Koji web hosting najviše odgovara vašem sajtu?

Kategorija: Web hosting i domeni Delicious Delicious Stumble It!

Ako ste krenuli da tražite web hosting za vaš novi sajt, a nemate iskustva u toj oblasti, mogu vas zbuniti različite vrste hostinga koje se nalaze u ponudi. Dobar web hosting je izuzetno važan za uspešnost sajta. Sledeća objašnjenja pomoći će vam da izaberete pravu vrstu hostinga za vaš veb sajt.

Najrasprostranjenija varijanta, i ona na koju ćete prvo naići, jeste tzv. deljeni (eng. shared) hosting.

Web hosting

Shared (deljeni) hosting

Shared web hosting podrazumeva da mnogo korisnika deli jedan server kod istog hosting provajdera. Ovo je najrasprostranjenija i najjeftinija varijanta hostinga koja ima svoje dobre i (često) loše strane. Većini vlasnika sajtova ovakva vrsta hostinga najviše odgovara.

Prednosti su:

- niska cena – pošto mnogo ljudi deli jedan server, niža je i cena održavanja servera, pa samim tim i hosting usluge.

- lako održavanje – bolje rečeno, za krajnjeg korisnika ne postoji nikakvo održavanje, o svemu se brine hosting kompanija

Nedostaci:

- fleksibilnost – pošto hosting provajder održava server, nemate dozvolu da sami instalirate ili pokrenete neki program koji bi vam mogao zatrebati.

- performanse sistema – stranice na vašem sajtu mogu se ponekad dugo učitavati, a to znači gubitak potencijalnih klijenata. Do toga dolazi kada neki od sajtova sa kojim delite hosting troši mnogo resursa na serveru (na primer ima veliku posećenost), što uzrokuje da se ostali sajtovi sporije učitavaju. Ovo je veoma čest i uobičajen problem na shared hostingu. Ako vam je važno da vaš sajt bude stalno dostupan i da se stranice brzo otvaraju, ovo nije varijanta za vas.

Ovo ne znači da je deljeni hosting loš i da ga treba po svaku cenu izbegavati, inače ga ne bi koristila većina ljudi. Ovo znači da vi sami morate odlučiti šta vam najviše odgovara, da li da platite više za bolji hosting ili vam ovo nije previše važno. Shared hosting je idealan za vas ako imate mali sajt sa slabom posećenošću i vaš posao ne zavisi previše od interneta.

Virtuelni privatni server (VPS)

VPS je neka vrsta prelazne varijante između deljenog (shared) hostinga i sopstvenog servera. Reč je o hostingu gde je jedan server podeljen na više virtuelnih servera uz pomoć tehnologije koja to omogućava.

Svaki virtuelni server je izolovan od drugih servera i radi potpuno nezavisno. Hosting provajder održava hardver dok je vlasnik servera odgovoran za softver i operativni sistem.

Nedostaci:

- Glavni nedostatak VPS-a jeste upravljanje serverom. Provajder je odgovoran samo za hardver, dok je celokupno podešavanje u rukama vlasnika sajta (ili sajtova, jer se na VPS može lako hostovati veći broj sajtova).

Sa VPS dobijate samo prostor na disku servera, odgovarajući protok i količinu RAM memorije i CPU koji se mogu koristiti, sve ostalo je na vama. Postavljanje i podešavanje sopstvenog servera je za većinu ljudi, prosečnih korisnika interneta, praktično nemoguće.

Prednosti:

- fleksibilnost – kao što je kod deljenog hostinga fleksibilnost bila nedostatak, ovde je prednost, jer s obzirom da VPS pokreće svoj sopstveni operativni sistem, vlasnik sajta ima pristup sistemu i mogućnost da instalira i podešava šta god želi.

- performanse sistema – svaki virutelni privatni server dobija svoj garantovani prostor na hard disku, RAM memoriju i CPU, tako da su performanse bolje nego kod shared hostinga.

- bezbednost – iako se u ovoj opciji deli server sa drugim korisnicima, podela se tiče samo hardvera, dok je svaki VPS potpuno izolovan od ostalih na glavnom serveru i radi nezavisno od ostalih.

Web hosting

Dedicated (namenski, posvećen) server

Kao što mu i samo ima kaže, dedicated server je posvećen samo vašem sajtu ili sajtovima. Radi se o vrsti web hosting usluge gde je ceo jedan server namenjen, posvećen samo jednom korisniku, zakupcu celog servera. Ovo je najbolja i najskuplja varijanta hostinga.

Prednosti su očigledne:

- pošto ne delite server ni sa kim, ni u kom pogledu (ni hardver ni softver kao kod prethodne dve varijante), dobija se najveći stepen bezbednosti, pouzdanosti i dostupnosti sajta (drugim rečima sajt će biti 100% onlajn uvek).

- potpuni administratorski pristup serveru i mogućnost da se instalira bilo koji program ili servis.

Nedostaci:

- cena – ovo je najskuplja vrsta hostinga

- održavanje – većina namenskih servera ima ograničenu podršku. Zakupac servera mora da se brine o svemu što se tiče sistema, softvera, bezbednosti. Postoji i varijanta dedicated servera gde hosting kompanija može i da održava server, ali je to onda još skuplja varijanta.

Ova vrsta hostinga je dobra za sajtove koji imaju veliku posećenost, ili pružaju uslugu audio i video downloada, ili ako je potrebno da sajt bude na stabilnom i sigurnom serveru i uvek dostupan posetiocima.

Potencijalno povezani tekstovi:

Premeštanje web sajta na drugi domen i hosting

Redirekcija pomoću .htaccess fajla i drugi trikovi

Da li je moguć web hosting sa neograničenim prostorom i protokom?

Sigurnosni propust u Textpattern CMS-u na shared hostingu

Web hosting provajderi - kako pronaći dobar web hosting?

Besplatan web hosting

Komentari

Komentarisanje zatvoreno.