Anti-RSI program

Kategorija: Razno Delicious Delicious Stumble It!

Koliko vam se puta desilo da sedite ispred kompjutera sat ili više vremena i ne setite se da malo ustanete,prošetate i protegnete se? Ako ste programer, dizajner ili pisac sigurno mnogo puta. Kao što verovatno već i sami osećate na svojoj koži, ovakvo ponašanje će vam u budućnosti narušiti zdravlje.

Tačnije, bolest se zove RSI. A rešenje je mali besplatni programčić Workrave.

RSI je skrećenica od Repetitive Strain Injury i označava bolesno stanje do koga dolazi prilikom drugotrajnog rada rukama. U suštini, preterano korišćenje tastature ili nekog drugog uređaja, na primer nekog muzičkog instrumenta, dovodi do oštećenja tkiva i do pojave bola.

Pravilan položaj tela

Workrave je program koji pomaže u oporavku i sprečavanju pojave RSI bolesti. Program vas redovano upozorava da pravite male ili veće pauze, i ograničava vas na dnevni limit u broju sati koji možete da radite. Možete ga besplatno preuzeti na adresi http://www.workrave.org/download/. Osim što vas upozorava da je vreme za pauzu, program sadrži i prikaz vežbi koje možete u pauzi raditi da bi poboljšali cirkulaciju u rukama i ramenima.

Savet: obratite pažnju na opciju Suspend timer when inactive u podešavanjima programa i podesite onako kako vam odgovara. Kada je opcija isključena, pauza će se pojaviti i oglasiti u odgovarajućem intervalu koji podesite bez obzira da li nešto radite ili ne, a ako je opcija uključena program prati vaše korišćenje tastature i miša i na osnovu toga određuje kada će se oglasiti pauza.

Inače, ljudi se na različite načine bore sa ovim problemom, kao što možete pogledati http://www.flickr.com/photos/jcrocholl/tags/repetitivestraininjury/

Čovek je napravio fotelju sa dve tastature sa strane, tako da su mu ruke opuštene pored tela. Ne znam da li mu ovo pomaže, ali se lepo dosetio i potrudio da ovo napravi.

Potencijalno povezani tekstovi:

Značaj internet prisustva za nove firme

Kratka istorija interneta

Letnji kompjutersko-zabavni park za decu u Srbiji

Novak Đoković - novi simbol Srbije

PayPal (izgleda) definitivno u Srbiji od septembra 2011.

Lako formatirajte i odštampajte bilo koju web stranicu

Napravi mi web sajt za džabe...

Država počinje da kontroliše mejlove građana

Komentari

 1. Jaroslav - 2008-12-11 14:09

  Znao sam da tako nešto postoji ali nisam znao konkretan program. Hvala na informaciji.

 2. Andrija - 2008-12-11 15:41

  Nema na čemu :) I ja sam dugo tražio ovako nešto, ima i drugih sličnih programa, ali ovaj je najbolji koji sam našao.

 3. Radoslava Konjevic - 2009-04-26 18:39

  Odlično, hvala što si podelio sa nama. Šteta jedino što nema i za platformu Mac…ali tu je onaj desni da me podseti :))

 4. Andrija - 2009-04-26 21:40

  Mora biti da ima nesto slicno za Mac, cak se ne bih iznenadio da je jos bolje uradjeno, jedino sto sad treba malo utrositi vreme da se nadje, a vreme je ono sto nam svima fali :)

Ostavite komentar
 1. * obavezno
 2. * obavezno

Napomena: morate prvo kliknuti na Pregled komentara, pa nakon učitavanja stranice na Pošalji komentar. Ovo je način zaštite od automatski generisanih komentara.