24. Momcilo - 2013-03-31 10:47

    Ja glasam za unikatno izradjene

  25. maja - 2013-07-19 15:01

    Molim da mi se javi programer koji je expert za textpattern cms.

Komentarisanje zatvoreno.