Pet korisnih besplatnih programa za koje (možda) niste znali

Kategorija: Svet kompjutera Delicious Delicious Stumble It!

Na internetu može da se nađe otprilike zilion besplatnih programa za sve i svašta. Hteo bih ovde da navedem samo nekoliko koji su meni veoma korisni, a čini mi se (možda grešim) nisu toliko poznati i popularni. Možda ste čuli ili upotrebljavate neki od besplatnih programa sa ove liste, ali nadam se da ćete naći barem jedan koji će vam poslužiti. Za neke sam se pomučio dok sam ih našao, kao na primer MemPad, program za čuvanje i organizovanje delića koda ili bilo čega drugog, a na neke sam slučajno naleteo, kao na jDownloader, program za preuzimanje fajlova sa Rapidshare.com ili Megauploda.com.

jDownloader – preuzimajte fajlove sa Rapidshare.com ili Megaupload.com, bez potrebe da idete na te sajtove. Samo ubacite URL-ove u jDownloader i pustite da se fajlovi skidaju. Osim toga možete skidati i Youtube ili Vimeo video fajlove. Pogledajte i detaljnije uputstvo kako koristiti jDownloader i Rapidshare.

jDownloader

Mempad – pomoću ovog programa možete sačuvati neki tekst, delove koda ili bilo šta drugo što će vam trebati za kasnije. Jednostavan, lak za bekapovanje. Koristim ga za čuvanje delića koda (code snippets), ali naravno može se koristiti za bilo šta. Prosto je neverovatno koliko ovakvih programa nema na internetu, tj. ima ali se svi plaćaju.

Mempad

AMP Font Viewer – font menadžer, pregled, instaliranje, brisanje, organizovanje fontova. Podržava TrueType i OpenType fontove, privremenu instalaciju fontova dok se program ne zatvori (veoma korisno) itd.

AMP Font Viewer

Any Audio Converter – konvertor audio fajlova WMV, MP4, WAV, WMA, OGG, AAC, MP3, MP2 itd. Veoma lak za korišćenje, brz i pouzdan. Zanimljiva opcija je mogućnost skidanja, izdvajanja zvuka iz video fajlova AVI, MPEG, MP4, WMV.

Any Audio Converter

CamStudio – snimanje aktivnosti na kompjuteru kao i zvuka. Pravi filmove u .AVI ili SWF formatu. Idealno za video tutorijale, demonstraciju ili bilo šta drugo.

CamStudio

Spyware Terminator – efikasna, stalna zaštita od spyware, adware, trojanaca, keyloggers, hijackers i ostalih pretnji.

Spyware Terminator

Potencijalno povezani tekstovi:

Kako da ubrzate učitavanje stranica u Mozilla Firefoxu?

Servis računara u Beogradu

Mozilla Firefox 3 od sada i na srpskom

Ko još koristi Internet Explorer 6?

Xiaomi predstavio Mi MIX FOLD, prvi sklopivi pametni telefon

Nove funkcionalnosti u Mozilli Firefox 3

Najnoviji Redmi Note 10 5G od danas dostupan u pretprodaji

Da li koristite StumbleUpon?

Komentari

 1. Miljan - 2009-05-10 12:25

  Veoma mi se dopao pregled malih korisnih programa. Relativno je lako naci sve ove programe na internetu (ziveo Google!) ali je uvek dobro procitati nesto novo. Mislim da su ovo programi koji bar jednom godisnje zatrebaju prosecnom korisniku. Hvala! (meni licno ovih dana treba program za snimanje sadrzaja desktopa pa sam ovde nasao jos jedno od resenja). Puno pozdrava!

 2. Andrija Marković - 2009-05-14 15:09

  Miljane, za snimanje sadržaja desktopa, ima još jedan sjajan programčić koji je u stvari prevashodno namenjen za pravljenje screenshot-ova destopa, ali ima i opciju za snimanje do 5 minuta audio-desktop.

  Ono što je mnogo dobro je što se sve može odmah poslati na server, čak i na youtube ili slike na flickr. Ili na njihov server i dobiti link koji se posle može postaviti bilo gde da bi se otvorila slika, što je veoma korisno. Dobija se 2 GB prostora na serveru i mislim isto toliko protoka mesečno besplatno.

  Program se zove Jing i može se naći na ovoj adresi http://www.jingproject.com/

  Svako dobro

 3. Filic Boban - 2009-12-14 15:14

  super

Komentarisanje zatvoreno.