Premeštanje web sajta na drugi domen i hosting

Kategorija: Web hosting i domeni Delicious Delicious Stumble It!

Naš stari www.markom.co.yu otišao je u istoriju, a nova adresa je www.markom.co.rs (odnosno, od septrembra 2008. adresa je www.markomdizajn.com). Opisaću ukratko postupak prebacivanja sajta sa co.yu na co.rs domen, ali se isto uglavnom odnosi i na bilo koji drugi domen.

Otvaranje co.rs domena u slučaju da niste uzeli web hosting nego samo domen, podrazumeva preusmeravanje (redirekciju) na stari sajt.

U svakom slučaju, pre ili kasnije moraćete da prebacite ceo sajt na co.rs, jer će co.yu prestati da postoji. Time ćete praktično, što se tiče Googla početi iz početka. Dakle, Google će vaš sajt tretirati kao novi, bez obzira što je vaš co.yu sajt možda postojao više godina. Da ne biste izgubili poziciju u pretraživačima koju već imate, rešenje je da se uradi redirekcija sa co.yu sajta na vaš novi co.rs sajt. Načina da se to uradi ima više, na vama je da odaberete onaj koji vam najviše odgovara.

Kada ste prebacili ceo sajt na vaš novi domen, vreme je da uradite redirekciju. U suprotnom imali biste dva ista sajta sa istim sadržajem, samo sa različitim domenom, što će Google videti kao pokušaj nameštanja razultata pretraživanja i kazniti vaš sajt. A rešenje je vrlo jednostavno.

Ako imate malo stranica na sajtu, možda je najlakše da redirekciju uradite pomoću PHP-a. Na početku svake stranice, pre bilo kog html taga, treba ubaciti sledeći kod:

<?php
Header( "HTTP/1.1 301 Moved Permanently" ); 
Header( "Location: http://www.novisajt.co.rs" ); 
?>

gde je www.novisajt.co.rs adresa vašeg novog sajta. To moze izgledati i ovako: www.novisajt.co.rs/blog/neki-tekst. Znači, jednostavno upišete onu adresu na koju hoćete da se data stranica preusmeri.

Ako imate veliki sajt, sa mnogo sadrzaja, bio bi veliki posao da svaku stranicu pojedinačno preusmeravate na novu lokaciju. To se moze veoma lako odraditi iz .htaccess fajla sa samo dve linije koda.

Da biste uradili redirekciju kompletnog postojećeg sajta sa svim folderima i stranicama na novi domen, potrebno je da izvršite promene u .htaccess fajlu.

Ako koristite Total Commander za pristup web serveru, i ako u vašem korenom direktorijumu ne vidite .htaccess fajl, izaberite iz menija Net – FTP show_hidden_files.

Otvorite .htaccess fajl pomocu Notepada ili nekog drugog programa i upišite sledeće dve linije koda:

RewriteEngine on
RewriteRule (.*) http://www.novidomen.com/$1 [R=301,L]

gde je www.novidomen.com adresa vašeg novog sajta.

Sačuvajte taj fajl, i obratite pažnju kako ste ga sačuvali, da ne bi dobio .txt extenziju. Najsigurnije je da stavite fajl pod navodnike: “.htaccess”, tako će sigurno biti sačuvan kao .htaccess.

Na ovaj način ceo vaš postojeći sajt biće bukvalno preslikan na novi domen. Ako bi neko trazio adresu

www.staridomen.co.yu/folder/fajl.html

bio bi preusmeren na

www.novidomen.co.rs/folder/fajl.html

Da bi ovo radilo, na Apache serveru mora biti uključena mod_rewrite funkcija. Pozovite vašeg hosting provajdera i proveriti da li je mod_rewrite uključen, a možete lako i sami proveriti sledeći jednostavan primer na ovoj adresi Ukoliko mod_rewrite nije uključen, tražite od vašeg provajdera da vam omogući tu opciju.

Na kraju, ako ste sve dobro odradili, proverite da li je vaša redirekcija u skladu sa SEO pravilima na http://www.webconfs.com/redirect-check.php.

Potencijalno povezani tekstovi:

Koji web hosting najviše odgovara vašem sajtu?

Besplatan web hosting

Web hosting provajderi - kako pronaći dobar web hosting?

Da li je moguć web hosting sa neograničenim prostorom i protokom?

Redirekcija pomoću .htaccess fajla i drugi trikovi

Sigurnosni propust u Textpattern CMS-u na shared hostingu

Komentari

 1. Aleksandar - 2008-07-03 07:22

  I ja sam uradio 301 redirekciju sajta sa co.yu na co.rs, ali imam mali problem. Kad ukucam sajt.co.yu u komandnoj liniji preusmeri ga na sajt.co.rs, medjutim ne prikaze se sadrzaj vec greska:

  The page isn’t redirecting properly

  Firefox has detected that the server is redirecting the request for this address in a way that will never complete.

  * This problem can sometimes be caused by disabling or refusing to accept cookies.

  Da li Vam je poznat ovaj problem? Ako jeste molio bih Vas da mi pomognete odgovorom.

  Unapred zahvalan,
  Aleksandra

 2. Andrija - 2008-07-03 09:49

  Aleksandre, iz ovoga sto ste napisali ne vidim kako ste uradili redirekciju, da li preko .htaccess fajla ili PHP koda. Moguce da nesto niste dobro upisali.

  Ako ste koristili .htaccess fajl mora biti ukljucena mod_rewrite funkcija, mozete proveriti kod vaseg hosting provajdera u vezi toga, ili mozete i sami pomocu
  ovog uputstva

  Pozdrav
  Andrija

 3. David - 2010-12-11 18:21

  Pozdrav…jako lep text i dosta novih stvari sam saznao…

  E sad ono sto me zanima a vezano je za ovo je sta bi se desilo i kako bi google gledao na to ako bih npr ceo sajt koji je izradjen u Pliggu prebacio npr u Wordpress ili nesto drugo?

  Kako to odraditi da se zadrzi dobro rangiranje na google za raznorazne textove sa sajta?

 4. Andrija - 2010-12-11 18:36

  Zdravo Davide, ono sto je sigurno jeste da ako se promene URL adrese mozes ocekivati potpuni krah na googlu. Znaci moras taj prelazak nekako da resis ili da url adrese ostanu iste, ili da uradis redirekciju iz .htaccess fajla.

  Mislim da za google nije bitno sta je ispod haube, Pligg, WP, Joomla ili bilo sta drugo. Google cita html kod, i pod uslovom da url adrese ostanu iste, kao i svi tekstovi, naslovi, Title tagovi, mislim da ne bi trebalo nikakvih problema da bude.

 5. David - 2010-12-12 00:21

  Vazi Andija, hvala ti puno na brzom odgovoru…
  Verovatno cu se odluciti da zadrzim Pligg, samo da zameni template i da malo uz pomoc prijatelja gde imam hosting, nekako to sve lepo uklopimo da ostanu isti URL-ovi, isti tagovi i da prebacim textove bez neke stete na google u vidu rangiranja…
  Ne znam da li si i gledao sajt, radi se o ovom u samom komentaru ga mozes videti…kako se tebi inace cini?
  Mislim da bi morao mnogo lepsi template i da mnogo bolje organizujem kategorije, da mi budu sa leve strane npr, i jos dosta toga bih morao menjati…

 6. IvanC - 2012-10-07 02:03

  Pitanje
  Što ako imam stari web sa 1600 *.html stranica i uzmem novu domenu na kojoj instaliram CMS i u njega prebacim sve teme sa starog weba.
  Kako onda izvršiti redirect 301 za svaku specifičnu staru web koja je u stvari jedna tema.
  konkretno www.ic.ims.hr => www.ic-ims.com
  prvi je stari i rađen je u čistom HTML-u a novi će biti u CMS-u

 7. Andrija - 2012-10-07 20:42

  Pise ti gore u tekstu..

 8. pitbull - 2013-07-10 23:59

  ukratko:
  1. hoću da prebacim domen na drugi hosting i da ga pri tom zaštitim nekom lozinkom…..jel izvodljivo?

  2.ne znam parametre domena jer ga nisam ja lično otvarao…da li je to problem u startu ili ne?

  3.pošto sam već platio hosting prebacio bih domen na free hosting…koji mi preporučujete?
  al da ima zaštitu kao što sam pomenuo – lozinku

Komentarisanje zatvoreno.