Sve što ste znali o CSS-u (ni)je pogrešno

14/11/08 Kategorija: CSS

Nedavno se pojavila nova knjiga u izdanju SitePoint.com pod naslovom Everything you know about CSS is wrong. Autori hoće da kažu da mnogo od onoga što trenutno znate o CSS-u možete da zaboravite, jer sa dolaskom IE 8 konačno se otvaraju mogućnosti da se za CSS pozicioniranje elemenata koriste tabele, što je mnogo jednostavnije nego trenutni načini koji postoje. Time će se otvoriti mogućnost da postojeće kompleksne tehnike pozicioniranja odu u zaborav, i u isto vreme smanjiti vreme za koje početnici mogu da ovladaju upotrebom CSS-a.

Pročitajte ceo članak 1 komentara

Lako formatirajte i odštampajte bilo koju web stranicu

16/10/08 Kategorija: Razno, Svet kompjutera

Print What You LikeKoliko vam se puta desilo da hoćete da odštampate neku web stranicu, ali ne celu sa sve menijem, reklamnim banerima, futerom i sl. nego samo tekst, a to niste mogli da uradite jer je uvek iz štampača izlazila cela stranica? Ili zar ne bi bilo dobro kada bi pre štampanja mogli da izaberete tačno onaj deo na stranici koji želite, a sve drugo jednostavno odbacite, tj. ne odštampate? Sada je sve ovo moguće uz pomoć usluge koju pruža sajt PrintWhatYouLike.com.

Pročitajte ceo članak 0 komentara

Šta je RSS?

10/10/08 Kategorija: Svet kompjutera

Šta je RSS? Negde sam pročitao da po rezultatima neke ankete samo 2% korisnika interneta u Srbiji zna šta je i prati web sajtove pomoću RSS tehnologije. Ukucah u Googlu termin šta je RSS i pregledajući rezultate, shvatim da nije ni čudo što je tako, jer su objašnjenja na koja sam naišao u dosta slučajeva razumljiva prosečnom korisniku interneta isto koliko i Lorencove transformacije, odnosno specijalne teorije relativnosti.

Pročitajte ceo članak 25 komentara

SEO profesionalac – rezultat na SEO Expert kvizu

07/10/08 Kategorija: SEO

Na sajtu seomoz.org možete polagati veoma kvalitetan i odlično sastavljen SEO Expert kviz koji čine 75 pitanja iz oblasti optimizacije sajta. Osim što ćete utvrditi koliki je vaš nivo znanja iz oblasti SEO-a, možete i ponešto novo naučiti. Moj rezultat – 203 od 255 (80%) što me svrstava u SEO profesionalca :)

Pročitajte ceo članak 1 komentara

Sigurnosni propust u Textpattern CMS-u na shared hostingu

04/10/08 Kategorija: Web hosting i domeni

Sasvim slučajno, pronađem nedavno prvo na ovom sajtu na serveru u folderu gde ne bi trebalo, jedan .htaccess i jedan php fajl. Kada sam te iste fajlove počeo da pronalazim i u drugim folderima na sajtu, bilo mi je jasno da je neko pokušao da mi hakuje sajt. Kažem pokušao, jer sajt radi normalno sve vreme. Pa, onda šta je ovaj haker u stvari hteo, ili čemu ti fajlovi služe, a pritom i ne rade :)

Pročitajte ceo članak 0 komentara

Projekat Oksford

02/10/08 Kategorija: Razno

U proleće 1984. godine fotograf Peter Feldstein oglasio je da bi želeo da fotografiše sve stanovnike malog grada Oksforda (ukupno 673 stanovnika). 21 godinu kasnije, došao je u isto mesto da ponovo sve fotografiše, ali je ovog puta poveo sa sobom i pisca Stephen G. Bloom-a koji mu je pomogao da zabeleži i životne priče ovih ljudi. Projekat Oksford je izuzetna priča o malom gradiću koji je po rečima autora „ostao nedodirnut i vitalnošću i vulgarnošću savremene Amerike“.

Pročitajte ceo članak 0 komentara

jQuery tutorijal za apsolutne početnike

17/09/08 Kategorija: Web dizajn

Web dizajn danas bi se teško mogao zamisliti bez mnogobrojnih JavaScript biblioteka. Budući da se već neko vreme igram sa jQuery-jem, rekoh možda ne bi bila loša ideja da napišem jedan kraći uvod u jQuery za one koji su zainteresovani da nauče nešto o ovoj veoma popularnoj JavaScript biblioteci. Najprostije rečeno, jQuery je moćna JavaScript biblioteka koja vam omogućava da web sajtu dodate funkcionalnosti koje sa čistim html/css-om ne biste mogli da uradite.

Pročitajte ceo članak 12 komentara

Redirekcija pomoću .htaccess fajla i drugi trikovi

04/09/08 Kategorija: Razno, Web hosting i domeni

.htaccess fajl je običan tekstualni fajl koji možete da iskoristite kako biste napravili izmene u konfiguraciji servera. Može se napraviti ili obrađivati pomoću bilo kojeg programa za obradu teksta, na primer Windows Notepad ili Microsoft Word. Potrebno je sačuvati fajl kao .htaccess fajl (sa tačkom ispred, kao da je reč o ekstenziji bez naziva fajla). Svaka linija u .htaccess fajlu je jedna direktiva koja govori serveru šta treba da radi.

Pročitajte ceo članak 8 komentara

Kako zaštititi web sajt od hakera?

22/08/08 Kategorija: Svet kompjutera

Ovih dana aktuelan je svojevrsni rat između srpskih i albanskih hakera. Obe grupe se hvale velikim brojem oborenih i preuzetih sajtova. Na koji način se „hakuju“ sajtovi i postoji li zaštita od napada hakera? Da bi malo bolje razumeli celu priču, potrebno je da prvo objasnimo termine haker, kreker i lamer. Iako među njima postoje suštinske razlike, postalo je uobičajeno da se danas u svakodnevnom govoru koristi izraz haker za sve tri grupacije.

Pročitajte ceo članak 14 komentara

Intervju sa CSS ekspertom Eric Meyerom i njegov savet kako naučiti CSS

16/08/08 Kategorija: CSS

Na net.tutsplus.com objavljen je kratak email intervju sa Eric Meyerom. Za one koji slučajno ne znaju, Eric Meyer je svetski priznati stručnjak za CSS i HTML, autor je više knjiga, napravio video tutorijal za učenje CSS-a (koji toplo preporučujem), i često govori na raznim konferencijama širom sveta.

Pročitajte ceo članak 2 komentara

Država počinje da kontroliše mejlove građana

28/07/08 Kategorija: Razno

Srbija se polako pretvara u Orvelovu 1984. Nakon ličnih karti sa čipovima, biometrijskih pasoša, počinje i kontrola interneta. Pazite šta pišete u vašim mejlovima, može se lako desiti da vas neko proglasi za teroristu. Kao i mnoge druge stvari, na mala vrata, po principu ako prođe prošlo je, nadajući se da neće naići na otpor kod javnosti, donet je zakon po kome se sav internet saobraćaj u Srbiji kontroliše od strane službi kao što su BIA, MUP.

Pročitajte ceo članak 2 komentara

CSS Dizajn – prva domaća CSS web dizajn galerija

25/07/08 Kategorija: Web dizajn

Beogradska dizajn firma Krojač napravila je sajt CSSDizajn.com – web dizajn galeriju dobrog ukusa. To je, po njihovih rečima, prva domaća galerija sajtova koji su napravljeni poštujući svetske web standarde u izradi internet stranica. Zadovoljstvo nam je da istaknemo da je web sajt koji smo mi napravili www.ditoandonov.com prihvаćen u galeriju.

Pročitajte ceo članak 0 komentara

Cena izrade web sajta

04/07/08 Kategorija: Web dizajn

Koliko košta da se napravi jedan web sajt? Često me ljudi to pitaju kada saznaju da se bavim web dizajnom. Moj odgovor je uvek isti: zavisi, ne mogu da kažem dok ne znam šta vam tačno treba, kakav web sajt i sa kojim funkcionalnostima. Nekima je ovaj odgovor jasan, ali neki pitaju ponovo: dobro, dobro, ali onako okvirno, u proseku. Nema proseka – moram pre svega da znam šta vama treba i kakav sajt hoćete.

Pročitajte ceo članak 0 komentara

Vojvođanska banka – primer neprofesionalnog odnosa sa klijentima

30/06/08 Kategorija: Razno

E, da mi je neko pričao da jedna banka može ovako da radi sa svojim klijentima, ne bih mu verovao. Pre šest meseci otvorio sam Visa internet karticu kod Vojvođanske banke, koja služi isključivo za plaćanje preko interneta. Već od samog starta nagovešteni su budući problemi. Pošto se na otvaranje kartice čeka oko dve nedelje, dobio sam poziv jednog dana da je sve gotovo i da dođem da preuzmem svoju karticu.

Pročitajte ceo članak 96 komentara

Najčešće greške prilikom dizajniranja web sajta

26/06/08 Kategorija: Web dizajn

U web dizajnu postoje uobičajeni propusti koje prave dizajneri u procesu izrade sajta ostavljajući time loš utisak na posetioce, čime se, posmatrano sa marketinške strane, direktno nanosi šteta vlasniku sajtu, što ozbiljna firma ne bi smela sebi da dozvoli. Jedna od najvećih grešaka je da posetioci dolaskom na sajt ne mogu lako i jasno da razumeju šta se na sajtu nudi ili o čemu je na sajtu reč.

Pročitajte ceo članak 5 komentara

64 Web dizajn galerije

12/06/08 Kategorija: Web dizajn

Ako ste web dizajner u potrazi za inspiracijom za vaš sledeći projekat, ili samo želite da uživate u lepim web sajtovima, na internetu postoji mnogo web dizajn galerija gde se mogu videti jedinstveni i lepi web sajtovi. Ako znate za još neku web galeriju koja nije na spisku javite nam.

Pročitajte ceo članak 1 komentara

Da li koristite StumbleUpon?

10/06/08 Kategorija: Svet kompjutera

Ako još niste koristili ovaj dodatak za Mozilla Firefox ili Internet Explorer, reč je o načinu da pronađete nove i zanimljive web sajtove na osnovu kriterijuma koje vi sami određujete, odnosno izborom oblasti koje vas zanimaju (na primer web dizajn, muzika, arheologija, fotografija itd). Klikom na dugme Stumble otvara se novi web sajt koji je neko ko ima slična interesovanja kao i vi već preporučio.

Pročitajte ceo članak 6 komentara

Nove funkcionalnosti u Mozilli Firefox 3

08/06/08 Kategorija: Svet kompjutera

Slika vredi više od hiljadu reči! Jedan od programera u Mozilli, Mike Beltzner, dao je kratak prikaz nekih od novih funkcionalnosti koje donosi Mozilla Firefox 3, koji bi trebao da se pojavi uskoro. Film traje oko 4 minuta. Osim toga, pročitajte koje su to 5 stvari koje će vam se dopasti kod novog Firefox-a.

Pročitajte ceo članak 1 komentara

Mozilla Firefox dodaci za web developere i dizajnere

30/05/08 Kategorija: Web dizajn

Znam da ima milion članaka na internetu o Firefox ekstenzijama za web developere i dizajnere i svi se vrte uglavnom oko istih stvari. Ipak, jedan me je razgovor podstakao da napišem ovaj članak i predstavim moju listu Firefox ekstenzija koje koristim u svakodnevnom radu.

Pročitajte ceo članak 1 komentara

CSS pozicioniranje

24/05/08 Kategorija: CSS

Jedna od najzapetljanijih stvari u CSS-u jeste pozicioniranje. Početnik koji kreće sa učenjem CSS-a, nakon što savlada osnovne stvari, neizostavno će morati da utroši vreme da shvati suštinu pozicioniranja, jer od toga zavisi da li neko zaista zna da radi sa CSS-om ili ostaje na površnom nivou formatiranja teksta i dodavanja boje ili slike nekom elementu.

Pročitajte ceo članak 2 komentara